Kultur & nöje Yippie 8 2020

Framtidens format

Foto Pawel Maronski

I bolaget QR-R Production utvecklar producenten och musikern Tom-Eddye Nordén ett nytt format för distribuering av musik och media, ett sorts komplement till cd-rom.
– Det kändes dyrt att producera cd-skivor samtidigt som det inte var så många som använde dem. Vi har istället designat ett nytt utgivningsalternativ, en qr-skiva, som ska fungera som en mer uppdaterad och billigare metod, fördelaktig både för användarna och utgivaren, säger Tom-Eddye.

Den första qr-discen av en rad designs påminner om cd-romen men istället för en cd-skiva i plast så ligger där en snyggt förpackad qr-kod. Qr står för engelska ”quick response”, och i en qr-kod ligger information som kan läsas av digitalt i mobiltelefonen.
– Förutom att släppa musik och media på qr-discen så trycker vi även koder på kläder och objekt som en idé om att öka köpkraften för media nu när cd-romen förlorat sin.

QR-R Production har blivit Nordéns projekt i coronatider när musikbranschen ligger helt nere. Med QR-R vill han passa på att göra allt på nytt från grunden. Allt från att skriva och spela in musiken, till att fotografera och göra omslag till den mån att musiken släpps på ett nytt och eget format.

– Som basist så spelar man en ton i taget och fungerar lite som en herde som samlar alla inom sin frekvens. I det här projektet har jag fått utlopp för min kreativitet och samtidigt fått användning av mina egenskaper i nya sammanhang, säger grundaren.
I sommar har Tom-Eddye släppt ett dussin skivor inom jazz, elektroniskt och hip hop på hemsidan QR-R som också fungerar som ett plattform för ny musik.
– Nästan all musik är skriven och inspelad i Härnösand mellan 2018–2020, vilket är ungefär den tid jag har bott här. Jag har haft tur att det har funnits fina studios i stan där jag dagligen arbetar på mina projekt. Hernö studio och Mackapär Studios är två viktiga platser för stadens musik.

Andra artister som släpper musik på hemsidan och qr-disc är bland annat hiphopartisten Amorii från Härnösand, den norska multiinstrumentalisten Felix T Heim samt spellistor från DJ Jorge Chacin el Pilas.
– Vi planerar att lansera mer och mer media på sidan och via QR-disc. Allt från podcasts och konserter, till stand up.
– Detta är något av vad jag haft för mig sista tiden, men jag har även med min partner planerat lansering av flera spännande projekt, produkter och varumärken, säger Nordén.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2020 på sidan 16