Reportage

Hemarbete

Foto Kenneth Zetterlund & Privat

Fler och fler flyttar hem sitt arbete. Yippie har pratat med några hemmajobbare för att höra hur det fungerar. Möt familjen Jarl, gymnasieeleven Mona, kommunens tillväxtchef Uno och konsultchefen Sussie, som har jobbat hemifrån helt sedan mars.

Familjen:

”Jag har lärt mig att ingenting är omöjligt i en pandemi”

Sofia Jarl
Ålder 46 år.
Gör Lärare på Technichus.

Hur delar ni upp hemmet i er arbetstid, har ni gemensamma rutiner, ändrade rutiner, hur funkar det att vara flera hemma?
– Frukost och lunch får var och en fixa själv. Men vi lagar mycket mat så att det finns många matlådor i kylskåpet. Det är oftast för tight med tid att börja laga mat vid lunchen. Det går åt väldigt mycket mat när alla äter hemma hela tiden. Middag äter vi tillsammans. Ibland kan det hända att vi träffas för gemensamt fika på för- eller eftermiddagen. Om man behöver byta arbetsmiljö kan man ta med sin dator och sätta sig i soffan i biorummet ett tag. För egen del så stänger jag av datorn och släcker lampan när jag slutar jobba.
Hur länge har du jobbat hemifrån?
– Jag är den i familjen som har arbetat minst tid hemma. Jag började hemarbeta på allvar i slutet av november.
Vad tycker du har varit den största utmaningen med hemmakontor?
– Att jobba lagom mycket. Normalt sett promenerar jag till jobbet. Det saknar jag nu, både promenaden och att komma ut och få lite frisk luft på morgonen och eftermiddagen.
Hur kommer din arbetsdag se ut om ett år, tror du?
– Jag hoppas och tror att jag ska få ta emot klasser och grupper igen. Men jag tror att många av de möten som jag har med personer utanför Technichus och Härnösand kommer att vara online även i fortsättningen. Det är ju otroligt praktiskt och sparar mycket tid. Då kommer också alla att kunna tekniken och se fördelen med att kunna vara med oavsett var man är någonstans.
Vad kommer du att ta med dig vidare i den arbetsvardag även efter pandemin? Har du lärt något nytt?
– Jag lär mig hur man har bra, intressanta och engagerande möten på distans. Jag har lärt mig att ingenting är omöjligt i en pandemi. Vi har löst så många uppkomna situationer på jobbet, i familjen och ideella arbeten.

”Det är mycket smidigare på morgonen då man inte behöver hinna ta sig till skolan innan dagen börjar”

Isak Jarl
Ålder 16 år.
Gör Studerar första året på Härnösands gymnasium, teknik.

Hur ser ditt hemmakontor ut?
– Sitter och jobbar endast på min dator digitalt. Jag har en stationär dator med tre skärmar som jag har mina arbeten på.
Hur funkar det att vara flera hemma?
– För det mesta så sköter man sitt eget och gör sin egna mat som oftast bara är en matlåda. Ibland så kan man lyckas planera in en gemensam fikastund.
Hur länge har du jobbat hemifrån?
– Sedan i början av december.
Har sättet att jobba förändrat sig i den tiden?
– Den enda stora skillnaden som jag har är att jag och mina kompisar sitter och snackar online istället mellan lektionerna.
Vad tycker du har varit den största utmaningen med hemmakontor?
– Att hålla en bra gemenskap med klasskamraterna utan att träffa dem samt att hålla ett långvarigt fokus.
Är det någonting som fungerar bättre/är enklare?
– Det är mycket smidigare på morgonen då man inte behöver hinna ta sig till skolan innan dagen börjar.
Hur kommer din arbetsdag se ut om ett år, tror du?
– Jag tror och hoppas att jag går till skolan som vanligt och att jag kan träffa mina kompisar som jag gjort innan pandemin börjat.
Vad kommer du att ta med dig vidare i den arbetsvardagen även efter pandemin?
– Att det alltid kan vara bra att ha en arbetsplats hemma ifall man inte skulle kunna ta sig till skolan eller sin arbetsplats av någon anledning.

”Lyxen att få studera på skolan är något som jag absolut har underskattat tidigare”

Petrus Jarl
Ålder 18 år.
Gör Studerar tredje året på Härnösands gymnasium, teknik.

Hur ser ditt hemmakontor ut?
– Mitt hemmakontor består framför allt av min dator. Jag har två skärmar vilket gör det lättare när man ska titta på läraren och följa med i den digitala boken. Jag har också en bärbar dator från skolan så ibland för lite miljöombyte så sitter jag nere i biorummet.
Hur funkar det att vara flera hemma?
– Självklart är det inte alltid enkelt att vara med familjen hela tiden men positivt är ju att man aldrig har varit så insatt i vad de andra i familjen håller på med på jobbet och skolan.
Vad tycker du har varit den största utmaningen med hemmakontor?
– Att jobba effektivt när det finns många saker som kan distrahera en.
Är det någonting som fungerar bättre/är enklare?
– En fördel är ju helt klart att man bara kan gå från sängen till lektionen på en gång och slippa gå till skolan.
Vad kommer du att ta med dig vidare i den arbetsvardag även efter pandemin? Har du lärt något nytt?
– Lyxen att få studera på skolan är något som jag absolut har underskattat tidigare.

”Jag har uppdaterat min garderob med sköna men SNYGGA mjukisbyxor”

Lars T Jarl
Ålder 49 år.
Gör IT-förvaltare på Region Västernorrland och fritidssmåföretagare.

Vilka regler har ni inrättat?
– Någon (inte jag) införde ganska tidigt att man måste har strumpor på sig. Man får inte jobba i kök och vardagsrummet, där ska man kunna äta eller ha en rast och göra sig en kopp kaffe utan att någon blir störd. Jag har ett eget hemligt kakförråd! Annars är det garanterat slut den gång man själv vill ta något sött till kaffet. Märkta matlådor får man inte äta.
Lars har jobbat hemifrån sedan april, med undantag av en period i höst. Har sättet att jobba förändrat sig i den tiden?
– Då jag jobbar stödjande till vården har arbetsbelastningen ökat och varit intensivare tidvis. Men framförallt att hela tiden måste planera om och vara oerhört flexibel krävande men också inspirerade. Sedan kan jag erkänna att väckarklockan ringer senare nu. Det tar ju inte lika lång tid att gå från sängen till ”kontoret” och passera frukosten på vägen…
Vad tycker du har varit den största utmaningen med hemmakontor?
– Att sitta hela dagarna i distansmöten och ensamarbete och inte få de naturliga pauserna och korridorsnacket märker man innebär att man vissa dagar är rätt trött när man slutar. Men jag försöker att ibland ringa en kollega lite bara för att snacka lite och även ta sig tid att småprata lite innan man startar mötet/samtalet. Sedan är det ju tur att det finns möjligheten att byta bakgrund i Teams/Zoom.
Men helt klart har nog man avslöjat hur stökig bokhylla man har på kontoret för sina kollegor. Har haft det som projekt nu i jul att städa bokhyllan och har satt upp en gardin framför den nu också.
Hur kommer din arbetsdag se ut om ett år, tror du?
– Jag hoppas vi då är tillbaka till ett normalt arbetsliv men att vi dragit nytta och lärt oss att vissa saker fungerar lika bra på distans. Men jag längtar efter att kunna mötas i vanliga konferensrum. Och tänk vad alla trevliga kafferaster med kollegor som man då kan åter få ha.
Vad kommer du att ta med dig vidare i den arbetsvardag även efter pandemin?
– Ofta nämns nu i pandemin att folk längtar efter att få krama nära och kära. Men jag längtar nog också ganska mycket efter att få sitta och skratta med kollegor över en kopp kaffe.
Något annat?
– Vi har fått köpa en ny kaffebryggare då kaffekonsumtionen ökat rejält när alla jobbar hemma. Vi har väl också valt att aktivitet förbättrar våra arbetsmiljöer för att det ska fortsätta vara kul att gå till jobbet fast man är hemma. Jag har uppdaterat min garderob med sköna men SNYGGA mjukisbyxor. Så därmed kan man ha ”distansarbetskostymen” med skjorta och mjukisbyxor (och alltid strumpor).

Veteranen:

”Jag får nästan mer gjort då jag arbetar hemifrån”

Susanne Cillerwall
Ålder 49 år.
Familj Sambo med Stefan Fröberg, har 4 barn, men bara 1 bor kvar hemma. (Mikael 29 år, Sandra 26 år, Joakim 21 år och Oskar 13 år).
Bor Källsand.
Gör Arbetar som konsultchef på CGI i Härnösand.

Var jobbar du normalt?
– På CGI:s Härnösandskontor som man finner på Tobaks.
Hur ofta har du hemmakontor?
– Nu sedan den 12 mars 2020 arbetar jag hemma varje dag. Tidigare arbetade jag hemifrån en gång i veckan.
Var i hemmet sitter du och jobbar?
– I sonens rum för det mesta, men har även en annan plats att sitta vid om han skulle vara hemma.
Hur ser ditt hemmakontor ut?
– Har bra bord och gamingstol, sedan har jag plockat hem mina arbetstillbehör från kontoret. Så har en riktigt bra arbetsplats, där jag kan sitta och blicka ut på havet.
Hur många hemma hos er ­arbetar hemifrån? Hur funkar det?
– Vi är två, och vi sitter i varsitt rum uppe på övervåningen. Det funkar jättebra. Jag arbetar samma tider som om jag skulle varit på kontoret. Går till arbetet då man går upp på övervåningen. Vi äter frukost tillsammans, sedan kanske vi tar en gemensam promenad med hunden på lunchrasten. Kaffepaus försöker vi hinna med, men ofta blir den vid datorn. På sommarhalvåret var det ljuvligt att kunna ta med sig kaffekoppen ut i trädgården eller gå ner till stranden för ett snabbt dopp i havet, det är ju riktigt lyxigt att kunna göra på en paus.
Har sättet att jobba förändrat sig med tiden?
– Den största förändringen under denna tid är att vi har övergått till fler digitala möten, både internt i teamen men även med våra kunder.
Vad tycker du har varit den största utmaningen med hemmakontor?
– Det är ju att man saknar det fysiska mötet med sina kollegor. I övrigt får jag nästan mer gjort då jag arbetar hemifrån eftersom man kan fokusera ostört på ett annat sätt än om man är på kontoret.
Är det någonting mer som fungerar bättre eller är enklare?
– Slippa restiden gör ju även sitt då jag bor två mil från stan och att jag även arbetar från Sundsvallskontor en-två dagar i veckan då jag har fyra medarbetare som bor där. Men det har ju inte heller blivit av sedan coronan dök in i vårt liv. Sedan upplever jag att det är mycket enklare att få åter­koppling från mina övriga kollegor runt om i Sverige, då alla sitter vid sina datorer istället för i fysiska möten.
Hur kommer din arbetsdag se ut om ett år, tror du?
– Jag tror att vi fortsättningsvis arbetar hemifrån i stor utsträckning men blandar det med arbete på kontoret i några dagar i veckan.
Vad kommer du att ta med dig vidare i din arbetsvardag även efter pandemin?
– Jag kommer fortsätta arbeta hemifrån i kombination med arbete på kontoret.
Har du lärt något nytt?
– Jag har nog blivit mer ödmjuk inför livet, vad som är viktigt för mig och mina närmaste. Njuta av varje dag och försöka att alltid se på saker med positiva ögon.

 

Pendlaren:

”Jag tror på ett uppsving för småstaden”

Sanna Mattsson
Ålder 30 år.
Familj Dotter och sambo.
Bor Stockholm. I perioder i Härnösand under pandemin.
Gör Arkitekt med egen verksamhet.

Sanna Mattsson och hennes familj bor i en liten lägenhet i Stockholm. Under den gångna året har familjen varit till och från i Härnösand.
– Vetskapen att det fungerar väl för oss att arbeta på distans har möjliggjort att vi kan åka norrut och stanna många veckor i streck, berättar Sanna och hon säger att de har varit noggranna med att resa smittsäkert och hållit sig i karantän innan resa för att vara säkra på att inte smitta någon.
Sanna tog examen i början på pandemin och klev rakt ut i ett arbetsliv som var väldigt präglad av det.
Hade det inte varit en pandemi då tror hon att hon hade spenderat mer tid på ett kontor, i fysiska möten och med pendling.
Istället sitter hon och hennes sambo och jobbar hemifrån, ofta vid köksbordet med varsin dator. Ska de på digitala möten eller ha samtal, sitter de i garderoben där de har gjort i ordning en liten arbetshörna för att inte störa den andra. Paret har inte så många gemensamma rutiner, äter sällan lunch tillsammans eller tar pauspromenader, men de har däremot stor förståelse för varandra och turas om att fixa kaffe, välja musik och hämta och lämna på förskolan beroende på vem som har inlämningar och deadlines.

Dottern utforskar arbetsplatsen.

Hur ser ditt hemmakontor ut i Stockholm?
– Oftast sitter jag och jobbar i burspråket i vårt kök, det är ljust med fönster från tre håll, en bänk klädd i lammskinn och några danska stolar. I vardagsrummet har jag ett skåp med material, en skrivare och en massa böcker, så där har jag en liten hörna att sitta vid om jag läser eller bygger modell.
Vad tycker du har varit den största utmaningen?
– En utmaning för mig är att inte jobba för mycket, gränsen mellan arbetstid och fritid blir så diffus när man jobbar i sitt hem, framförallt när ens jobb också är ett stort intresse.
Är det någonting som fungerar bättre eller är enklare?
– Generellt blir vår vardag mindre stressig när vi jobbar hemifrån, även om vi kanske jobbar mer, vi vuxna sparar en massa tid som annars skulle ha gått till att pendla till och från arbetsplatsen.
Hur kommer din arbetsdag se ut om ett år, tror du?
– Jag vill tro att mina arbetsveckor om ett år kanske är lika delar hemifrån som från en arbetsplats. Jag kan tänka mig att det kommer att finnas fler co-working spaces, alltså arbetsplatser som man delar snarare med dem som bor i ens närområde än de som delar arbetsgivare. Och så tror jag på ett uppsving för småstaden!
Vad kommer du att ta med dig vidare i din arbetsvardag även efter pandemin?
– Jag hoppas att det kommer att finnas kvar en viss flexibilitet i varifrån man arbetar och hur dagarna ser ut, sedan ska jag bibehålla rutinen att vara utomhus under lunchen. Det mår jag bra av!

Eleven:

”Jag hoppas ­vaccinet öppnar upp samhället igen och vi kan gå på skolan”

Mona Tajik
Ålder 16 år.
Familj Mamma och tre syskon.
Bor På Norra Kyrkogatan.
Gör Studerar IM-programmet på Härnösands gymnasium.

Hur länge och ofta har du hemmakontor?
– Vi började studera på distans i slutet av förra året men det var även vanligt med distansundervisning på våren och hösten.
Var i hemmet sitter du och jobbar?
– Jag sitter på mitt rum där jag har mitt skrivbord. Jag börjar klockan 08.00. Hur länge på dagen jag håller på beror på. Onsdag och torsdag har vi lektioner till 16.30, de andra dagarna slutar vi tidigare.
Hur ser ditt hemmakontor ut?
– I mitt rum har jag säng, garderober och skrivbord. Det är inte så stort rum. Jag har en Ipad från skolan där jag har mina lektioner .
Har du kontakt med dina vänner?
– Ja, en klasskamrat är min bästa vän. Jag pratar mycket med henne och vi ringer till varandra och jobbar tillsammans. Jag försöker att inte gå ut så mycket men har varit och åkt skridskor.
Hur många hemma hos er arbetar hemifrån? Hur funkar det?
– Min mamma och bror har börjat på skolan, min syster går på skola – alla sitter hemma och jobbar. Och alla har ett eget skrivbord. Det vi gör gemensamt är att kanske att kolla på tv och äta lunch och middag tillsammans. Mamma jobbar hemma som personlig assistent till min bror.
Vad tycker du har varit den största utmaningen med hemmakontor? Är det någonting som är bra?
– Något som är bra, är att man kan sova längre. Är man på skolan måste man gå till skåpet och hämta böcker, det tar tid. Hemma kan man bara klicka på länken så har man allt. Det blir tråkigt att inte gå ut. Ibland när jag är hemma, studerar jag inte. Jag orkar inte lyssna, och då lär jag mig inte. Det blir inte bra. Det är både bra och inte bra att ha hemmakontor.
Hur kommer din arbetsdag se ut om ett år, tror du?
– Kanske blir det lite lättare, jag vet inte. Kanske fortsätter vi att jobba på Ipad och slipper att ha böcker i skåpet. Jag vet inte vad som kommer att hända. Jag hoppas vaccinet öppnar samhället och vi kan gå på skolan om en månad.

Chefen:

”Jag tror helt klart att vi kommer att ha en mer flexibel syn på arbetsplatsen”

Uno Jonsson
Ålder
52 år.
Familj Fru Maria, Arvid, Ville och Vera.
Bor Lockeby.
Gör Tillväxtchef på Härnösands kommun.

Var jobbar du normalt?
– Min arbetsplats finns normalt på Sambiblioteket men jag är ofta ute på möten på andra ställen.
Hur ofta har du hemmakontor?
– Just nu i princip varje dag.
Hur ser ditt hemmakontor ut?
– Jag har mitt kontor på andra våningen, har tagit ett av de utflyttade sönernas gamla rum. Har ett gammalt skrivbord som har två arbetsplatser. Från början använde jag en gammal kontorsstol men det gick inte och jag tvingades att leta upp en modernare och bättre stol. Förutom skrivbord och stol finns en bokhylla, en skrivare och ett stativ med en växtlampa som underhåller några blommor. Jag har en vacker kuliss bestående av vår vackra natur. Jag har förmånen att se ut över Långsjön och se hur isen lägger sig och spana rådjuren.
Är det bara du som jobbar hemifrån i ditt hushåll, eller är det flera?
– Nej, min fru Maria jobbar också hemifrån. En av våra söner, som normalt pluggar i Linköping, har också varit hemma, främst under våren. Vi har även en student från gymnasiet som är hemma just nu. Vi sitter i varsina rum. Har man utflyttade barn så finns det lite ytor och även köksbord och soffor i TV-rummet används. Maria och jag har försökt ordna ett litet förmiddagsfika. Tyvärr misslyckas vi med det lite för ofta.
Har sättet att jobba förändrat sig i den tiden?
– Absolut, vi har helt klart blivit mycket mera digitala. Jag funderar på att kasta alla papper på kontoret för dem har jag inte använt sedan i våras. Vi använder en del nya arbetsverktyg också som är bra, och som jag för ett år sedan inte ens visste att de fanns. Det har varit många möten som man för ett år sedan inte skulle kört digitalt, som exempelvis möte med regeringskansliet och strategimöten med Höga Kusten. Det går mycket bättre än vad man kan tro. Det har blivit vardag på något sätt.
Vad tycker du har varit den största utmaningen med hemmakontor?
– Att jag blir stillasittande med löpande Skype-möten hela dagarna. Dagarna har blivit inrutade och vi tappar de spontana mötena och träffarna.
Är det någonting som fungerar bättre/är enklare?
– Digitala möten är absolut något vi idag tar helt för givet och för bara ett år sedan var en ganska jobbig och konstlad process.
Hur kommer din arbetsdag se ut om ett år, tror du?
– Jag tror helt klart att vi kommer att ha en mer flexibel syn på arbetsplatsen, jag tror att det kommer att bli mindre eller kanske inga endagsresor till exempelvis Stockholm.
Kan utvecklingen det här året vara till en fördel för Härnösand?
– Ja, det tror jag. Jag tror ändringen i mentalitet när det gäller hemmakontor kan vara en fördel för små och mellanstora städer med ett bra läge och struktur. Att det är möjligt att ta med sig jobb som inte är platsberoende från till exempel Stockholm till Härnösand. Det är spännande.
Vad kommer du att ta med dig vidare i din arbetsvardag även efter pandemin?
– Inget ont utan att det har något gott med sig. Jag har lärt mig massor, känner mig lugnare med distansarbete och distansmöten nu i andra vågen. På något sätt har man skapt nya rutiner som hjälper.