Härnösand Yippie 10 2021

I huvudet på

Linda Lundberg

Text & foto Anders Eliasson

Om arbetslivet
Jag anställdes i mars på kommunens arbetslivsförvaltning som projektledare för Re:store Höga Kusten – vilket är namnet på återbruksgallerian som just nu håller på att ta form. Namnet Re:store kom till då vi utlyste en tävling där Härnösandsborna lämnade in förslag. Gallerian håller på att iordningsställas just nu i Prismahuset där Åhléns tidigare höll till. Vi vill återuppliva gallerikänslan där man som besökare kan strosa omkring och se nya möjligheter på olika plan. Projektets karaktär gör att det är väldigt många trådar att hålla i just nu. Men det är kul!

Om gallerian
Vi startar med 805 kvadratmeters yta där det kommer att bli en samling av olika butiker, cirka 5–10 olika beroende av storlek. Samtliga med inriktning på återbrukade, återanvända eller hållbart producerade produkter, där givetvis även renoverade och reparerade saker ingå. Det kommer även att bli ett marknadstorg med ungefär 20 platser där återbrukare, hantverkare som snickare, skräddare och liknande kan sälja sina alster och visar sina kunskaper genom att hyra månadsvis. Där kommer flertalet hobbyföretagare att hyra plats för att visa upp sig och skapa kontakter. Den tredje delen i gallerian blir en basar där privatpersoner kan hyra en hylla för en eller ett par veckor och sälja begagnade saker via vår gemensamma kassa. Här kan du sälja kläder i fint skick, inredningsdetaljer, glas och porslin med mer – lite som en fysisk och prydlig motsvarighet till KBS-Härnösand (köp-byt-säljgruppen som finns på Facebook.)

Om samhälls­nyttan av en ­återbruksgalleria
En del av idén och initiativet med återbruks- och hållbarhetsgallerian är att det skapar arbetstillfällen för personer långt ifrån arbetsmarknaden. Det kommer att bli runt 30 arbetstillfällen i hela kedjan som är långt vidare än det man fysiskt ser då man kommer in i gallerian. Det kan handla om allt från hämtning av saker hos privatpersoner och företag till rengöring och reparationer för att sakerna därefter ska kunna säljas och få ett längre liv. Även exponering av varor i butik och paketering för webbshopen ger arbetstillfällen.

Om Härnösand
Jag är född och uppväxt här, arbetar i dag i Johannesbergshuset där jag tidigare gick mina första sex år i skolan. Jag har oftast bott här förutom några svängar till Stockholm. Nu har jag slagit ner mina bopålar i Härnösand. Närheten till naturen är en av orsakerna till det. Det ökar och skänker helt enkelt livskvalité. Det finns en framåtanda i stan som säger vi vill och vågar, vilket känns bra både nu och inför framtiden.

Om den personliga återanvändningen
Jag är själv inredningsdesigner med förkärlek för naturmaterial samt att använda begagnade möbler och brinner verkligen för återbrukstänket. Även mina kläder fyndas second hand. Sedan dottern föddes har jag både köpt och sålt mycket på Tradera och andra sidor på nätet. Jag har själv gått och funderat på att starta något liknande som Re:store i mindre skala och blev glad när kommunen startade projektet. Folk har kommit till mig och frågat om det ska bli en kommunal ”loppis” men det är långt ifrån det. Det handlar om cirkulär ekonomi vilket ligger rätt i tiden just nu. Vi skapar en ljus och fräsch galleria med modern och industriell inredning, en ny mötesplats i city. Att tänka återbruk och cirkulärt är inget som kommer att bli omodernt, vi har bara en jord och måste agera utifrån det perspektivet.

Linda Lundberg

ÅLDER: 45 år.
FAMILJ: Dotter på 11 år.
BOR: På Utsiktsvägen.
GÖR: Projektledare för återbruks- och hållbarhetsgallerian Re:store planerar att slå upp sina portar i december.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2021 på sidan 24