Härnösand
Fuktigt & hett som på en klubb i New York

Förra månadens bild var ju 75 år, men denna är betydligt yngre. Lördagen den 19 juli 2003 var det Stadsfest i Härnösand, och lite i skymundan från stora scenen på Mellanholmen uppträdde The Latin Kings på Nybrokällaren.
Jag brukade skriva om nöje och kultur och fick därför tips om spelningen. Det är faktiskt hela 20 år sedan – är det någon fler än jag som känner att tiden springer? ”Alltför. Hastigt. Skena. Lifvets. Hästar.” som Gustaf Fröding skaldade om den alltför snabbt bortflyende tiden.
Man brukar säga att hiphop-musiken föddes för 50 år sedan när DJ Kool Herc och hans syster Cindy Campbell bjöd in till hiphop-party augusti 1973 i Bronx med rap, DJ, breakdance och beatboxing. 10 år senare kom musikgenren på allvar till Sverige genom slagverkaren Per Tjernberg, känd under artistnamnet Per Cussion. När låten ”Don’t stop” med Per Cussion All Stars spelades på teve (Jag tror programmet hette Direkt från Berns) så såg den sittande publiken ganska frågande ut när Grandmaster Funk rappade och körde några typiska breakdance-moves. Videon ligger på Youtube, och i bandet medverkade bland andra Bill Öhrström, som senare i höst faktiskt kommer till Öbacka Jazz och blues. Då blir det blues på munspel och med största sannolikhet inga raplåtar.
Tillbaka till The Latin Kings och spelningen på Nybrokällaren. TLK, som de ofta kallades, bestod då av Douglas ”Dogge Doggelito” León och bröderna Chepe (Hugo) och Salla (Christian) Salazar Campos med gäst-rapparen Daddy Boastin’ (Winston Errol Barbour) som var något av femte medlem i gruppen. De slog igenom 1994 med albumet Välkommen till förorten och var ett väl etablerat band när Nybrokällaren lyckades boka. Om jag inte minns helt fel var det genom Groover-gänget.
Det var väl inte direkt hårt annonserat, men ryktet hade spridit sig. Det var fullsatt, trångt, fuktigt och hett som på en klubb på en bakgata i New York – och minst sagt hög stämning. Lite storstadskultur i Öbacka, med andra ord. Gissar på att minnet från spelningen kan vara lite som ”200 som gick in och 500 som gick ut”, alltså många har nog önskat att man var där. Latin Kings var då ett av landets populäraste band trots att de inte var de mest spelade i lokalradion. Albumen Mitt kvarter från 2000 och Omertá från 2003 hörde dock till de mest sålda albumen de åren – någon nedladdning eller streaming fanns ju faktiskt inte på den tiden.
Efter spelningen fick jag en trevlig intervju med Dogge och hörde hans tankar som var långt ifrån förortens hårda betong. Det var tankar om religion, livet och döden, men också funderingar om fördomar och sociala orättvisor.
Tiden går och i höst ska Dogge vara med i Så mycket bättre, ett bevis att rapparen till sist blivit riktigt ”folkkär”. Det ska bli spännande att höra Lasse Holms och Sanne Salomonsens versioner på raplåtars som De E Knas eller någon annan av TLKs låtar.
0 comments