Mat & dryck Yippie 6-7 2016

Strandfynd

Recept & arrangemang: IdaMaria Lauritz

Vem behöver glass eller godis? Här är allt för en perfekt dag på stranden.

Hallå där! IdaMaria Lauritz som skapat recepten här under

IdaMaria Lauritz

Är du ute mycket i naturen?
– Jag, min man och vår son är ute så mycket vi kan. Då drar vi ut i skogen, tänder en eld och grillar. Det som lockar är friheten i naturen, man är inte bunden till samma regelverk och vanor där.

Vad är dina friluftstips?
– Smitingen är härligt eftersom det finns både sandstrand och grillplats och skog och grillplats där. Speckstaberget är en annan favorit, där finns det möjlighet att klättra, det är kul. Annars är Vårdkasberget alltid en snabb tillflyktsort dit man kan åka till ett av vindskydden och bara tända upp en brasa.

Pizzabullar

1 pkt pizzakit med tomatsås
1 pkt rökt smörgåsskinka eller kalkon
1 vitlöksklyfta
1 påse riven ost (gärna texmex- eller pizzaost)
1 tsk oregano och- eller pizzakrydda
1 ägg
Ugn 225 grader ca 15min.

1. Rulla ut den färdiga degen på en plåt.
2. Krossa en vitlöksklyfta och blanda den i tomatsåsen som medföljer pizzakitet.
3. Sprid ut HALVA burken tomatsås över bottnen. Lämna ca 5 cm på vardera sida. Använder man hela burken tenderar det att bli för geggigt.
4. Klipp eller skär skinkan/kalkonen i smala små strimlor och sprid jämnt ut över degen.
5. Sprid ut 2/3 av den rivna osten över pizzan, mängd lite efter tycke och smak.
6. Rulla försiktigt ihop degen, som när man gör kanelbullar. Skiva ca 2- 2,5cm breda bitar och lägg i bullformar.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över resterande ost på dem.
8. In i mitten av ugnen, 225grader i ca 15 minuter. Tills färgen är fin. Ta inte ut dem för tidigt, tänk på att de ska ”bakas” på insidan med.

Pastasallad

2 dl okokt pasta
5-6 cocktailtomater
1/5 gurka
1/2 stjärnfrukt
1/2 paprika
1/2 salladshuvud cosmopolitan
1 tsk smör
1-2krm salt

Tips: Kan med fördel kompletteras med tex kyckling, skinka, ost, grillad halloumi, äppelbitar och/eller avokado.
1. Koka pastan.
2. Hacka alla grönsaker , skiva stjärnfrukten. Lägg i skål eller bytta.
3. När pastan är klar, häll av vattnet och tillsätt smöret. Rör om, tillsätt salt. Låt kallna.
4. Tillsätt pastan i grönsakerna och blanda. Klart!

Amerikanska pannkakor

2 1/2 del vetemjöl (kan bytas ut mot glutenfria alternativ)
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
Smör till stekning
Tips: Serveras med tex sirap, frukt, nutella, bär eller bara florsocker.

1. Blanda alla torra ingredienser. Vispa först ned mjölken, sedan det smälta smöret och till sist ägget. Blanda till en slät smet.
2. Pensla en stekpanna med lite smör och klicka ut ca 1-2msk smet per pannkaka.
3. Grädda på något högre än medelvärme, ca någon minut, tills ytan börjar bilda små bubblor. Vänd och grädda ytterligare nån minut.

Tacopiroger

300-500g nötfärs
1 tsk olja eller smör
1 påse tacokryddmix
1 pizzakit
2 morötter
1 ägg
Tips: Dessa kan även fyllas med andra ingredienser, tex enbart grönsaker, nudlar och kyckling eller ost och chili.

1. Sätt på ugnen 200 grader.
2. Stek köttfärsen i smöret/oljan några minuter. Rör ned tacokryddan och låt puttra några minuter.
3. Skala och riv morötterna fint. Vänd ner i köttfärsen.
4. Rulla ut degen och skär den i 8 lika stora delar. Fyrkanter eller cirklar.
5. Fördela färsfyllningen (ca 1-1 1/2 msk) på vardera degbit. Pensla runt kanterna med uppvispat ägg.
6. Vik ihop dem och ta hjälp av en gaffel att ”nagga” ihop kanterna.
7. Pensla resten av ägget på pirogerna.
8. Gräddas mitt ugnen ca 15 min, tills färgen är fin. Serveras gärna tillsammans med créme fraiche och sallad.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2016 på sidan 56