Mat & dryck Yippie 4 2014

Mitt recept: Desirée Egonsson ”Mmm …tårta igen …”

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Desirée Egonsson är förmodligen en av de bästa arbetskamrater man kan ha. Hon älskar att baka, men äter inte själv av det hon bakat. Det mesta tar hon till jobbet.
– Ja, jag göder mina kollegor, säger hon med ett skratt.

Desirée har bakat i hela sitt liv. Både hennes mormor och farmor var riktiga bullmammor och så fort Desirée var tillräckligt stor fick hon hjälpa till. Nu bakar hon så fort hon får lust och det kan bli vad som helst.
– Jag vill inte tröttna, så därför försöker jag variera mig. Men min specialitet är tårtor och cupcakes.
Den här dagen har hon bakat inte mindre än fyra tårtor till en arbetskamrat som fyller jämnt. Det är i grunden helt vanliga tårtor, men med avancerad finish. Trots sitt kunnande ser inte Desirée sitt bakande som en affärsidé.
– Nej, det är min roliga hobby. Jag tar chansen att baka när jag får.
Men själv är hon alltså inte så mycket för att äta sötsaker. Och med en väldigt liten frys och släkten i Dalarna så hamnar det mesta på fikabordet på Trafikverket.
– De säger att de har gått upp flera kilo sedan jag började.

 

Tiramisu-tårta

Tiramisu-tårta

Tiramisu-tårta

Sockerkaksbotten
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
50 gram smör

Så gör du
1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och ströbröa en form, cirka 20 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt den ljumna mjölkblandningen till äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Häll smeten i formen.
3. Grädda i nedre delen av ugnen 35-45 minuter. Känn med sticka att den är torr.
4. Låt bottnen svalna, lossa kanten med en kniv och vänd sedan upp den på ett bakplåtspapper. Låt kallna en stund och dela kakan i tre bottnar.

Kaffesirap
2 dl starkt kaffe
0,75 dl kahlua
1 dl socker
 Så gör du
Brygg 2 dl starkt kaffe eller espresso. Häll i en kastrull tillsammans med kahlua och socker. Låt koka upp tills allt socker har smält. Låt svalna.
Mascarponekräm
1 burk mascarponeost (250 g)
2 dl grädde
4 äggulor
1 dl socker
4 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
Så gör du
1. Vispa ihop äggulor och strösocker i en värmetålig skål över vattenbad. Vattnet ska sjuda. Rör hela tiden tills blandningen tjocknar. Var försiktig så att det inte är för varmt, då blir det äggröra! Ta bort från plattan och låt svalna.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa även grädden.
3. Blanda mascarponeosten med äggulesmeten. Blanda sedan i grädden och vaniljsockret. Rör sist ner äggvitorna försiktigt. Låt svalna en stund i kylen.

Garnering
Kakao
Riven mörk choklad (cirka 100 gram)
1 paket savoiardikex, cirka 200 g
Så sätter du ihop tårtan
1. Använd en form, helst en springform, som är lite större än tårtbottnen, cirka 23-25 cm.
2. Pensla tårtbottnarna med kaffesirapen.
3. Lägg den första bottnen i formen och klä hela insidan med savoiardikex. Bred fyllning över tårtbottnen. Upprepa samma sak med alla tårtbottnar, och avsluta med ett lager fyllning överst.
4. Ställ in i kylen minst 4 timmar.
5. Pudra med kakao och garnera med riven mörk choklad.

Desirée Egonsson

Ålder Fyller 25 i maj
Gör Kundtjänsthandläggare på Trafikverket
Bor Lägenhet på Västra Bondsjögatan
Familj Hunden Freddie
Blogg egonssonsbaksida.com
Favoritredskap i köket Min köksassistent
Favoritråvara Lime
Bästa matlagningsprogram Hela Sverige bakar
Bästa kokbok The Hummingbird bakery. Det är ett bageri i London som ger ut kokböcker och nu finns de äntligen på svenska
Alltid i mitt kylskåp Ägg
Andra STORA intressen Jag har varit besatt av England, särskilt London, sedan jag var 12-13 år. Jag har engelska flaggan och bilder på engelska bussar överallt. Och så är jag tokig i Bruce Springsteen. Jag stod längst fram när han spelade på Ullevi 2012.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2014 på sidan 29