Mat & dryck Yippie 6-7 2016

Skogsråvaror

Foto Pawel Maronski

Recept & arrangemang: IdaMaria Lauritz

Mat smakar väl aldrig så bra som ute? Här får du förslag på en smaksuccé vid elden på skogsutflykten eller för sommarens sköna häng på Smitingen. Ladda packningen med årets godaste matsäck!

Grillspett

2-3 grillspett i trä
3-4 champinjoner
1pkt halloumiost
1 paprika
Nån nypa flingsalt
Tips: Dessa kan med fördel förberedas hemma

1. För att undvika att grillpinnarna fattar eld under grillning, blötlägg grillpinnarna i trä helst ett dygn innan grillning.
2. Skiva champinjoner och paprika i modell större.
3. Skär upp halloumiosten i större kuber.
4. Varva grönsakerna med osten och trä upp dem på spetten.
5. Grilla dem över glöd tills osten fått färg och grönsakerna blivit lite mjukare. Toppa gärna med lite flingsalt.

Pinnbröd

5dl vetemjöl
2tsk salt
2tsk bakpulver
2dl vatten
En liten klick smör, flingsalt och oregano till garnering
Tips: Det går även att förbereda degen kvällen innan och förvara i kylen

1. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vattnet och rör ihop till deg.
2. Arbeta ut den i fingertjocka längder.
3. Rulla dessa längder på en tjockare grillpinne (tälj gärna bort barken först.) Snurra över elden.
4. När bröden fått fin färg och går att ”vrida” av pinnen, är det klart.
5. Smeta på lite smör runt om på brödet och strössla på flingsalt och oregano. Klart!

Vildmarkssmörgås

1/2 paket med skivat, rimmat sidfläsk.
2st tebaguetter
Några skivor gräddig ost, typ Gouda.
5 minikvisttomater
1/2 gul eller röd lök i ringar
1/2 paket med ruccolasallad
2 krm Provencalekrydda

1. Stek fläsket i stekpanna/murikka tills den fått fin färg.
2. Öppna baguetterna och stoppa i ruccolasallad. Skiva tomaterna till slantar.
3. Stek lökringarna mjuka.
4. Vänd osten snabbt i stekpannan/murikkan tills den börjar mjukna.
5. Lägg i fläsket och osten i brödet. Toppa med lök, skivad tomat och strössla över nån nypa med provecalekrydda.

Kolbullar

8 skivor rimmat fläsk utan svål
6dl kallt vatten
8dl vetemjöl, kan bytas mot glutenfritt alternativ
Tips: Ska man ut på utflykt kan det vara en bra idé att ta med sig smeten i tex en tom ketchupflaska

1. Tärna fläsket i småbitar och bryn i stekpanna/murikka.
2. Vispa ihop mjölet och vattnet till en pannkaksliknande smet.
Slå smeten över fläsket och fettet som smält i pannan.
Om du steker över öppen eld kan du flytta pannan något så fort smeten börjar stelna.
Vänd kolbullarna efter nån minut och stek på andra sidan.
3. Servera kolbullarna med knäcke-bröd, sirap eller allra helst rårörda lingon.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 54