Mat & dryck Yippie 6-7 2014

Mitt recept: ”Say cheese”

Text Linda Saltin Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

17-åriga Frida Thelin läser hotell och turism på gymnasiet och har varit lärling på First Hotel i två år nu. Hon bjuder Yippies läsare på en somrig cheesecake.

Det är oftast Frida Thelin som bakar till First Hotels konferensgäster.
– Jag får fria händer och är spontan. Jag dekorerar på fri hand, det är oftast bakverk jag brukar göra. Marängrutor, cupcakes, cheesecakes och chokladmousse har jag gjort. Och så mina sockerkaksvarianter där jag slänger i sådant jag tycker passar. Jag får höra av mina arbetskamrater att gästerna har varit nöjda och att fikat har varit gott.
– Hemma ställer jag mig och bakar när jag är sugen på något gott. Cheesecake är min absoluta favoritefterrätt, jag tycker det är jättegott.
Frida kommer att vara lärling på First Hotel ända tills hon tar studenten.
– Jag tycker att det är jättekul att stå i receptionen och vill jobba på hotell eller i restaurangbranschen i framtiden. Jag tycker det är kul att laga mat och pyssla också.

 

Fridas cheesecake

6-8 Digestivekex
100 g smält smör
1-1,5 dl grädde
150 g Philadelphiaost
0,5-1 dl florsocker (beroende på sötma)
ca 2-4 droppar citron
75 g vit choklad
ca 15 jordgubbar
1 mellanstor rabarberstång
SÅ GÖR DU
1. Smält smöret.
2. Krossa digestivekexen i småsmulor och häll ner smöret, blanda om och ställ åt sidan
3. Vispa grädden hårt, men inte så att det blir smör
4. Häll ner Philadelphiaosten och vispa ihop lite lätt. Häll eventuellt i lite mer grädde om osten är svår att vispa.
5. Häll ner florsocker och citrondroppar.
6. Smält chokladen och häll ner i blandningen. Rör runt och smaka av.
7. Skär rabarbern i små bitar. Antingen använder du rabarbern rå eller så kokar du den så att den blir mjukare att tugga. Lägg den i så fall i en kastrull med lite vatten och eventuellt lite socker. Koka en kort stund och låt kallna innan du blandar med ost- och chokladblandingen.
8. Dela jordgubbarna i skivor.
9. Varva i serveringsskålar digestiveblandingen, ost- och chokladblandingen och jordgubbar tills du känner dig nöjd. Toppa med några jordgubbar, lite rabarber och riven vit choklad.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2014 på sidan 35