Hem & trädgård Yippie 12 2016

Hem till Härnösand

Text Anders Eliasson & Lars Kågström Foto Anders Eliasson & Pawel Maronski

”Nära” är det första många säger när de ska beskriva hur det är att bo i Härnösand. Nära till stan, skolor och fritidsaktiviteter, men också nära till naturen. Inte minst havet sätter sin prägel på Härnösand och nu börjar nya havsnära boenden växa fram. Yippie har hälsat på några familjer här i Härnösand – i radhuset, i Gånsviksdalen, I femtiotalsvillan på Hovsjorden och i det tidigare fritidshuset vid södra sundet.

”… nära havet vill jag bo”

Hem till Härnösand

Villaområdet Nickebostrand var först, sedan kom radhusen vid Bryggaren Strand och nu bygger Härnösandshus ett flerfamiljshus på Gådeå Strand. På tur står många projekt som har kommit mer eller mindre långt.

Till exempel fattas det inte mycket innan 16 villatomter och ett område för upp till 10 radhus på Lövudden kan vara ute till försäljning. Ärendet ligger just nu hos mark- och miljööverdomstolen, som inom kort ska besluta om prövningstillstånd.
– Allt är förberett och klart och så fort vi får ett beslut från mark- och miljööverdomstolen så börjar vi sälja tomterna och bygga gatan, säger Hanna Viklund, mark- och exploateringshandläggare på Härnösands kommun.

Tomterna kommer i första hand att säljas via kommunens tomtkö som för närvarande består av ett 60-tal namn och som fylls på kontinuerligt.
– Det är stort intresse för Lövudden. Många ringer och varje gång det skrivs om projektet någonstans så växer tomtkön.
I anslutning till Nickebo planeras också fem nya villatomter och två tomter för flerbostadshus och i Notsand planeras fyra nya strandnära tomter.
När de nya VA-ledningarna ut till Solumshamn är klara om några år lär det också bli ännu mer attraktivt att både bygga nytt, bygga ut och omvandla fritidshus till permanenta boenden längs hela Södra sundet.

Inne i stan är också flera projekt på gång. På Kanaludden ligger HSB i startgroparna för att bygga 20 bostadsrätter. Sedan vill Westerlind Fastigheter bygga etapp 2 av Bryggaren Strand och alldeles intill på Kattastrand planerar bolaget Härnösands Solsida för bostadsrätter.
Listan kan göras lång. Och med tanke på den gamla mäklarklyschan ”läget, läget, läget” torde alla de här byggena bli attraktiva för både inflyttare och befintliga Härnösandsbor. För visst klingar det rätt bra i öronen med ett ”havsnära boende i Härnösand”?

 

 

Ett rum med insikt

Lotta och Mattias i sitt nya, mysiga kök i radhuset i Gånsvik. Lampan som ser ut som såpbubblor heter DIY Pendel och kommer från House Doctor.

Lotta och Mattias i sitt nya, mysiga kök i radhuset i Gånsvik. Lampan som ser ut som såpbubblor heter DIY Pendel och kommer från House Doctor.

Lotta Svensson är 30 år och till vardags studieadministratör på Folkhögskolan i Härnösand. Mattias Nilsson är 29 år och driver butiken Fitnessshopen. Radhuset i Gånsviksdalen är 135 kvadratmeter fördelade på tre sovrum, två badrum och vardagsrum och köket som har både innefönster och granskog.

I ett radhus i Gånsvik bor Lotta Svensson och Mattias Nilsson. Lotta har bott här drygt två år och här bor även
hennes barn Emil och Melker. Sedan ett par månader tillbaka bor även Mattias här. Med sig i flyttbagaget till radhuset hade han en liten hund som lystrar till namnet Doris.

”Förut kände vi att köket bara var en plats att laga mat och äta på. Vi ville göra det till en varmare plats att umgås på.”

När Mattias flyttade in bestämde sig paret för att göra om de 135 kvadratmetrarna och har nu målat och tapetserat i alla rum.
– Allt är inte klart än, men på god väg. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt när vi spacklar och tapetserar och bygger. Det känns bra, säger Mattias.
Trappan till övervåningen ska fixas, och det är lite småsaker här och där som ska ordnas.
– Förut kände vi att köket bara var en plats att laga mat och äta på. Vi ville göra det till en varmare plats att umgås på.
Från början fanns en vägg som skiljde köksdelen från matbordet och den väggen byggdes om.
– Vi började med att såga upp ett hål, sedan fick vi mäta rätt många gånger för att få till de rätta proportionerna mellan rutorna i fönstret. Lite planhyvlad furu och träplugg ordnade resten. säger Lotta.
– Det hade varit enklare att köpa ett gammalt
fönster, men det här var roligare och det finns även lite stolthet i det man gör tillsammans som ett
projekt, säger Mattias.
Och visst blev det bra! När fönstret var på plats skapades ett flöde för ljuset ut mot matplatsen. Den som lagar maten och barnen har nu kontakt med varandra, och köket och matsalen upplevs större.
– Det kändes roligt att lägga lite extra tid på köket då det är den naturliga samlingsplatsen. Det ligger på bottenvåningen och folk går förbi utanför. Vi ville inte sätta dit halvtransparent plastfilm som många gör för att dölja insyn, utan bestämde oss istället för att ha många täta gröna växter, säger Lotta.
– Och med det kom motivväggen på plats. Den skapar ett djup i köket och smälter ihop med fönsterväxterna. Den skapar även en rogivande stämning
i köket, och det är avslappnande att sitta här med en kopp te, säger Mattias.
Även utomhus ska paret ordna till det fint. Ett uterum ska byggas och bli klart till sommaren.

 

 

Söderläge på nytt sätt

Järnvitriolbehandlad panel och stora fönster ger femtiotalshuset ett helt nytt uttryck.

Järnvitriolbehandlad panel och stora fönster ger femtiotalshuset ett helt nytt uttryck.

Mats är 35 år, född och uppväxt i Härnösand. Han arbetar som AD på designbyrån Osynlig. Karin är 32 år och webbredaktör på Com Hem. Barnen Marianne och Lisen är 3 år respektive
6 månader. I huset på 170 kvadrat finns 5 sovrum samt det stora kombinerade kök, matsals- och vardagsrummet på nedervåningen, plus en 85 kvadratmeter stor källare.

”Mycket var i originalskick och orört sedan huset byggdes 1951 och vi har behållit det som var bra och bytt ut det som behövde moderniseras”

Förra året lämnade Mats och Karin Forssell Stockholm för att bli Härnösandsbor. I februari i år köpte familjen ett hus på Fågelstavägen i centrala Härnösand och har sedan dess påbörjat förnyelsen av sitt hus.
– Tvåan på Söder i Stockholm hade dittills varit perfekt, men med barn sökte vi en annan typ av livskvalitet, säger Mats.
– Gångavstånd till jobb och dagis ger mer tid att vara med familjen. Närheten till havet och naturen med fina förutsättningar för både surf och skidåkning spelade också en stor roll.
Karin håller med.
– Vi kände snabbt att vi gillade huset och läget. Det finns många barnfamiljer i området och det tar högst fem minuter att promenera in till centrum. Att bo så här centralt, men ändå avskilt, är fantastiskt.

Mats är 35 år, född och uppväxt i Härnösand. Han arbetar som AD på designbyrån Osynlig. Karin är 32 år och webbredaktör på Com Hem. Barnen Marianne och Lisen är 3 år respektive 6 månader. I huset på 170 kvadrat finns 5 sovrum samt det stora kombinerade kök, matsals- och vardagsrummet på nedervåningen, plus en 85 kvadratmeter stor källare.
Paret delar intresset för design och arkitektur och såg huset som en oslipad diamant.
– Mycket var i originalskick och orört sedan huset byggdes 1951 och vi har behållit det som var bra och bytt ut det som behövde moderniseras.
Familjen har dränerat, bytt el och vvs, renoverat våtutrymmen, kök och ytskikt. Utvändigt har de satt ny panel och bytt de gamla fönstren varav vissa gjorts större. Panelen behandlades med järnvitriol för att skapa en fasad som smälter fint in i omgivningen.
– Söderläget på huset gör att det blir ett fantastiskt ljusinsläpp, säger Karin.
– Vill man ha utsikt får man ju även insyn, men det är inget som stör. Trädgården är gammal och uppväxt, och när det är löv på träden blir det som en mur vars färger skiftar med årstiderna.
Den största delen av nedervåningen är en öppen yta där köket, vardagsrummet och matsalen delar samma rymd. Här finns även en eldstad och mycket av inredningen går i neutrala toner.
– Vi har försökt göra inredningsval som ska hålla över tid och överleva trender. Många av möblerna är nordisk design som vi gillar eftersom deras enkla former och neutrala färger låter ljuset och grönskan utanför fönstren ta plats i rummet.
– Som tur är har vi ofta samma smak, och när det gäller de olika projekten så både skjuter vi på och bromsar varandra, säger Karin.

 

 

 

Modernare tider

Ulf och Gabriella Öhman i sin nybyggda veranda med utsikt över havet mot Gådeåberget.

Ulf och Gabriella Öhman i sin nybyggda veranda med utsikt över havet mot Gådeåberget.

Ulf och Gabriella Öhman, båda 64 år, sålde sitt fritidshus på Alnö och lägenheten inne i Sundsvall och blev Härnösandsbor för ett par år sedan. Nu bor de i sitt renoverade hus som vuxit från 45 till 130 kvadrat-meter, alldeles intill havet.

Rustikt och välbevarat, men ändå fyllt med dagens komfort. Ungefär så tänkte sig paret Ulf och Gabriella Öhman när de såg sitt drömboende framför sig. Huset, ursprungligen ett sädesmagasin från 1795, nedplockat i Bötsle 1964 och uppsatt på Norra Fällö-udden samma år, har växt från sina 45 kvadratmeter till ett permanentboende på 130 kvadrat.
– Mina föräldrar flyttade mycket på grund av sitt arbete och vi bodde
i Härnösand under sju år. Då köpte vi också en stuga härute och där någonstans under barndomsåren grundades min kärlek till den här platsen, säger Gabriella.
Huset är ett av de sista längst ut på Fällöudden. Det ligger med andra ord lite avsides men över vattnet känns det ändå nära in till stan. Stadsljuset bara någon kilometer bort reflekteras i Södra Sundets vattenspegel och nu när isen fryser till går det bra att ta skidorna eller skridskorna in dit om man skulle önska det. Från farstukvisten skymtas åkarna i Vårdkasbacken och kvällssolen ligger på över Gådeåberget.

”Vi ville behålla timmerkänslan och utgick från det då renoveringen påbörjades. Vi har klätt om utsidan och även byggt ut men behållit mycket av den rustika grunden”

Som många andra fritidshusområden i Härnösand får Norra Fällöudden allt fler permanentboende.
– Nu har även Ulf blivit insåld på området, och vi flyttade hit från Sundsvall när vi blev Härnösandsbor genom arbetet, berättar Gabriella.
– Under sommarhalvåret är det fina promenadstråk här ute och vi brukar gå ut mot Södra Fällöviken. Då passerar man tre skogar med helt olika karaktärer.
Det gamla sädesmagasinet som först förvandlades till sommarstuga har haft olika ägare sedan det kom till till sin nuvarande plats. Den gamla nyckeln som en gång öppnade sädesmagasinet får nu vila på en vacker plats i skenet från ett fönsterfynd från Kramfors.
– Vi letade aktivt efter något lämpligt objekt att göra om till vårt och blev förtjusta i huset från början. Vi ville behålla timmerkänslan och utgick från det då renoveringen påbörjades. Vi har klätt om utsidan och även byggt ut men behållit mycket av den rustika grunden, säger Ulf som gjort det mesta själv förutom dragning av el och rör.
– Det är spännande med gamla hus, och man får ta tillvara på det som är riktigt och bra. Vi hittade ett myrbo i väggen, så den väggen revs ju, dessutom var en hel del av virket i stommen fuktskadat, så vi fick riva och bygga upp igen.
– Byggreturer i Härnösand har fått sina besök. Blocket har vi hängt på en del, så man kan nog säga att det är är ett hopplock från olika tidsepoker, säger Ulf.
– Att bevara sådant som kan användas är bra, men ska man bygga ett permanentboende så måste man även bygga nytt. Jag var nog det årets bästa kund på Byggmax.
– Vi har ganska lika smak, så det har aldrig varit några problem, säger Gabriella.
– Jag tyckte väl att vi kunde ha vanliga lampknappar, men Ulf ville ha en gammal stil på dem. Det är en process när man bygger och utformar hus. Men vi har gjort det förr, så vi vet vad vi vill nå för slutresultat, säger Gabriella.
Havet och bryggan ligger 20 meter från tomtgränsen. Nu bygger paret en bastu som ska stå klar till våren, med fönster ner mot vattnet där ljuset från staden speglas.

Nyckeln är original från tiden när timmer-stommen var ett sädesmagasin i Bötsle. Det fina fönstret fyndades i Kramfors.

Nyckeln är original från tiden när timmer-stommen var ett sädesmagasin i Bötsle. Det fina fönstret fyndades i Kramfors.

Ursprungligen var huset ett sädesmagasin från 1795 . Nu är det en modern permanentbostad på 130 kvadratmeter, men den gamla stilen är bevarad.

Ursprungligen var huset ett sädesmagasin från 1795 .
Nu är det en modern permanentbostad på 130
kvadratmeter, men den gamla stilen är bevarad.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2016 på sidan 36