Reportage Yippie 4 2023

Boss på stans största bygge

Text Olof Wigren Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Riksarkivet var ett avslutat kapitel för Håkan Viklund. Åtminstone var det så det var tänkt, när han 2017 lämnade myndigheten för att bli chef på Länsstyrelsen.
Men när beslutet fattades om att bygga nytt för Riksarkivet i Härnösand och hans förra arbetsgivare bad honom att komma tillbaka – och även bli projektledare för bygget – kände han att det var ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.

Ett landmärke får Härnösand.
– Det är precis ett sådant det blir, säger Håkan när han ska beskriva hur det kommer att se ut när allt står färdigt.
Riksarkivets kommande hemvist på toppen av Saltvikshöjden blir en mäktig skapelse.
– Byggnaden kommer att bli 80 meter bred, 100 meter lång och ha fem våningar. Det blir den största byggnad som byggts i stan under min livstid.

För närvarande huserar Riksarkivets verksamhet i Härnösand i tre olika fastigheter på Kusthöjden, i det som tidigare var Vanföreanstalten.
– Vanföret lades ned i mitten av 1970–talet och Riksarkivet flyttade in 1983. Det har fungerat bra här men vi har med tiden blivit trångbodda och lokalerna är heller inte optimala för oss.
Men framför allt är det begränsningarna för en expansion som varit det stora bekymret.
– När vi flyttar kommer vi att ha möjligheter att växa över tid och vi kan också hyra ut lokaler som vi initialt inte kommer att använda.
Håkan Viklund förklarar att 55 anställda i Härnösand kan bli betydligt fler framöver, om saker och ting utvecklas som det är tänkt.
Men än är det ett bra tag till dess att flytten till Saltvikshöjden kan ske.
– Målet är att kunna göra den i september 2025. Och det i sig är ett tydligt tecken på att Riksarkivet ser Härnösand som en viktig enhet för många år framåt.

Det förstärks i sin tur av att hyreskontraktet med fastighetsägaren Specialfastigheter för de nya lokalerna skrivs på 25 år.
För en som slutat på Riksarkivet efter tolv år och inte haft en tanke på att återvända – ”jag trivdes väldigt bra på Länsstyrelsen” – var det minst sagt oväntat att fyra år senare bli uppringd av myndighetens generaldirektör och uppmanad att söka tjänsten som projektledare.
– Nej, jag såg inte det komma, säger Håkan, men utmaningen det innebar att återgå till verksamheten i det läget gick inte att motstå.
I juni 2021 gjorde han sin första arbetsdag på sin gamla arbetsplats och i september förra året fick han även befattningen enhetschef för verksamheten i Härnösand/Östersund.
– Förutom byggprojektet är vi inne i ett intressant skede där det handlar mycket om att tänka i nya processer och banor, säger han.
– Vårt uppdrag – läs mer om det i separat faktaruta, red:s anm. – är brett och handlar både om fysiska handlingar och sådant som digitaliseras.

Allt som finns i arkiven – och allt som ska tillföras dem – är tänkt att sparas för en evighet.
Hur mycket material det rör sig om?
Ja, enbart det fysiska motsvarar tio hyllmil (!) handlingar.
– När vi flyttar kommer vi att kunna arkivera upp till 25,8 hyllmil handlingar, säger Håkan.

Det är nästan ofattbart mycket. Och då ska man veta att Riksarkivet har arkivenheter på flera platser i landet.
– Sammanlagt har myndigheten 75 hyllmil handlingar och drygt 70,5 miljoner publika bilder, som alla är digitalt tillgängliga på nätet.
– De utgör en ovärderlig historisk skatt som bland annat används av släktforskare.
Dagböcker, domstolsprotokoll och andra arkivhandlingar är en guldgruva i många sammanhang.
– Bara i Härnösand får vi cirka 40 000 förfrågningar om året om olika handlingar.
I Härnösand förvaras även fastighetshandlingar från Inskrivningsmyndigheten som många fastighetsmäklare är i behov av. Till exempel köpebrev och servitut.
– Det mesta i de statliga arkiven är allmänna handlingar, men det finns undantag. Detta av hänsyn till människors personliga integritet eller rikets säkerhet.

När Håkan Viklund beskriver Riksarkivets verksamhet och betydelse, gör han det med både stort engagemang och på ett målande sätt. Men också med en tydlig stolthet över att något sånt här finns och utvecklas i just Härnösand. Hans hemstad.
– Jag är född och uppvuxen här och har blivit kvar. Allt som jag behövt och som är viktigt för mig – familj, jobb, service, livskvalitet – finns i den här stan.
Frånsett en period som controller på Saab Scania i Frånö, Kramfors kommun, har Håkan jobbat i Härnösand. Sedan 2005 i statens tjänst.

På fritiden har han under ett antal år varit politiker för (s) och suttit i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
– Men politiken är satt på pausad för min del nu. Jobbet kräver så mycket av mig och jag vill tillbringa så mycket ledig tid som möjligt med min familj och med att jaga, fiska, sjunga i kör och att ägna mig åt matlagning, förklarar han.
Sedan han tog jägarexamen har intresset för jakt fördjupats.
– Körsången har gett mig mycket under många år och jag gillar musik över huvud taget.

Tidigare upptog dans en stor del av hans lediga tid.
– Jag dansade ofta och startade även en dansförening. Dans är fortfarande roligt men det har kommit in andra saker i tillvaron som jag har upptäckt och som går före.

Hur vill du beskriva dig själv?
– Oj… det var en svår fråga.
Han funderar en lång stund.
– Social. Jag är en social person. Jag trivs i sociala sammanhang. Sedan tror jag att de flesta uppfattar mig som rätt glad av mig.

Och hur är du som chef?
Kort tystnad. Sedan kommer svaret:
– Jag tycker om att ge folk eget ansvar och älskar att se människor växa. Frågar du mina medarbetare, skulle de nog säga att jag är stöttande och en god lyssnare.

HÅKAN VIKLUND

ÅLDER 54
BOR Geresta i Härnösand
FAMILJ Fru Margareta, döttrarna Maria, Annika och Erika samt fyra barnbarn
YRKE Enhetschef.
FRITIDSINTRESSEN Friluftsliv inkluderat jakt och fiske, körsång, matlagning samt vara med mina barn och barnbarn
FAVORITPLATS
Sommarvistet i Gussjö
DET BÄSTA MED HÄRNÖSAND Den lilla staden med det mångfacetterade utbudet

Fakta om Riksarkivet

Arbetar med att ta emot och bevara arkiv
• Riksarkivets uppdrag är att säkerställa samhällets arkivinformation och göra den möjlig att använda över tid.
Riksarkivet är en statlig förvaltningsmyndighet under Kulturdepartementet. Utgångspunkten för Riksarkivets uppdrag finns i Tryckfrihetsförordningen, som ger alla rätt att ta del av allmänna handlingar. Verksamheten regleras i arkivlagen, i arkivförordningen samt i Riksarkivets instruktion.
Inom ramen för myndighetens uppdrag har den en nationell överblick över hela arkivsektorn. Den arbetar med att ta emot och bevara arkiv, att göra arkivinformationen tillgänglig och besvara förfrågningar om arkiven och deras innehåll.

• Riksarkivets långsiktiga mål
* Långsiktig tillgång till samhällsviktig information är säkrad
* Utvecklad tillgänglighet och service
* Lärande och kommunikativ myndighet
Läs mer om Riksarkivet på www.riksarkivet.se

Projektfakta om nya Riksarkivet
Uppdrag: Riksarkivet i Härnösand, Saltvik
Verksamhet: Arkiv, kontor, teknikbyggnad
Fastighetsägare: Specialfastigheter
Arkitekt: Tengbom arkitektkontor
Start: Februari 2021
Färdigt: September 2025
Bygginvestering: Ca 1 miljard kr
LOA: 30 751 kvm (varav arkivytor: 22 632 kvm)

Artikeln publicerades i Yippie 4 2023 på sidan 50