Reportage Yippie 12 2020

A-läge

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Industridesignern Anders Molin älskar skogen, havet, surfing och form så när en tomt oväntat dök upp på Smitingen slog han till direkt. Men vad skulle han bygga? Ja, inte något standardhus i alla fall. Något som stack ut, men utan att det kostade skjortan. Nu är det snart inflyttningsklart i hans a-frame house, 150 meter från vågorna.

Det är mulet, några få plusgrader i luften och från Bottenhavet blåser det på. En genomsnittlig medborgare konstaterar att en skithöst sömlöst har glidit över i en skitvinter, men en surfare klagar inte höstvintern 2020. Det är bra vågor och långt, långt till is.
Anders Molin står på tomten på Smitingen med snickarbrallorna på och lyssnar på ­vågorna som vräker in över sandstranden nedanför.
– Ni skulle ha hört när det blåste på ordentligt i början på december. Då dånade det ända hit. Surfväder åtta dagar på raken. De dagarna blir det inte mycket jobbat här. Har man legat i vattnet några timmar så är man helt slut i kroppen efteråt.
Han har rötterna i Örnsköldsvik, men bor sedan fjorton år i Sundsvall. Han jobbar med industridesign tillsammans med några kollegor och om uppdragen tillåter det så kan han låta vågorna styra och sticka iväg med brädan till en lämplig strand under de ljusa timmarna och jobba igen senare.
Det var också som surfare han första gången kom till Smitingen, som är något av navet för vågsurfingen i Norrland. Nu har han snart ett fritidshus alldeles intill stranden.
– Jag hade kollat ett tag på ställen där jag skulle kunna bygga. Havet har alltid lockat, och skogen, och jag ville gärna hitta något nära de platser där jag surfar. Jag har alltid gillat Smitingen, men tittade på Mellanfjärden i Hälsingland och flera olika ställen.

Plötsligt dök läget upp. En stugägare på Smitingen hade köpt en obebyggd tomt men ångrat sig och annonserade istället ut tomten. Anders Molin högg direkt.
Nu återstod bara att bestämma sig för vad han ville bygga, och valet föll på ett så kallat a-frame house, eller a-hus, om man vill ha en svensk namnvariant. Konstruktionen har fått sitt namn efter husformen som sett rakt framifrån ser ut som stora bokstaven A. Sadeltakets sidor sluttar brant hela vägen ner till marken och i sitt enklaste utförande har huset inga väggar och inga fönster på långsidorna.
Så här har man byggt på många platser och i många kulturer genom historien, men på 1950-talet fick a-huset en ordentlig renässans, framförallt som enklare fritidshus eller campingstuga, och trenden höll i sig i åtminstone ett par decennier. Idag byggs även vräkiga villor enligt a-husmodell, men Anders Molin var ute efter den enklare varianten.
Varför a-hus? Hur resonerade du?
– Antingen väljer man ett standardhus, ett modulhus som alla andra – eller så tar man ut svängarna. Jag ville göra något annorlunda som ändå passade in i naturen. Samtidigt gällde det att hålla nere kostnaderna så en fråga som återkom var: hur gör jag något som sticker ut, men utan att det kostar skjortan? Ja, en del är ju att jag måste göra väldigt mycket själv och då är a-huset bra eftersom det är en enkel konstruktion, lätt att självbygga. Sedan gillar jag enkelheten i huset. Det här ska inte vara ett exklusivt strandhus. Det finns ett värde i att allt inte är perfekt, utan jag vill ha det avskalat.
Efter att ha ritat och byggt modeller för allt från möbler och inredningar till sport- och fritidsanläggningar tilltalades Anders av idén av att äntligen få bygga bara till sig själv. Och det har han verkligen fått göra på Smitingen: ritat, byggt och dessutom tillverkat det mesta av inredningen.
Har du byggt något liknande förut?
– Nej. Jag har egentligen bara byggt ett fullskaligt hus och det är byggt på vatten. Det är ett visningshus som mitt företag Imorgon Innovation tagit fram som exempel för det flytande bostadsområde som vi vill bygga i Sundsvalls hamn.

Anders Molin

I juli i år satte arbetet igång. El och vatten har hantverkare gjort, en mattläggare och en murare har också kallats in, men i övrigt har Anders och kompisar gjort allt.
Hur mycket tid har du lagt ner?
– Oj, fråga inte. Jag ville ju ha lågbudget och det ser ut att kunna hålla, men jag har jobbat mycket. Och utnyttjat en del kompisar ganska hårt också, haha.
Hela huset står på pålar. Femton stycken 2,10 meter långa pålar har skruvats ner i den sandiga marken och ovanpå har Anders fäst ramen som huset sedan är byggt på. A-husets konstruktion gör att det ser ut att vara väldigt fast rotat i marken, men pålarna sticker upp en halv till en meter så när kvällsmörkret kryper sig på och ljuset inifrån huset lyser så ser huset ut att samtidigt både vila tungt på marken och sväva över blåbärsriset.
Inomhus är det mesta på plats och inkopplat, och även om en hel del slutfix återstår så är det inte svårt att se att det här blir en fantastisk plats att ta igen sig på efter några timmar på surfbrädan. Gaveln ner mot vattnet är till största delen glasad och eftersom marken sluttar svagt är vyn riktigt fin, samtidigt som insynen är begränsad.
Den femtio kvadratmeter stora boytan är smart planerad så att dusch, toa och hall får plats på några kvadratmeter närmast ytterdörren. Resten av huset är en stor öppen yta med kök, sovrum och vardagsrum i ett där takhöjden gör att rummet känns större än vad det egentligen är.
Som planerat är det inte exklusivt, men enkelt, rejält och smart. Anders har försökt göra så mycket som möjligt flexibelt så att det ska gå att förändra huset. Allt från att förbereda för att smidigt uppgradera VA-lösningen om tillfället dyker upp, till att ändra inredningen om behovet förändras.
Och köket är givetvis flyttbart. Spisen är en liten, bärbar induktionshäll och ugnen går på hjul så när sommaren kommer flyttar köket ut till det utekök som Anders ska bygga till våren, tillsammans med växthus och trädäck.
Projektet startade alltså i juli 2020. När blir det klart så? Den frågan har två svar:
– Slutbesiktning är tänkt att bli nu i december så då är det klart på ett sätt, inflyttningsklart. Men egentligen vill jag att huset ska fortsätta att utvecklas och förändras över tid. På det sättet är det inte meningen att det ska bli klart.

 

Anders om…

Varma mottaganden
”Jag har blivit så väl bemött i Härnösand. Av alla. Från folket på kommunen som jobbar med bygglovet till hantverkarna. Alla hantverkare här verkar dessutom komma på avtalad tid – jag blev nästan chockad. Och grannarna här på Smitingen är väldigt sociala och accepterande.”

Surfing

”Jag har åkt mycket snowboard och det var så jag kom in på vågsurfing. Jag betraktar mig som en glad amatör, men det är kul att ha en riktig sån passion i livet och jag tycker att jag har hittat ett makalöst läge. 150 meter till jättebra vågor. Jag träffar många surfare från som åker från långt för de här vågorna. Vissa helger har det varit uppåt femtio husbilar på parkeringen.”

Smitingen

”Det här är verkligen en plats för alla Härnösandsbor. Jag har insett det nu när jag har börjat vara här regelbundet. Det är inte bara surfarna och stugägarna som kommer hit utan det är ungdomarna som spelar volleyboll och grillar, pensionärerna som tar en promenad, badgästerna och barnfamiljerna … och när parkeringen är tom är det ofta någon som övningskör varv på varv på parkeringen.”

Anders Molin

ÅLDER 47 år.
FAMILJ Ingen (”Det var kanske därför det gick att genomföra det här projektet”)
BOR Lägenhet i Sundsvall, fritidshus på Smitingen i Härnösand.
GÖR Industridesigner på Idag Designstudio och Imorgon Innovation.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2020 på sidan 40