Mat & dryck Yippie 11 2013

Mitt recept: Rawgott

Text Linda Saltin Foto Pawel Maronski

Varje vecka lagar Mari Roos ekologisk rawfoodlunch som säljs i butiken JA Ekolivs.
– Man blir lätt i kroppen och känner sig pigg av rawfood, säger hon.

Rawfood är en kosthållning som innebär att man äter rå, vegetarisk och ofta ekologisk mat med syftet att uppnå en god hälsa och må bättre.
– Rawfoodmaten känns ren och full av näring på grund av att man inte upphettar den och bränner näringen. Rawfood kan med fördel ätas lite då och då om man inte vill ändra sin kost helt och hållet.
Maten är
också vacker att se på. Den är ofta full av färg eftersom man inte kokar bort färgerna. Dessutom är all mat gluten- och laktosfri. Maten får inte upphettas till mer än 42 grader.
– Man vet ju att det är mer näring i maten när man inte kokar eller steker den. En del har svårt att äta kall mat, men då kan man krydda maten med starka kryddor för att få den het. Man kan också dricka varmt te till maten.
– Om man är nyfiken och vill testa rawfoodcatering på arbetsplatsen, kurshelgen eller tjejmiddagen så är det bara att höra av sig till mig på JA Ekolivs, säger Mari.

 

Raw lasagne

mariroos2

(2-4 portioner)
6 champinjoner, tunt skivade
1 msk olivolja
1/2 msk tamari (soyasås utan vete)
2 zucchini
Ca 100 g bladspenat, färsk
Ca 2 dl tomatsås (se recept)
1-2 avokado
Några basilikablad
SÅ GÖR DU
Marinera svampen i olja och tamari ca 10 min. Skiva zucchini med osthyvel. Skiva avokado. Mixa spenaten med lite vatten till en inte allt för tunn sås. Varva tomatsås, zucchini, tomatsås, svamp, zucchini, avokado, spenat, zucchini, tomatsås, spenat, avokado. Lägg svamp överst som dekoration och toppa med lite färsk basilika!

Raw fröknäcke

mariroos3

(En långpanna)
3 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
1 tsk kummin
1 tsk salt
1 dl vatten
SÅ GÖR DU
Blanda alla ingredienser utom vattnet. Rör sedan i vattnet. Låt gärna stå några timmar innan du breder ut ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Brödet får sedan sakta torka i vanlig ugn på ca 40 grader i ca 8 timmar.

Tomatsås

2 tomater
5-6 soltorkade tomater
1/2 röd paprika
2 tsk olivolja
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
Salt
Vitlök
Cayennepeppar
SÅ GÖR DU
Mixa alla ingredienser till en sås! Såsen kan även användas som sås till enbart zucchinipasta, d v s strimlad zucchini.

Mari Roos

Ålder 44 (men det är inte min ”metaboliska” ålder och inte alltid heller den mentala…skratt)
Gör Oj, det ryms inte här! Men om jag sammanfattar: masserar, musicerar, agerar, integrerar och inspirerar!
Bor I vackra Härnösand
Familj En massa härliga barn/ungdomar och en underbar man!
Favoritredskap i köket Zucchini-strimlaren
Favoritråvara Avokado
Bästa matlagningsprogram Rawfoodmorgon i Ekobutiken (finns dock inte ännu i TV-utbudet…)
Bästa kokbok Är ännu inte skriven, men den kommer säkert! (vad gäller rawfood så har Erica Palmcrantz Aziz skrivit flera väldigt bra!)
Finns alltid i mitt kylskåp Små citroner gula

Artikeln publicerades i Yippie 11 2013 på sidan 39