Kultur & nöje Yippie 11 2020

De startar ny radiokanal

Härnösand har fått en egen radiokanal. Musikern och producenten Tom-Eddye Nordén har startat Radio Härnösand som sänder musik och lokalproducerad musik dygnet runt. Tills vidare sänds kanalen på webben, men planen är att inom en snar framtid gå över till att sända på FM-bandet.

I oktober drog Tom-Eddye och sambon Maria Carnbro igång Söndagsklubben på Teatern i Härnösand. Nu är nästa projekt sjösatt, Radio Härnösand. Med kort startsträcka har Nordén början sända lokalradio på webben.
Hur fick du den här idén?
– Som för så många andra frilansmusiker dog i princip arbetsmarknaden när pandemin slog till. Det är en tuff situation, men det ger mig också mig tid att förverkliga en del idéer. Radiosändningarna är ett exempel. Jag tror också att kanalen i sig kan var ett substitut för alla inställda konserter.
Vad sänder Radio Härnösand?
– I början var det bara musik, men nu sänder vi även lokalt producerade inslag, ståupp och reportage. Tanken är att utveckla den delen.
Vad är det för musik?
– Väldigt blandat, men med tonvikt på jazz. Just nu är allt som sänds musik som jag varit involverad i som musiker eller producent. Då blir det en helt del jazz, men också klassiskt, världsmusik, hiphop och elektronika. Spellistan är lite av min musikaliska dagbok. Och mitt på dagen sänder vi liveinspelade konserter.
Hur ser framtiden ut för Radio Härnösand?
– Det är mycket på gång! Innehållsmässigt för jag bland annat samtal med våra lokala studios i Härnösand för att eventuellt kunna sända nyinspelad musik med lokala artister eller artister med anknytning till Härnösand. Sedan vill vi inom några månader börja sända på FM-bandet och därför söker vi nu finansiärer till det steget.

LYSSNA!
Radio Härnösand hittar du på
https://www.qr-r.com/radio-harnosand

Artikeln publicerades i Yippie 11 2020 på sidan 29