Kultur & nöje
Kulturbärare
Fler bilder:
Teatersäsongen har precis dragit igång med allt från nyskrivna pjäser till klassiker och Jacke Sjödins Coronasånger. Vi tittade in bakom kulisserna för att se hur alla dessa föreställningar egentligen kommer till Härnösands teater och där mötte vi – Härnösands Riksteaterförening.
Teaterföreningen är den ideella förening som likt myror drar oerhört många strån till stacken vad gäller kulturutbudet i Härnösand, med runt 25 föreställningar per år. Styrelsen består av 15 personer som jobbar för fullt större delen av året.
Ordförande Karin Digné säger:
– Just nu planerar vi 2023 och våren 2024. Det är väldigt mycket planering och vi vill ha ett så brett program som möjligt, till exempel få med något som är syntolkat, något för döva, på arabiska, med samtal efter föreställningen.
Karin har varit med länge i styrelsen. Hon blev haffad på väg ut från en föreställning 2009 av publikföreningens Anna Elise Nordin, nu 97 år och still going strong, som tyckte att Karin skulle bli en bra ordförande.
– Jag sa att jag behövde tänka på saken, men hon ringde igen efter en vecka och sa att det fattades ordförande, vice ordförande, sekreterare och kassör i styrelsen. Jag svarade att om du fixar de andra så provar jag ett år! Tidigare har jag bland annat varit ordförande för Rädda Barnen, så jag hade en hel del föreningsvana.
Teaterintresset fanns sedan länge. Karin har gått på teatern ända sedan den första föreställningen 1970, alltså före teaterns invigning 1971.
Ett år som ordförande blev till många fler:
– Jag tyckte det var roligt. Mötet med publiken är nog det bästa och när det sorlar av förväntningsfulla människor i salongen!
Leena Zarowiecki, ledamot och marknadsförare, säger:
– Du är bra på det och delegerar bra! Får man ansvar så tar man ansvar. Vi är ett bra lag, ett team som hjälps åt.
Teaterföreningen hyr teatern och teknisk personal av kommunen till varje föreställning. De samarbetar också med Publikföreningen, som står för fikaservering och även har egna arrangemang.
Leena beskriver styrelsens arbete som följer:
– Vi roddar, bär och fixar – för vem skulle annars göra det?
Reportern föreslår: Kanske de som kommer med sina föreställningar? Men så enkelt är det inte. I varje kontrakt, exempelvis med Norrlandsoperan, står det hur mycket hjälp de behöver. Fyra timmar före och två timmar efter föreställningen kan det gälla, då de ideella krafterna i föreningen gör allt från att bära och montera kulisser till att fixa vatten, mat, se till att det finns vegetariskt och ordna med allt möjligt annat kring föreställningen. Och så sköter de biljettkassan.
Karin Digné berättar om den jobbigaste gången hittills:
– Det var väldigt många säckar på 50 kilo som skulle bäras in av gruppen Bygg och bär. En annan gång råkade vi göra en dubbelbokning med Norrdans, men av ren godhet tog de bort sin scenografi och byggde upp den igen nästa dag. Samarbete är jätteviktigt och att ha en god relation till sina grannar!
Föreningen har såpass mycket att göra att den alltså delats in i olika grupper. Förutom Bygg och bär finns Marknadsföringsgruppen, Kringgruppen, Programgruppen och Arbetsutskottet. Det sistnämnda består av personer från alla grupper och har koll på ekonomin. I slutändan fattar styrelsen beslut om vilka föreställningar som kan köpas ur en katalog som de får från Riksteatern och från andra producenter.
Runt 1 500 timmar per år eller tre veckor per person jobbar styrelsen ideellt för teaterlivet i Härnösand. Ordförande, sekreterare, kassör och vice ordförande har ett symboliskt arvode, men det rör sig om hundralappar. Eventuellt överskott från föreställningar måste föreningen ha som buffert för när det går sämre och förstås för att köpa in fler föreställningar.
Nytt för i år är att föreningen ibland bjuder in företag att sponsra föreställningar, efter att programmet är bestämt. Företag kan alltså inte styra programutbudet. Leena berättar:
– Vi lät Mäklarhuset köpa en föreställning för barn som fick gå gratis på den. Då kunde vi också annonsera mer och nå fler barn på förskolor. Att små barn får teatervana tillsammans med sina föräldrar, dessutom gratis, och att vi får hjälp med verksamheten ser jag som en win-win-win-situation!
Alla som vill kan vara med i föreningen genom att betala en liten medlemsavgift. Då får man rabatt på föreställningar både i Härnösand och på andra teatrar, till exempel Dramaten. Föreningen har cirka 350 medlemmar, av 35 000 medlemmar totalt i teaterföreningar i Sverige. Det är alltså en stor förening. Karin säger:
– Vi är starka och det är bra med ett så stort medlemsantal gentemot kommunen, när man ska förhandla. Av medlemsavgiften går hälften till Riksteaterföreningen och hälften till oss. Det ger ett bidrag till att köpa in bra föreställningar.
Både Karin och Leena talar om hur roligt det är att jobba ideellt för att andra människor ska få uppleva kultur och variation. Leena säger:
– Att bidra till att folk blir glada och får ett rikare liv, det är det bästa! Och tänka att det här har jag varit med att fixa.
Härnösands Riksteaterförening:
https://www.riksteatern.se/forening/harnosands-riksteaterforening/
0 comments