Kultur & nöje Yippie 3 2021

Mer musik från Härnösand

Musiklivet har väl aldrig varit osynligare än under pandemin. Men det fortsätter att tonslöjdas ute i stugorna, och i olika former sipprar ny Härnösandskopplad musik ut. Från nya släpp av rutinerade artister till debutlåtar. Från hiphop till elektronika. Häng med!

VEM Lunde
VAD ”Olycksfåglar”
VAR Spotify och andra streamingplattformar

Den 12 mars släppte Lunden sin första EP, ”Olycksfåglar”, på alla streamingplattformar. Bakom namnet Lunden döljer sig den före detta Härnösandsbon Mikael Gutgard, känd bland annat som sångare i bluesbandet Bitter Blue. Projektet Lunden skapades 2014 och var egentligen aldrig tänkt som mer än en hobby, ett arbetsnamn för det musikskrivande och -skapande som gav en balans i livspusslet med jobb och familj. Men i februari 2020 kom singeln ”Roten”, och nu är det dags för en EP med fyra låtar.

”Låtarna på denna EP är en tidsresa från min egen barndom, reflektioner kring mitt faderskap och en ny syn på samhället. En brinnande vilja att göra världen till en bättre och vackrare plats att leva på, säger Mikael om ’Olycksfåglar’.”

Han beskriver sin musik som ”någon form av folk med en stor mängd norrländskt vemod”, och allt material på EP:n är hans eget sånär som på låten ”Searching”, som är skriven av – och tillägnad – barndomsvännen och musikerkollegan Vilhelm Byström, som gick bort i förtid 2017.

VEM Tony Naima
VAD “A BIG YEAR March” (album)
VAR tonynaima.bandcamp.com/music

Tony Naima spänner bågen rejält 2021. Härnösandsmusikern (Bruse, Bandet, The Grinch etc etc) har bestämt sig för att ge ut en skiva i månaden (ja, du läste rätt) under hela året. På februariplattan återfanns bland annat låten ”Golden” med text skriven av Maria-Thérèse Sommar (återkommande medarbetare i Yippie!). På marsalbumet som släpptes i mitten av månaden är låtarna uteslutande tonsatta texter av konstnären, författaren med mera Hans Forsell (återkommande medarbetare i Yippie!). Och allt sitter perfekt ihop med de finstämda arrangemangen.

Gå in och botanisera på Naimas bandcampsida!

VEM Nila Samson
VAD ”Runaway (own your day)” (single)
VAR Spotify och andra streamingplattformar

Som tonåring höll Nils Samuelsson på med rapmusik. Sedan tog andra intressen över, men när han som hemvändare i Härnösand köpte hus och fick lite extra svängrum så stod en hemmastudio högt på priolistan. I skarven februari/mars 2021 släppte han debuten ”Runaway” under aliaset Nila Samson.

”Jag hade ett gammalt beat som jag gillade och hittade en text på engelska som jag skrivit tidigare och spelade in det med ett nyare rap-sound, det här är väl ’rap-pop’, skulle man kunna säga. Men jag tyckte att det blev så bra så att jag ville ge ut det.”

Responsen har varit god vilket inspirerar. Musiken är en stor del av fritiden och det kommer ganska säkert att komma mer ur hemmstudion. Men kanske INTE ur samma genrefack.

”Nej, jag rör mig mer mot pop och EMD så det jag gör i framtiden är nog mer popaktigt, och framförallt med svenska texter. Så det blir något helt annat.”

VEM Waows
VAD ”Better for Me” (singel)
VAR Spotify och andra streamingplattformar

Ända sedan han var 13 år har Henrik Öberg spelat in egen musik. 2019 började han lägga ut sin musik på Spotify under artistnamnet Waows och den 14 mars kom nya singeln ”Better for Me”, en låt som tillkommit mellan skidlektionerna i Björnrike där han jobbar sedan några månader.

”Det kan man faktiskt säga. Jag har med mig dator och alla grejer så jag har spelat in och mixat på lediga stunder”, säger 20-åringen som efter en dip i musikintresset under högstadiet låtit musiken ta en allt större plats i livet.

Genremässigt svävar han lite när han ska definiera sin musik, men stannar för alternativ hiphop och rap. Musikaliska förebilder finns på många håll, men han nämner gärna artister som Mac Miller, Anderson Paak och Brockhampton. Textmässigt kommer inspirationen från indieband.

VEM Hector
VAD ”Inte mer än så” (singel)
VAR Spotify

Hector Brännlund har funnits i Härnösands – och Sveriges – musikmedvetande sedan Idol 2016 och har regelbundet släppt ny musik. Han kombinerar just nu musiken med studier i konstvetenskap i Uppsala, men behåller samarbetet med Ninetones studio i Sundsvall och i början av mars släpptes nya singeln ”Inte mer än så”, som handlar om ovissheten mellan två personer som har träffats länge och där den ena har börjat gilla den andra men inte vet hur man ska hantera situationen. Låten är skriven tillsammans med Birk Frisk som han arbetat med tidigare, och som bland annat fanns med i låtskrivarteamet bakom framgångsrika låtar som ”Blå” och ”Monster”. Ny succé nu? Ja, ”Inte mer än så” har i alla fall fått bra fart direkt på Spotify.

VEM Sten Engblom
VAD ”Höstsonater #2” (albumsvit)
VAR www.Qr-r.com

Härnösandsbon Sten Engblom har hållit på med musik på hobbynivå hela livet, men under pandemin har skapandet exploderat.

”Jag har ju suttit i karantän och haft väldigt mycket tid över, men jag har också inspirerats av situationen. Det har blivit väldigt mycket material, men jag har egentligen producerat för byrålådan.”

Musikern, producenten med mera Tom-Eddye Nordén gillade dock vad han hörde på Engbloms filer och sedan början på året finns 2020 års produktion utgiven på tre album. Albumen innehåller udda instrumentalmusik, ambient eller elektronika som ofta gränsar mot sound scapes – den typ av ljudväggar eller ljudmiljöer som skapas för att skapa stämningar. Det finns ofta melodislingor som bär spåren, men för Engblom, som gärna kallar sig ljudsamlare, är klanger och röster lika viktiga som element. Lyssna och köp på www.Qr-r.com!

VEM Oberg
VAD ”Won’t Look Back” (singel)
VAR Spotify och andra streamingplattformar

I augusti förra året träffade Yippie Jonathan ”Oberg” Andersson och gjorde baklängesvolter över 3,5 miljoner spelningar för hans senaste låt ”Take My Hand”. Nu har han levererat en ny elektronisk dansrökare med högt tempo och refräng som sitter på första lyssningen, ”Won’t Look Back”. Mottagandet på Spotify har varit positivt. Men hur gick det med ”Take My Hand”? Jotack, 17 miljoner lyssningar nu – remixer och andra strömningsplattformar oräknade…

VEM Karl Knut Sigurd
VAD ”Anyhow” (EP)
VAR Spotify

Efter ett par terminers studier i Umeå så räknas Ville Isakson Johsson nu som västerbottning av P4 Västerbotten och nysläppta EP:n ”Anyhow/”Disco” inom ramen för soloprojektet Karl Knut Sigurd presenteras glatt som ett alster från den lokala musikscenen. Hrmpf! Yippie fortsätter att glatt sortera in Karl Knut Sigurd på Härnösandslistan. Förra årets debut ”Hinder” rörde sig i indierockens planhalva, men med nya låtarna drar projektet mer åt pophållet – inte minst på retrostukiga ”Disco” som bärs av en suntslinga som snabbt biter sig fast. Producerad av Rickard Törnqvist.

VEM The Viperz, Espen Jacobs, Thomas Andrés, Boris Matheus
VAD Swingin’; The Cloud Series #1–5; Boris
VAR qr-r.com

Härnösandsmusikern Tom-Eddye Nordén har varit mycket aktiv under pandemiåret, vilket bland annat resulterat i flera släpp på egna sajten qr-r.com. Bara under 2021 har han släppt jazz med egna swingbandet The Viperz, hiphop med Boris Matheus, och FEM plattor med elektronisk-indie-world music som ges ut under samlingsnamnet Clound Series. All musik är producerad av Nordén i Härnösand och han säljer också musiken via sitt QR-koncept där kunden istället för en cd-skiva köper ett kort med en länk. Tekniken öppnar också för album som inte är statiska.

”Cloud-skivorna är molnbaserade och växer med tiden. Eftersom inget ska brännas på cd så kan ny musik läggas till allt eftersom skapandet utvecklas och tar nya vägar”, säger Nordén.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2021 på sidan 19