Reportage Yippie 8 2023

Lämnade Fi och blev toppnamn i Mp

Har huvudet i ett getingbo

Text Klas Leffler Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Partimedlem 2019, skolnämnden 2020, partiordförande 2021, kommunfullmäktige 2022, ordförande i samhällsnämnden 2023. Snacka om kometkarriär.
– Jag har bara goda erfarenheter, från alla läger, säger miljöpartisten Helena Elfvendal om mottagandet.

När vi träffas har det gått snart åtta månader i spetsen för samhällsnämnden.Uppdraget kan liknas vid att stoppa huvudet i ett getingbo. Det surrar av heta frågor. Ordföranden verkar dock lyckligt tillfreds.
– Men jag är förstås sån att jag tror alla om gott, garderar hon med ett skratt.

Samhällsnämnden är en supernämnd som samlar allehanda kommunala frågor.
Här ingår fysisk planering, bygglov, mark och fastigheter, mätning, gator och parker, naturvård, miljö och hälsa, livsmedelskontroller, alkoholtillstånd, kollektivtrafik, skolskjutsar, färdtjänst och riksfärdtjänst samt fritids- och ungdomsverksamhet.
Bland annat. Det finns så att säga en del att bita i.

Vad har du gett dig in i?
– Det kan man fråga sig. Man märker att det är frågor som berör och som påverkar mångas vardag. En hel del personer hör av sig. Det finns mycket engagemang i samhällsnämndens frågor, helt klart.
Det är positivt?
– Absolut. När jag klev in var det snöröjningssäsong. Så jag fick börja med det. Många har åsikter om den. Jag var ny i nämnden och ordförande dessutom. Det var som att kliva direkt i djupa delen av bassängen.

Skeppsbron och dess parkeringar längs vattnet är i dag en av de mest brännande frågorna. Helena Elfvendal vidhåller vad hon och vice ordföranden Hans Rosengren (S) skrev i en debattartikel i TÅ att det inte är rimligt att parkeringsplatserna i Härnösand ska ha stans bästa utsikt.

Var bilarna hamnar i stället ska utredas. I väntan på det sneglar hon på hur andra städer ger tydliga indikationer på var lediga platser finns och hur många, till exempel på skyltar vid stadens infarter.
– Jag kan tänka mig att det skulle hjälpa mycket. Det finns ju en hel del parkeringsplatser i centrala Härnösand trots allt.
I dagarna håller samhällsnämnden ett extrainsatt möte just om planprogrammet för Skeppsbron. Frågan går sedan vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Restaurang Skeppet är en annan strid. Här konstaterar Helena Elfvendal att bygget av nya Nybron är beslutat i fullmäktige. Effekten, att Skeppet rivs, är inte ett politiskt beslut. Härnösandshus äger fastigheten.
I fråga om alkoholservering på Clock vid järnvägsstationen gäller att lagt kort ligger. Varning är utfärdad för mathållningen men alkoholtillståndet gäller fortfarande.

Vi stämmer också av ifråga om Ängevallens framtid. En sporthall ska byggas här och Älgarnas matcher på naturgräs får stryka på foten. Men ingen byggfirma var intresserad i första svängen.
– Ny förfrågan går ut i dagarna från Härnösandshus, avslöjar ordförande Elfvendal.
Återstår att se om någon nappar den här gången.

Inte bara den politiska karriären är snabb. Det går undan på fler sätt, utför och uppför. Jag googlar mig fram till att Helena Elfvendal har en lägenhet att hyra ut veckovis i Tegefjäll mellan Åre och Duved och man anar vild framfart i pisten.
– Njae, jag åker bara gröna och blå backar. Jag plogar mig ner i barnbacken. Min bästa tid i Åre är sommar och höst. Jag känner mig trygg med att inte vara den coolaste katten i backen, förklarar hon.

I nästa googling dyker Helena upp i startlistan till Härnö trail 2022.
– Du hittade inte resultatlistan? kontrar hon leende.
Jodå, Elfvendal blev 53:a. Men det var på långa sträckan, 21 kilometer, i tuff terräng över fyra bergstoppar.
Det tyder på energi att besegra en och annan uppförsbacke.

Sport fyller stor del av fritiden i trebarnsfamiljen. Det är mycket fotboll och handboll med barnen, närmast Moffes och HSK:s fotbollscup i dagarna.
Detta då kombinerat med tidskrävande politik och fortsatt jobb på 25 procent.
– Det som blir lidande är liksom hus och hem. Ett hemmahosreportage hade inte varit så bra. Det blir ingen inredningsinfluencer av mig, summerar hon läget.

Helena Elfvendal är född och uppväxt i Boden. Pappa barnläkare och mamma med eget företag i utbildningsbranschen.
En första flytt till Umeå under gymnasietiden floppade. Men hon kom igen, med studier i litteraturvetenskap och svenska för språkkonsulter. I den vevan blev hon också författare, en av flera i en bok om ”Bästa språktipsen” 2012.
Jobbmässigt har hon varit språkvårdare på Bolagsverket, kommunikatör på High Coast Invest och nu återigen språkvårdare på Centrala studiestödsnämnden i Sundsvall.

Det politiska intresset förklarar hon så här:
– Jag har alltid varit en engagerad person. Det genomsyrar nog mycket av det jag gör. Det jag brinner för i mitt jobb som språkvårdare är inte svensk grammatik, hur man böjer det och det verbet och sådär, utan det är demokratifrågan. Det är det även i mitt politiska uppdrag.

Tidigt drogs hon till Feministiskt initiativ, och kandiderade för FI i kommunvalet 2018. Året efter bytte hon till Miljöpartiet. Hur det gick till är en intressant rekryteringshistoria.
– Det var som att luften gick ur FI. Jag hade också börjat känna att det var vissa saker som skavde i partikulturen som inte var så förlåtande, utan ganska elitistisk i vissa led, berättar hon och fortsätter:
– Dessutom fick jag ett tips av Tomas Frejarö i MP att de behövde tillsätta en ersättare i skolnämnden. Vi hade båda barn på föräldrakooperativet Fröet på Kastellgatan där jag var ordförande. Han tyckte jag skulle anmäla intresse. Ville jag det?
– Jag läste på och fördjupade mig i Miljöpartiets politik och partiprogram och framför allt i skolpolitiken. Jag kände att många saker landade väldigt rätt för mig. Då tog jag steget och lämnade FI och klev in i Miljöpartiet.

När Helena Elfvendal valdes till ordförande i Miljöpartiet lokalt meddelade hon på Facebook att hon verkligen kände igen sig i Greta Thunbergs panikkänsla.
Hur yttrar det sig?
– Klart man kan känna stor oro för framtiden, inte minst efter en sån här sommar med extrem hetta på flera håll i världen och extrema skyfall här hemma. Ändå är vi relativt förskonade i vår del av världen. Klimatförändringarna slår inte rättvist. Vi har ju öriken, som Maldiverna, som riskerar att ligga under vatten om hundra år.
– Samtidigt är det viktigt att inte fastna i paniken. Då vill man ju bara lägga sig i fosterställning och dra täcket över huvudet. Man måste ändå på något sätt kämpa på, förklarar hon.

Något kan alla göra. Helena undviker att flyga och äter inte kött. Familjen åkte tåg till Frankrike i sommar, det gick väldigt smidigt. Men hon aktar sig för pekpinnar mot andra, som privilegierad svensk medelklass.
Härnösand har en stolt miljöpartistisk historia, från grand old lady Eva Goës som språkrör till Amanda Lind som nylig kulturminister.

Så vad månde bliva av Helena Elfvendal?
– Ja du. Det är väl det spännande att man inte vet det. Jag tycker det är jätteintressant med lokalpolitiken. Det är väldigt hands on här och nu, på de gator där man själv trampar.
– Jag har ingen plan för mitt politiska engagemang bortanför den här mandatperioden. Jag tycker det här är en spännande och rolig utmaning. Sen får vi se.

Fakta

ÅLDER 39 (snart 40, ”känns som en milstolpe”)
YRKE Språkvårdare på CSN, jobbar just nu 25 procent
BOR I villa på Villavägen i Härnösand
FAMILJ Gift med Dan, barnen Elsie-Lo 11, Frans 10 och Bosse 8
UTBILDNING Litteraturvetenskap och Svenska för språkkonsultverksamhet vid Umeå universitet, med avstickare till Lund och Nya Zeeland
UPPDRAG Ordförande i Miljöpartiet i Härnösand, ordförande i kommunens samhällsnämnd på 75 procents arvodering, ledamot i kommunfullmäktige, ledamot i Restore Höga kusten AB, ledamot i Invest i Härnösand AB, ombud till Kommunförbundet Västernorrland
FRITID Föreningsmänniska, fotbollsmamma, spelar cornhole-SM, tid med familjen, utflykter i skog och mark

5 språktips

1 Fundera på syftet med texten, varför skriver jag det här?
2 Vem ska läsa, vad finns det för förkunskaper, både om ämnet och språkliga förkunskaper?
3 Skriva fram personerna i texten, skriva till en du.
4 Undvik passiva verb, skriv inte ”avgiften betalas”.
5 De och dem eller dom? I dag ska man skriva de och dem. Jag tror alldeles säkert vi hamnar i ”dom” till slut. Språket utvecklas ju. Men vi är inte där än.

Fotnot Helena Elfvendal jobbar med klarspråk, begripligt myndighetsspråk, och är medförfattare i boken ”Bästa språktipsen” 2012.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2023 på sidan 18