Hem & trädgård Yippie 3 2020

After wirk

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

Det är en blå vårvinterkväll i Härnösand och butikerna är på väg att stänga, men ­utanför Hernö Ost & Deli håller någon på att bära in lådor med färgstarka garner. Fler personer dyker upp, bärande på tygkassar eller med egensydda väskor över ­axeln. Det är dags för After work-virkning med Hemslöjdsföreningen.

För snart tre år sedan stängde hemslöjdsbutiken, som låg vägg i vägg med lokalen där ett femtontal kvinnor nu tar fram sina handarbeten. Många berättar att det var en sorg när butiken stängde och att det även gjorde att folk felaktigt trodde att även Hemslöjdsföreningen lades ned, men så är inte fallet. Föreningen har 307 medlemmar idag och hade över 400 när butiken var igång.
Annika Sahlin är ordförande i föreningen:
– Jag har varit aktiv när det gäller handarbete ända sedan jag var liten. Här har jag varit med i styrelsen i ett år. Hemslöjden har tre delar: Härnösand ingår i Ångermanlands Hemslöjdsföreningar, som i sin tur tillhör Svenska Hemslöjdsföreningars Riksförbund. Varje år har alla hemslöjdsföreningar ett tema som man jobbar med på olika sätt. I år är det tecken, mönster och symboler.

Fler kvinnor börjar strömma in i lokalen. Några går och tittar på garnerna som Eva Norberg fyllt skyltfönstret med. Hon driver garnbutiken Sticklust i sitt hem. Precis som flera av de andra har hon på sig plagg som hon själv stickat; en grå kofta med mönster i rosa toner som hon gjorde under kursen ”Sticka Norsktröjor”.
De lägger upp sina handarbeten, går iväg och köper fika av Fredrik bakom disken. Han berättar att han fick testa att sticka förra gången och har kommit en bra bit på vad som kanske kommer att bli en halsduk.
Hemslöjdsföreningen är kvinnodominerad, med ganska hög medelålder, trots att man försöker marknadsföra sig mer även mot män och olika åldrar. Annika berättar:
– Vi försöker locka med programpunkter som ska passa alla, till exempel att tälja blompinnar, sy väskor av återvunna material, lära sig repslageri och göra hopprep – många aktiviteter kan verkligen passa både barnbarn, mamma eller pappa och mormor!
Lillemor Eliasson, som varit med i föreningen i många år, berättar att de både försökt med varierade aktiviteter och att samarbeta med ungdomsgården Kåken, men att det varit svårt att föryngra och få fler intresserade.

Något som har fungerat bra är att marknadsföra sig på Facebook, med hjälp av en ”yngre, driftig person som heter Karin Edholm” i styrelsen. Innan dess kom fem, sex personer när det var after work. Förra gången var det stickning som gällde, och då kom över femtio personer till den alldeles för lilla lokalen – en kö ringlade sig ute på gatan.
För att komma på after work behöver man inte vara medlem i föreningen eller ens veta hur man stickar eller virkar. Många kunniga personer är redo att hjälpa till, samtidigt som man tar en kopp kaffe och en bakelse.

”Man mår bra av att sticka. Blodtryck och hjärtfrekvens sänks – det är vetenskapligt bevisat. Man får ett konkret resultat av vad man gör och något att glädjas åt i många år.”

Lillemor berättar att det är något av en stickboom på gång nu. Själv ser hon fram emot designern Maja Karlssons föreläsning 28/3, i Hemslöjdsföreningens regi, och håller just nu på att sticka vantar ur hennes bok ”Trettiofem vantar”:
– Det är terapeutiskt att sticka, plus att det blir saker som är hållbara och som man har nytta av!
Annika håller med:
– Det finns inget bättre! Man mår bra av att sticka. Blodtryck och hjärtfrekvens sänks – det är vetenskapligt bevisat. Man får ett konkret resultat av vad man gör och något att glädjas åt i många år.
Hon berättar hur folk stickade sig igenom utbildningarna på 70-talet. Lillemor fyller i:
– På 80-talet var det också en boom för stickning. Då gjorde man stora mohairtröjor!
Förutom att ha after work och arrangera ­föreläsningar åker föreningen på olika resor. I vår är det tulpanfestival i Backsjön och en tur till Östersund som står på programmet. I ­Östersund ingår hotellövernattning och man kommer bland annat att besöka Jamtli, ­Woolpower, glasblåseriet Storhyttan och Frösö handtryck. Tidigare resor har exempelvis gått till Jokkmokk, med stopp i Umeå och Luleå. Då samarbetade man med Örnsköldsviks hemslöjdsförening och tittade på många olika sorters hantverk.
Några förbipasserande tittar nyfiket på vad som pågår inne i ostbutiken after dark. Kanske är det deras tur att testa virkning nästa gång?

 

Program våren 2020

31 mars
Temakväll Lappa och stoppa
Papper och Stygn, Gånsviksvägen kl. 18-20

23 april
Virka mormorsrutor
Workshop med fortsättning till hösten. Bok ”Virkad mönstermagi” Maria Gullberg ingår.
Västernorrlands Museum, Murberget kl. 18-20

15–16 maj
Resa till Östersund

13 juni
Tulpanfestival i Backsjön

Artikeln publicerades i Yippie 3 2020 på sidan 56