Härnösand Yippie 8 2015

LUSTHOLMEN, OHOJ!

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Strax norr om Härnösand ligger båtfolkets eget lilla paradis – Lustholmen. Både Härnösandsbor och långväga båtgäster trivs på den lilla holmen som har utvecklats till en av Norrlands finaste gästhamnar. Kanske till och med den allra bästa?
– Ja, det är en riktig pärla, säger Michael Andersson, en av Lustholmens stammisar.

Det är en lördag i mitten av augusti och den sommar som alla har längtat efter hela juli är äntligen här. Längs Lustholmens brygga ligger ett 20-tal båtar och lättklädda människor badar, solar, fiskar och lagar mat, ombord på sin båt eller i det lilla självhushållet.
Michael Andersson kommer gående längs bryggan i bar överkropp och med en tunnbrödsmacka i handen. Han och familjen har både börjat och avslutat semestern på Lustholmen och däremellan upptäckt resten av Höga Kusten. Dessutom åker de ut till Lustholmen så ofta de kan på helgerna.
– Ja, varför åka längre? Man får åka väldigt långt för att hitta något lika fint som det här, säger han.
Jag försöker säga något om att vädret inte varit så bra i år, men får genast mothugg.
– Dåligt väder? Nähä! säger han och den brunbrända kroppen talar sitt tydliga språk.
– Man kan ofta se hur det regnar över golfbanan, men här är det soligt.

En annan stammis på Lustholmen är Mats Norlén. Han sitter avslappnad i en stol på bryggan och njuter.
– Har man ett stressigt jobb så är det här fantastiskt. Här laddar man batterierna igen.
Mats ingår i segelsällskapets så kallade Lustholmskommitté och har den här sommaren varit ansvarig för hamnvärdarna, sommarjobbande ungdomar som tar upp hamnavgifter, ser till att det är rent och snyggt, säljer glass och allmänt servar båtgästerna. Tidigare har båtklubben skött det helt själva, men i år var hamnvärdarna anställda av kommunen.
– Jättekul och bra att kommunen vill hjälpa till att fortsätta utveckla Lustholmen. Jag hoppas att vi kan få ha hamnvärdarna ännu fler veckor nästa år.

Det har skett en enorm utveckling på Lustholmen de senaste åren. Det kan inte minst Ulf och Märta Högberg intyga. Hur många gånger de varit på Lustholmen kan ingen av dem svara på.
– Första gången jag kom i egen båt var 1958, säger Ulf. Då fanns inte sandstranden utan det var ett sund emellan.
Det fanns inte heller el och knappt några andra bekvämligheter på den tiden. Härnösands Segelsällskap började arrendera Lustholmen 1934 och sedan dess har mycket hänt. Framför allt har de tio senaste åren inneburit en rejäl upprustning, med nya bryggor, ny bastu och en toalett- och duschbyggnad.
– Det har blivit jättefint. På helgerna åker vi sällan längre än hit. Det är vår hemmahamn, fast det är en uthamn, säger Ulf.

”Det spelar ingen roll om man har en stor eller en liten båt. Här är alla på samma nivå och hjälper varandra”

Men det är inte bara Härnösandsbor som hittar till Lustholmen. Granne med Ulf och Märta ligger en liten segelbåt med tysk flagg. Sebastian Kamp, som bor och arbetar i Kiruna, köpte den i Sundsvall 2010 och har seglat i Höga Kusten ungefär vartannat år sedan dess.
– Jag stannar alltid i Härnösand och på Lustholmen. Det är fantastiskt vackert här och fint med bastun och stranden, säger Sebastian.
Han och Chiara Dietrich, som är på besök från Tyskland, har varit ute i en vecka och haft det skönt, förutom under en natt i en naturhamn när det gick ovanligt stora vågor.
– Det var lite otäckt, säger Chiara. Men här är det rent och fint. Och alla människor man möter är så trevliga.
Att stämningen på bryggan är god intygar alla.
– Det spelar ingen roll om man har en stor eller en liten båt. Här är alla på samma nivå och hjälper varandra, till exempel med att se efter barnen, säger Anna-Lena Ullberg, som bor bara fem minuters bilväg från Lustholmen, men ändå hellre tar båten och övernattar.

En bit bort på bryggan leker och fiskar några barn som bor i båtarna bredvid varandra. Egentligen försöker de få spigg, småabborrar och strömming, men just när vi passerar är det utryckning för att fiska upp Märta Rydmarks solglasögon som råkat hamna i vattnet. Med hjälp av Märtas pappa Niklas, en båtshake och en håv går det till slut.
Familjen Rydmark är från Härnösand och har varit på Lustholmen över dagen tidigare, men det här är första gången de övernattar.
– Vi har inte haft båt med kök tidigare, men det här känns väldigt bra, säger pappa Niklas Rydmark.

”Det är alltid spännande att runda udden och se om det är några andra båtar här.”

I grannbåten bor familjen Hellgren från Kramfors, som också är relativt nya gäster. Det är bara andra året de har sin båt och de har inte hunnit utforska så mycket av skärgården än.
– Men hit kommer vi gärna tillbaka. Det är så härligt och fint och en alldeles lagom helgtur från Kramfors, säger mamma Camilla Hellgren.
Mats Norlén sitter kvar i sin stol på bryggan och har fått sällskap av Michael Andersson. Eftermiddagssolen gassar och kommer att fortsätta lysa länge än.
– Lustholmen innebär många möten, både gamla och nya möten, säger Mats.
– Vi är ofta ett gäng på 3-4 båtar som åker ut tillsammans, säger Michael.
– Samtidigt kan det vara skönt att vara här alldeles ensam, säger Mats. Det är alltid spännande att runda udden och se om det är några andra båtar här.

Några årtal på Lustholmen

1934 får Härnösands Segelsällskap arrendera Lustholmen
1935 köper HSS den kopia av Gideå herrgård som AB Mo och Domsjö har uppfört till Härnösandsutställningen samma år för 300 kronor. Året därpå plockas huset ned och byggs upp igen som klubbhus på krönet av Lustholmen. Där står det ännu kvar.
1939-45 används Lustholmen av militären. HSS medlemmar måste ha passersedel för att få lägga till
1960-talet grundas sundet upp och det bildas en sandstrand mellan Juviken och havet
1968 görs en omfattande renovering av klubbhuset
1978 pålas en 52 meter lång brygga
1979 får Lustholmen färskvatten och blir även en officiell gästhamn
1983 timrar nyblivne hamnfogden Gunnar Tjernberg en liten stuga, Lilla Lustan, där han bor. Tre år senare överlåter han stugan till föreningen
1988-89 görs ännu en omfattande renovering av klubbhuset
2005 ersätts flytbryggorna av en 60 meter lång brygga på betongflytkroppar
2007 uppförs ett servicehus med dusch och två toaletter
2008 byggs en ny bastu
2010 skänker Ken Johansson en flytande paviljong till Lustholmen

Artikeln publicerades i Yippie 8 2015 på sidan 34