Eldsjäl
Göran Dahlberg
Fler bilder:
Han är den 78–årige före detta chefen som ogillar auktoritärt ledarskap, mannen som håller sig ung genom att umgås med dem han kunnat vara farfar till och den djupt rotade föreningsmänniskan som inte tycker att någon uppgift är för liten för att vara viktig i det stora hela.
Göran Dahlberg tillhör dem som vikt en stor del av sitt liv åt idrotten och är tacksam för vad den givit tillbaka.
Om du tittar på Älgarnas försäsongsträning, vare sig det är på Högslätten, i Kinahallen i Ullånger eller i NCC-hallen i Timrå, kan du vara säker på att se en vithårig, ofta leende man vid sidan av spelarna och tränarna.
– Jag är lagledare för A–laget och materialare fram till dess att serien startar och den ordinarie materialförvalaren hoppar in, förklarar Göran Dahlberg.
Att plocka koner, fylla vatten i plastflaskor och samla in bollar är något som han finner lika givande som att ragga sponsorer, fatta viktiga beslut i styrelsen – Göran är sekreterare i Älgarna–Härnösand IF – eller, när han var med om att först bilda Härnösands FF och sedan inleda samarbetet med Älgarna.
Göran, som bott i Älandsbro och varit engagerad i Älandsbro AIK i många år, kände i början av 1990-talet att, för att få ett starkt seniorlag på herrsidan i Härnösand krävdes det att samla alla resurser i en förening.
– Jag och några till försökte göra det möjligt både på dam– och herrsidan. På damsidan var det inte möjligt, det fanns för många starka viljor och klubbkänslor som inte gick att blanda. Men på herrsidan kom vi till en lösning.
Trots att det skedde i etapper.
Först gick IFK Härnösand och Älandsbro AIK ihop 2006 och bildade Härnösands FF. Lyckades också gå från division IV till division II.
2019 var det dags för HFF och IF Älgarna att slå samman föreningarnas A–lag, som sedan 2020 har namnet Älgarna-Härnösand IF. Under 2021 vann laget division III och förbereder sig nu för en säsong i division II.
– Tvåan är en bra nivå just nu. För att nå högre måste vi nog både ha en fotbollshall och ett fotbollsgymnasium i Härnösand.
– Vi hade ett lokalt fotbollsgymnasium med ambitioner att åstadkomma mer, när Annkristine Elfvendal var rektor på Franzénskolan. När hon slutade för att börja på MSB rann det ut i sanden, säger Göran Dahlberg.
Han är en idrottsledare som tror starkt på att göra saker tillsammans och att lyssna noga på dem man leder.
– Tre av fyra bra idéer kommer oftast från dem man har omkring sig, inte från en själv. Det är likadant inom näringslivet och den offentliga sektorn.
Göran vet det av egen erfarenhet. Både från sina år inom fotbollen och efter ett långt arbetsliv, ofta med chefsbefattningar. Som till exempel i Härnösands kommun, det gamla kommunala bussbolaget, Länsarbetsnämnden och Landstinget Västernorrland (numera Region Västernorrland).
Grunden till sina uppdrag lade han när han tog en pol mag – ”statistisk företagsekonomi och en del annat” – på Umeå universitet.
– Ta till dig av medarbetarnas synpunkter och gör dem delaktiga. Då kan du också lättare få gehör för det du vill genomföra. Det som är sprunget ur dina egna tankar.
– Jag har aldrig gillat auktoritärer, säger han.
En annan insikt är att så mycket som möjligt själv vara med i verksamheterna, för att se hur personerna i dem agerar i olika situationer.
– Inom fotbollen har jag ofta konstaterat att de som gömmer sig eller är mindre villiga när det handlar om att jobba för föreningen, till exempel med att rensa vägdiken för att ta in pengar till föreningen, också oftast är dem som jobbar sämst på planen, säger han och ler finurligt.
Göran förklarar att han har idrotten att tacka för mycket.
– Inte minst har den gett mig vänner för livet.
Däribland spelare som kommit till Härnösand från länder långt borta, sedan flyttat vidare men som han har regelbundet kontakt med ännu.
– Jag tror att jag hjälpt många till ett bättre liv, säger Göran, och jag har också sett hur viktig roll som idrotten kan spela när det kommer till integration.
– Det fick jag och min fru uppleva när vi i mitten av 1980–talet adopterade en flicka från Colombia. Att hon aktiverade sig inom idrotten hade stor betydelse för att hon så snabbt kom in i det svenska samhället och fick goda vänner.
Många är de integrationsprojekt som Göran Dahlberg skapat och tillsammans med den gamle tränarprofilen Jan-Olof ”Bäckis” Bäckström drivit via fotbollen och med stöd från olika håll.
Ett tag var också många spelare i Härnösands FF av utländsk härkomst.
– Det var viktigt då för att nå dit vi ville, men nu ska vi så långt det är möjligt jobba med spelare från den egna kommunen, Ådalen och Sundsvallsregionen, förklarar han.
Ursprungligen är Göran från Timrå.
— Jag är född och uppvuxen där och fann tidigt tjusningen med att jobba med idrott. Bland annat genom att spola is och skotta snö på hockeyrinkar för att kunna spela med kompisar.
En av hans jämnåriga kamrater under barndomsåren var Lennart Svedberg, senare känd som ”Lill–Strimma”. En av landets bästa hockeyspelare genom tiderna som tragiskt förolyckades i en bilkrasch 1971.
– ”Lill–Strimma” var en fantastisk talang redan som barn, säger Göran. Fastän jag lärde mig hans finter, kunde jag aldrig stoppa honom på isen.
Själv nådde Göran inga riktigt stora höjder som spelare, vare sig inom fotboll eller ishockey.
Däremot har han vunnit både svenska mästerskap och nordiska mästerskap i draghund.
– Den fysik jag skaffade mig av det har jag nytta av än, säger han.
Men de flesta känner honom som fotbollsledare.
Outtröttlig och hängiven, en visionär men samtidigt jordnära.
Givet har Göran Dahlberg lärt känna flera andra föreningsmänniskor genom åren. Några av dem som gjort störst positivt intryck på honom är Härnösands FF:s förste ordförande Jan–Olof Friman – ”en bra person på alla sätt” – samt Bengt Svensson och Lars ”Pöla” Sjölund, ”två riktiga eldsjälar”.
– Jag uppskattade också Ångermanlands Fotbollförbunds mångårige ordförande Anders Westin. Och av dagens ledare i Älgarna–Härnösands IF måste jag säga att Niclas Hälldahl, som är huvudtränare denna säsong, är en väldigt drivande kraft som får saker att hända.
Niclas Hälldahl och Göran Dahlberg har kamperat ihop i flera perioder inom fotbollen, ända sedan 1990–talet.
Nu fortsätter resan tillsammans.
Och för Göran Dahlberg är idrotten minst lika viktig och berikande nu som någonsin.
– Den hjälper mig att hålla mig någorlunda ung i sinnet, säger han.
Röst om Göran
”Under alla år som vi har jobbat tillsammans har jag imponerats av Görans vänlighet och värderingar. Jag tror att alla spelare som varit här i Härnösands FF och Älgarna tillsammans med Göran bara har superlativer att säga om honom.
För mig är Göran den största eldsjälen av alla i kommunen, kanske genom tiderna.
Utan tanke på att offra egentid, personlig ekonomi eller att prioritera annat före, har han alltid huggit i där det har behövts.
Hans styrka är hans lugn. Han förespråkar alltid att komma överens. Under åren har det funnits många situationer då det varit nära konflikter av olika slag, där Göran alltid försökt lösa problemen genom att tänka på diplomatiskt vis.
De samarbeten mellan klubbar i Härnösand som har gjorts hade nog aldrig blivit av utan att Göran varit med, då han är helt prestigelös.
Jag tror faktiskt inte att fotbollen i Härnösand varit där den är idag utan Görans medverkan.
Än idag jobbar han med att vara sekreterare i klubben, lagledare i A-laget, sköter garderoben på teatern åt klubben med en del andra. Han sköter även fotbollsplaner i Älandsbro med mera och sitter i styrelsen i Älandsbro AIK. Så han är still going strong.”
Niclas Hälldahl, tränare Älgarna-Härnösands IF
FAKTA
NAMN Göran Dahlberg.
ÅLDER 78 år.
BOR I Ramsås.
FAMILJ Frun Gunnel Crona och schäferhundarna Akjas Villiz och Akjas Ykzi.
YRKE Pensionär.
FRITIDSINTRESSEN Fotboll och all idrott (bland annat nordisk mästare i draghund), friluftsliv samt hundar.
FAVORITPLATS Brovalla IP i Älandsbro.
BÄST MED HÄRNÖSAND Närheten till det mesta, vacker natur och trevliga människor.
Livslinjen
1944 Föddes och bosatt fram till 1965 på Södra Lundvallen i Timrå kommun.
1964 Student i Sundsvall.
1965 Militärtjänst på K4 i Umeå.
1965–1969 Studier på Umeå Universitet.
1970 Flyttade till Härnösand och sedan dess jobb som arbetsförmedlare, planerare på Landstingets kansli i Härnösand, direktör för Härnösandsbuss, planerare på kommunen, kostchef, kanslichef och kommunchef i Härnösands kommun.
1987 Gifte mig med Gunnel Crona.
1988 Adopterade tvååriga dottern Paula från Colombia.
1990 Engagerade mig i Älandsbro AIK och fotbollsverksamheten. Sedan dess varit sekreterare, ordförande och fortfarande styrelseledamot i Älandsbro AIK. Var sedan med och bildade Härnösands FF, där jag varit vice ordförande, ordförande och styrelseledamot. Var med om att under senhösten 2019 bilda samarbetet mellan HFF och IF Älgarna, ett samarbete som snabbt resulterade i att föreningarna sammanslogs inför serien 2020 under namnet Älgarna-Härnösand IF. Sedan sammanslagningen styrelseledamot i denna förening.
2010 Blev pensionär.
0 comments