Hem & trädgård Yippie 12 2019

Ett hus vid havet

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Ett hus vid havet är mångas absoluta drömboende. För paret Harriet och Jens Wikström så blev det husbygge i Notsand lite grann av en slump.Nu har de bott ett par månader i sitt nya hus – och har inte ångrat en sekund.
– Jag är verkligen oerhört tacksam över att vi kunde göra det här, säger Harriet. Det blev ännu bättre än jag trodde.

Notsand är bedövande vackert även en grå och blåsig decemberdag.
Karg och stenig natur närmast vattnet. Några tappra tallar på kullerstensstranden kämpar emot den östliga vinden och därutanför i viken rullar vågorna in.
Det är något närmast hypnotiskt över att titta ut över havet och i Harriet och Jens Wikströms är havet hela tiden synligt och nära. Huset domineras av ett stort allrum/kök med stora glasdörrar och -fönster mot havet.
Det är ett fantastiskt boende – men fram till för ett drygt år sedan så var det inte det här som var drömmen.
– Vi hade hus på Bondsjöhöjden, men jag längtade efter en sommarstuga och letade mer efter en fin plats vid en insjö, säger Harriet. Jag är uppvuxen på landet utanför Piteå så för mig är ju det där öppna, böljande odlingslandskapet hemma.
Jens tyckte dock att ett hus var tillräckligt mycket jobb så skulle man köpa eller bygga hus så skulle det vara ett nytt permanentboende.
Men något riktigt bra objekt på lagom avstånd från stan dök aldrig upp. Istället dök namnet Notsand upp.

Nu lyser det i Notsand. Området med äldre sommarstugor har kompletterats av nyare hus de senaste åren och flera hushåll är nu åretsruntboende.

Fyra tomter på nedersidan av vägen vid Notsandsviken hade sålts, men nu var en tomt ute till försäljning igen. Och det här visade sig snabbt vara ett läge som var helt rätt för båda. Barnen är utflugna så det fanns inga hämtningar och lämningar att ta hänsyn till. Sju kilometer till stan ute på Härnön skulle innebära lite längre pendlingsväg varje dag eftersom både mestadels jobbar i Sundsvall, men det var marginellt.
Att det fanns andra åretruntboende i området och att de kände några av grannarna var plusfaktorer som gjorde det ännu lättare att ta beslutet.
– I september köpte vi tomten, sedan började vi rita på ungefär hur vi ville ha det, prata med husleverantörer, ansöka om bygglov och i mars började markarbetena.
Huset ritades av Skidstahus efter köparnas skisser och önskemål och levererades i moduler.
I oktober var det så dags för inflyttning.
– Vi bodde 22 år på Bondsjöhöjden och trivdes jättebra så jag trodde att det skulle bli svårt att ställa om, men det här blev hemma direkt. Det är jättekonstigt.
Vad är då den stora fördelen med att bo vid havet? Lugnet och närheten till naturen, tycker Harriet Wikström. Att efter en hektisk dag på jobbet veta att det går att sänka pulsen bara genom att sätta sig och titta ut genom fönstret. Och att inte behöva transportera sig en enda meter till natur- och friluftsupplevelser. Naturupplevelserna börjar alldeles utanför altandörren.
– En kväll när jag kom hem så var det fullmåne och månljuset speglade sig i vågorna på havet. Det var som gyllene trådar i vattnet. Det var så vackert.
Så är det att bo vid havet i Notsand. Samtidigt är staden bara fem–tio minuter bort.
– Det här är ju Härnösands styrka. Att man kan bo så nära naturen men ändå ha så nära till kommunikationer och stadens service.

Det är rejält med rymd i allrummet. Innertaket sluttar och takhöjden är som mest omkring tre och en halv meter. ”Vi fick köpa en ny stege när vi skulle hänga gardinerna”, skrattar Harriet.

Och det är fler och fler som väljer att bo vid havet.
Tidigare var bilden av personen som satsade på havsnära boende ganska stereotyp: Härnösandspar i pensionsåldern utan hemmaboende barn som säljer huset och flyttar ut till sommarstugan i Solumshamn, Skärsviken eller Notsand.
Den kategorin finns fortfarande, men att bo vid havet lite utanför stan är inte längre ett val bara för pensionärer. Medelålders och barnfamiljer vill också bo vid havet, och allt fler vikar får åretruntboende befolkning.
Och så vinterbonas det inte bara i sommarstugorna, det byggs nytt. De senaste åren har mindre bostadsområden poppat upp vid Nickebo Strand, i Sjöviken och i Notsand. Då har det rört sig om villatomter. Men fler havsnära tomter och boenden är på gång eller redan ute till försäljning: Nickebo, Kattastrand, Sälstens udde, Otterberget vid Solumshamn och inte minst Lövudden där bygge redan pågår på några tomter.
För Harriet och Jens Wikström är husbygget vid havet nu klart. Eller i alla fall etapp 1. Under 2020 ska boningshuset på 125 kvadratmeter kompletteras med en stor altan, och en gäststuga ska byggas på tomten. Och så ska det anläggas en ”skogsträdgård”, en trädgård som smälter in i naturen och samtidigt är lättskött.
Harriet, som älskar både hus och trädgård, fortsätter att skissa på sitt hus vid havet. Det blev inte något boende i ett böljande odlingslandskap. Det blev ännu bättre.
– Det är ju fantastisk. Både läget och möjligheten att en gång i livet få bygga ett nytt hus, att faktiskt få bestämma allt själv. Jag känner mig verkligen tacksam för att vi hade möjligheten att genomföra det här.

Här finns chans till ett boende vid havet

Yippie har sammanställt bostadsprojekt vid havet i Härnösand, pågående och planerade.

Här finns chans till ett boende vid havet i Härnösand
(Klicka för större bild)

Kommunen vill jaga fram fler tomter

Det finns en efterfrågan på tomter och boenden utan för centrum. Och fler tomtförsäljningar kan bli aktuella i framtiden. Inom ramen för projektet Landsbygd 2.0 försöker kommunen agera smörjmedel för att göra fler tomter tillgängliga.
Härnösand ska ha en levande landsbygd med ett växande näringsliv, arbetsmöjligheter, bra service och en god boendemiljö. Projektet Landsbygd 2.0 startades för att skapa förutsättningar för det. En del av projektet som fått stor uppmärksamhet är arbetet med att försöka få ut fler fastigheter på marknaden. För intresset för att bygga och bo på landsbygden finns.
– Det gör det absolut, säger projektledaren Eva-Lotta Öberg. Det handlar både om Härnösandsbor som vill lämna centralorten och om människor som vill flytta till kommunen utifrån.
Arbetet handlar mycket om att sätta igång tankeprocesser hos fastighetsägare: Jag har ett hus som mest står tomt – kanske jag ska sälja till en familj som vill bo här året runt? Jag har mark som är attraktiv – skulle jag kunna stycka av tomter och sälja?
– Kommunens roll är inte att para ihop köpare och säljare utan vi väcker tanken. Vi har gått ut väldigt brett och kallat till möten där vi informerat om intresset för att bo på landsbygden, och även berättat om hur exempelvis en avstyckningsprocess går till och vad kommunens tjänstemän kan hjälpa till med.
Just nu sammanställer projektgruppen erfarenheterna av arbetet och ska sedan ta fram en plan för hur man ska ta projektet vidare.
Det finns många platser i kommunen där markägare visat intresse för att eventuellt sälja mark på attraktiva, strandnära lägen. Huvuddelen har handlat om mark nära insjöar, men Eva-Lotta Öberg har också märkt av intresse för försäljning vid havet.
– Nu måste de här frågorna få gro, men intresset från markägare har varit stort och det här kommer med tiden att resultera i tomtförsäljningar på landsbygden i Härnösand.

HÄR BOR

Harriet och Jens Wikström
ÅLDER 52 respektive 54
FAMILJ Två utflyttade barn
BOR Nybyggt hus i Notsand. Boningshuset är på 125 kvadratmeter och på tomten finns även garage.
GÖR Vd på it-företaget Xlent (Harriet), Kundansvarig på Sundfrakt (Jens)

Artikeln publicerades i Yippie 12 2019 på sidan 36