Härnösand Yippie 5 2020

Drömkåken

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Efter sex års sökande hittade familjen Ekebjörk drömläget. Här i Billsta, granne med skogen och med fantastisk utsikt över Långsjön, ska familjen så småningom flytta in.
Men först väntar jobb, massor med jobb. Huset har stått obebott i över femtio år…

En gård på landet var drömmen för familjen Ekebjörk, men det skulle ta ett bra tag innan man hittade helt rätt.
– Söker man den här typen av gård så är det mesta som kommer ut till försäljning antingen aktiva jord- eller skogsbruksfastigheter med mycket mark eller så är det superrenoverade hus – och i båda fallen blir det väldigt dyrt, konstaterar Tomas Ekebjörk.
Men 2019 dök gården en mil väster om Härnösand upp. Högt söderläge med Billstaberget i ryggen och strålande utsikt över Långsjön. Tomten var visserligen stor och sträckte sig ända ner till sjön, men det mesta av skogsmarken var avstyckad.
Och huset var raka motsatsen till superrenoverat.

Gården var bebodd fram till slutet av 1960-talet men sedan dess hade både boningshuset och övriga byggnader förfallit och gårdsplanen växt igen. Otroligt charmigt, men utan alla typer av bekvämligheter.
Elen var klippt, vattnet sinat, det vattenburna värmesystemet och pannan färdiga för pension och avloppet … ja, det var enligt gamla tiders standard. Det fanns ett tvättställ i en skrubb i köket, under den en enorm golvbrunn och så ett betongrör rakt ner i marken bara. Toaletten var enligt myten en tunna som med jämna mellanrum tömdes på kasa, sopbacken som varje hushåll på landet hade. Ingen lösning som vare sig tillsynsmyndigheter eller en barnfamilj skulle acceptera 2020…
De flesta som köper bostad idag söker ett mer eller mindre färdigt boende, och drar öronen åt sig om objektet verkar innebära mycket jobb. Men Tomas och Kristina Ekebjörk klippte till.

”Tre containrar och 82 sopsäckar med skräp fick enkel biljett från Billsta”

Vad föll ni för?
– Läget! Utsikten över sjön är otrolig. ­Närheten till skogen och att det ligger lite avskilt. Sedan gillade jag huset direkt, men det var läget som avgjorde.
Har ni haft något liknande renoveringsprojekt tidigare?
– Aldrig. Jag hoppar i på djupt vatten, haha! Men som målare har jag ju varit med på många byggprojekt och har mycket kontakter så jag känner mig trygg med att jag vet var jag ska söka hjälpen om jag inte klarar av något själv. Och vissa saker ska man ju inte göra om man inte är fackman, el och rördragningar fram­förallt.

Läckor i taket gjorde att utbyggnaden vid entrén med åren blev helt förstörd. På sikt ska den ersättas av en ny, men tills vidare saknas det trappa i huset.

Sommaren 2019 skrevs köpekontraktet på och sedan började arbetet. Tre containrar och 82 sopsäckar med skräp fick enkel biljett från Billsta. Tomas plöjde ner hela semestern och det mesta av helgerna i projektet, men tog sedan ledigt större delen av vintern.
– Det har stått ganska stilla och det måste det få göra ibland. Jag ska hinna driva företaget och vara pappa också. I början har det varit mycket att riva, mycket grovarbete, men när de stora grejerna är gjorda blir det roligare för hela familjen att vara här och fixa.
Det har trots allt hänt mycket på fastigheten. En ny väg har dragits fram till huset, gården har röjts och markplanerats. Här finns en djupborrad brunn och det är även borrat för bergvärme. El har dragits fram och inte minst har det gamla boningshuset ”skalats”. En gammal lösvirkesutbyggnad med farstu och trappa som var bortom all räddning har rivits. Den gamla, slitna panelen är borta – liksom all inredning – och de gamla trägolven är upplockade.

I början av maj när Yippie hälsar på är det en ren timmerstomme som tronar på gårdsplanen. Lappningar och lagningar vittnar om fönsterbyten, skador som åtgärdats och byggnadsställningar som satts upp av generationer av husägare. Fördelen med timmerhus är att även om några stockar blir skadade så är det inte kört. Byt ut de angripna stockarna och ­huset mår toppen igen.
Ett läckande tak gjort att det uppstått rötskador på några ställen sedan slutet av 1960-talet och dem har Tomas nu börjat åtgärda. Några av syllarna, bottenstockarna i timmerstommen, byttes i vintras. Nu är det dags att stoppa in några nya reservdelar i timmer varven under takfoten på några ställen.
Anders Mattsson från Logosol är på plats med ett mobilt sågverk, en av Härnösandsföretagets större modeller med bandsåg och en fräs som tillbehör. Bandsågen sågar timret till stockar med fyra släta sidor. Fräsen ger stockarna den rätta profilen med den skålade undersida och lätt välvda översida som de ska ha när de passas in i timmerstommen.
Det går förvånansvärt snabbt och smidigt att skapa fem nya stockar med perfekt profil.
– Det ska bli jäkligt skönt när timmerstommen är reparerad. Då känns det som att de stora grejerna är på plats, säger Tomas Ekebjörk.

Logosol Anders Mattsson fräser stockarna så att de får rätt profil för timring. Företaget passar på att spela in en demonstrationsfilm i Billsta. Den här kombinationen med bandsåg och fräs som tillbehör är en av företaget större maskiner och kostar 130 000–140 000 kronor, men Logosol har även många mindre modeller och affärerna går bra trots coronapandemi. ”Fler och fler inser ju att förädlat virke är ganska dyrt. Äger du lite skog så kan du ganska snabbt räkna hem ett mindre sågverk. Kan du dessutom gå ihop med en eller två grannar så är det ju en ännu bättre affär.”

”Jordkällaren är kvar och i kanonskick, det är kul!”

Gården i Billsta har en lång historia. Den sista åretruntboende ägaren, Eola Viola Bylund, tillhörde en släkt som troligen ägt fastigheten ända sedan 1700-talet. Ännu en bra bit in på 1900-talet bedrevs det jordbruk här och utöver boningshus fanns en ladugård, ett härbre, ett oisolerat sommarhus, två eller tre mindre bodar och en bagarstuga.
Idag står härbret kvar och även den stora bagarstugan med snickeriverkstad på över­våningen.
– Men den går inte att rädda, tyvärr. Det finns ingen timmerstomme i bagarstugan och det är så förfallet så det huset blir inte kvar. Men jordkällaren är kvar och i kanonskick, det är kul!
Sommarhuset stod fortfarande upp när kontraktet skrevs men fick rivas omgående – en vägg hade rasat och huset med massor av snickarglädje hotade att rasa när som helst. Ett fynd hann familjen Ekebjörk i alla fall göra i huset: bakom tapeterna fanns ett gammalt ­köpekontrakt på fastigheten. Pris: 1 800 kronor.
Sommaren 2019 var priset 500 000.
– Vissa säger att det var ett överpris, men det beror ju på vad man vill ha. Vissa betalar två och en halv miljon för en färdig villa i ett nytt bostadsområde. För mig är det ett överpris. Innan vi är klara med det här huset har vi säkert betalat lika mycket som för den där villan, men då får vi ju boendet som vi letade så länge efter. Dessutom är det kul att göra det själv.
Att ödehuset i Billsta nu börjar få nytt liv har inte gått ortsborna förbi. Många som promenerar passar på att ta en sväng förbi.
– Det är många som tittar och kommenterar. Man får mycket tips och frågor. Dessutom brukar kompisarna som renoverar själva komma förbi. De känner att de har det jäkligt lindrigt själva när det ser det här, haha!

Planen är alltså att flytta in och bli åretruntboende i Stigsjöbygden. Men det ligger några år framåt i tiden.
– Det får ta den tid det tar helt enkelt. Vi ska hinna med mer än att renovera det här huset också, men tre–fyra år ungefär kommer det nog att ta innan vi kan flytta in.
Andra familjemedlemmar är klart mer optimistiska när det gäller tidsplanen. Dottern Alice inspekterade det gamla huset som nu saknar golv och bara har kala timmerväggar och gav ett snabbt utlåtande.
– ”Vi behöver bara sopa golvet!”. Sedan tyckte hon att vi kunde flytta in, säger Tomas och skrattar. Det är bra att hon är positiv.

Fakta huset

BYGGT 1870.
BOYTA Oklart. 10×12 meter i två plan, men med snedtak på övervåningen.
ÄGARE Tomas och Kristina Ekebjörk med barnen Alice och Anton.

Artikeln publicerades i Yippie 5 2020 på sidan 42