Härnösand
Mitt Härnösand
Baharnaz Safamanesh

Vackraste plats: Smitingens klippor
Bästa gata: Nybrogatan, Härnösands paradgata. En gata som förtäljer en svunnen tid från tiden runt förra sekelskiftet. En gata som leder över bron och vattnet till järnvägsstationen och som är ett uttryck för det som då var den nya tiden, det moderna. Likt en kontinental boulevard – nu tar jag i här, jag vet. Måste vara hemvändaren och den nyblivne lokalpatrioten i mig som ser allt detta framför sig. Bara på denna gata låg Handelsbanken, Sparbankshuset, Härnösands Enskilda Banks hus, Härnösands Folkbank, Hypoteksföreningen och Riksbanken. Säger ju något om den ekonomiska verksamhet som bedrevs här då. Låter som en äkta kapitalist men är endast fascinerad av stadens historia.
Vackraste plats: Oj, vad svårt! Finns så många vackra platser i Härnösand. Säger Smitingens klippor. Om jag får tänka utanför Härnösand så säger jag utsikten från berget Högklinten.
Bästa promenad: Nattviken. Centralt, lättillgängligt, behagligt och vackert. Möjligt för de flesta att ta sig runt och att få in i livspusslet. Hör på mig själv att tillvaron i storstaden ligger precis bakom knuten.
Senaste kulturupplevelse: En midsommarnattsdröm med Operastudion Kapellsberg och Norrlandsoperans barn- och ungdomskör, framförd i Kempesalen på Härnösands folkhögskola.
Bästa köp: Min Crescent damcykel. Klassisk modell med brett styre och bred sadel, en rottingkorg framtill och kjolskydd baktill. En Mercedes-Benz i mina ögon.
Sämsta köp: Måste nog dessvärre säga katten Selma. En egensinnig, besynnerlig och tämligen besvärlig katt med bitvis låg aptit på livet, hög integritet och stort behov av att revirmarkera. Hade hoppats på ett mer tillgivet husdjur när jag köpte henne för sex år sedan men kom så att säga hem med grisen i säcken. Då lyckligt ovetandes. Kan lugna läsaren med att hon betraktas som en självklar familjemedlem och får mycket kärlek.
Fikar helst på: Rutiga duken. Brukade fika där som ung så det känns väldigt nostalgiskt att gå tillbaka dit nu igen. Tycker dessutom om den originella, gammaldags och ombonade stilen. Till saken hör givetvis också det goda fikat.
Ser jag helst på tv/streamar: Nyheterna. Får väl ge till känna att jag är väldigt road av Bäst i test.
På min spotifylista: Blandat, allt från Bach till balkan. Men mest klassiskt. Bach är helt klart en favorit. Får citera Owe Wikström som är professor i religionspsykolog och som skriver att Bach “är en andlig vägledare utan organisation, en tröstare utan sentimentalitet, en predikant för tvivlande, en förkunnare utan påflugenhet”. Citatet är lika gångbart ur ett sekulärt perspektiv. För mig är Bachs musik syresättande. Den livnär.
Favoritfärg: I princip hela färgpaletten, förutsatt att den går i jordade toner. Måste jag nu välja en, säger jag grönt. Men det beror på, brunt är också en favorit. Lättare med vad som går bort. Lila och blått är generellt uteslutet.
Dansar helst till: Blir inte så mycket dans nuförtiden, eller inget alls rättare sagt. Men skulle väl säga salsa.
Hejar på: Härnösands folkhögskola. Alla landets folkhögskolor för den delen. En viktig samhällsaktör för utbildning, folkbildning och spetsutbildning. För nystart, omställning eller en andra chans. För personlig utveckling, mångkultur och integration. Det måste värnas.
Senaste resa: Till Österrike med en kompis förra sommaren. En resa som kombinerade både natur- och kulturupplevelser. Särskilt vandringen i Alperna gjorde intryck.
Så tar jag mig fram i trafiken: Kollektivt. Cykeln är fortfarande kvar i Stockholm.
Favoritråvara: Citron och lime. Om jag får förlänga listan lägger jag till sparris och svamp.
Alltid i mitt kylskåp: Ja, inte förvånansvärt citron och lime. Är vegetarian så i övrigt alltid frukt och grönt.
Favoritpryl: Mitt akustiska piano. En trogen kompanjon – stabil och trygg. Alltid mognare än jag. Alltid klokare än jag.
Här finner jag ro: I goda vänners sällskap. Kliché men sant. I och för sig, inte helt och hållet. Behöver även mycket egentid. Okej, jag ändrar mig – säger i naturen. Det behöver ju inte nyanseras med å ena sidan eller å andra sidan – förutsatt att det är behagligt väder. Närhet till och utsikt över hav, berg och dal ger sinnesro. Sinnesro, kontemplation och insikt.
Baharnaz Safamanesh
ÅLDER 39
GÖR Lärare på Allmän Kurs Gymnasiet på Härnösands folkhögskola
0 comments