Reportage
Närodlat – om Olof får bestämma

Fler bilder:
Miljöintresset har Olof Frensborg, 76, haft i stort sett hela livet. Nyfikenheten på ny teknik och hållbara lösningar har med åren också vuxit sig allt starkare. När hans väg för åtta år sedan korsades av en syriansk flykting uppstod både vänskap och en spännande affärsidé.
Idag har han och Nawras Alashour bolaget BlåGrön Odling AB tillsammans med en ICA-handlare i Kvissleby, Medelpad. Olof kallar sig för hybridpensionär. Det vill säga, han är å ena sidan friherre och å andra sidan fortfarande yrkesverksam. .
De senaste åren har han varit fullt ut engagerad i det bolag där han är huvudägare och som erbjuder inomhusodling av grönsaker och örter i livsmedelsbutiker, på restauranger och hotell.
– Vi är bara i början av någonting som har potential att bli ganska stort, säger Olof.
– Det vi gör ligger helt rätt i tiden. Nu handlar mycket om att skaffa mer kapital, för att kunna skala upp och nå fler kunder.
Vad det handlar om är i korthet ett slutet bevattningssystem där grönsaker och örter odlas i vatten med näringslösning.
– Det kallas hydroponi och allting sker på plats hos kunden.
Erik Geijer på ICA Kvantum i Kvissleby kom tidigt i kontakt med radarparet Olof Frensborg och Nawras Alashour och bestämde sig inte bara för att beställa en första anläggning, utan även att gå in som delägare i bolaget.
– I Eriks butik finns det den andra versionen odlingssystemet i flera hyllplan, där de örter odlas som säljs till kunderna i butiken. Det är den ordinarie butikspersonalen som sköter och skördar växterna som till kunderna, säger Olof.
Bland annat basilika, koriander, hjärtsallad, persilja och grönkål.
– Mer närodlat än så här kan det inte bli och även fastän örterna är, med sin premiumkvalitet, lite dyrare än andra som säljs i butiken, värderar många kunder kvaliteten och miljöaspekten högre är priset.
BlåGrön Odling AB har lämnar in patentansökan på väsentliga delare i det nyutvecklade odlingssystemet.
– Nu ska vi få ekonomi och snurr på bolaget och min roll är att som ordförande i styrelsen vara dörröppnare, ha koll på ekonomin, hitta finansiärer och delta i säljarbetet.
– Nawras har stor säljerfarenhet. Han är också den stora innovatören och utvecklaren av oss två, även om jag också kommit med en del förslag som varit nyttiga.
Olof har jobbat utan arvode i bolaget så här långt.
– Jag drivs inte i första hand av att tjäna pengar utan av att lyckas göra det här företaget framgångsrikt tillsammans med Nawras och Erik, förklarar han.
För att överhuvudtaget komma så långt som de gjort har de sökt och fått lån och ekonomiskt stöd från olika håll; Almi, Regionen, BizMaker, från privatpersoner och investmentbolag.
– Vi trodde att vi skulle få till en stor affär från ett visst håll i fjol. Men det blev inget. Det fick oss i sin tur att komma ned på jorden och tygla vår otålighet. Det blev en slags mental omstart. Vi övergav inte våra visioner och drömmar men tänkte kanske mer realistiskt och i mindre steg.
– En viktig händelse var när revisorn Annika Österholm kom in i styrelsen för bolaget under en period. Hennes kunskaper och ifrågasättande av våra tankar fick oss att lägga kraft på rätt saker, säger Olof.
Det var i den vevan som bolaget beslutade att lägga ned försöket att även odla fisk i samma miljö som örter och grönsaker.
– Vi hade en modell för det som vi trodde mycket på, men när vi insåg hur knepigt det var med olika tillstånd – och när marknaden rynkade på pannan – bestämde vi oss för att ge upp fiskarna och bara fokusera på gröna odlingar. Så här med lite distans till det var det väldigt klokt.
Olof Frensborg mötte Nawras Alashour när Olof var svensklärare via Brunnskyrkans verksamhet till de nyanlända från Syrien 2015.
Nawras och hans familj hade just kommit till Sverige från det krigsdrabbade landet och hamnat i Härnösand.
– När jag lärde känna Nawras visade det sig att vi hade många gemensamma intressen och delade en önskan att göra bra saker för miljön och skapa sysselsättning. På den vägen är det, konstaterar han.
Själv kom han med sin familj – fru och två barn – till Härnösand i början av 1980–talet. Året efter att han nådde pensionsåldern 2011 byggde han och hustrun Elisabeth en sommarstuga på Veåsand i Docksta, Kramfors kommun.
– Vi delar vår tid mellan den och lägenheten i centrala Härnösand och stortrivs.
Olofs engagemang i Blågrön odling har mötts av stor förståelse från Elisabeth, även om hon tycker att Olof jobbar för mycket.
– Hon jobbar också, ler Olof.
– Att båda håller i gång på det sättet som vi gör, innebär både att vi har acceptans för varandras sysslor och håller våra huvuden unga.
OLOF FRENSBORG
ÅLDER 76
BOR Härnösand och fritidshus i Docksta
FAMILJ Hustrun Elisabeth, dottern Maria och sonen Lukas
FAVORITPLATS I KOMMUNEN Västanåfallet på våren
DET BÄSTA MED HÄRNÖSAND Närheten till havet och naturen runtomkring
PLATS JAG GÄRNA BEFINNER MIG I min kajak på Norrfjärden nedanför Skuleberget
BÄSTA SÄTTET ATT KOPPLA AV PÅ Spela på något av mina instrument
SENAST LÄSTA BOK ”Det tredje riket” av Karl Ove Knausgård
FAVORITFÖRFATTARE Marilynne Robinson
0 comments