Mat & dryck
Nybryggarna i Lockeby
Fler bilder:
Närmaste granne är framgångssagan Hernö Gin. Nu bygger fem entusiaster upp ett helt nytt bryggeri i Lockeby, Stigsjö. Innan sommaren är här ska det stå lokalproducerat öl på Systembolagets hyllor.
Oj. fem sorters kakor. inte illa.
Frans Olofsson slår reportageteamet med häpnad när han börjar duka upp fikat.
Sedan åker aluminiumfolien av på en av skålarna och en frisk och kärv doft sprider sig i rummet. Aah, humle!
– Det här är en personlig favorit – mosaic, säger Frans och håller fram skålen med torkade, gröna humlepellets.
Och doften är verkligen mäktig och distinkt. Citrus-aktig, fruktig och nästan med ett drag av granskott.
I de andra skålarna ligger resten av ölingredienserna: jäst, tre olika sorters malt. Vi petar runt i skålarna, luktar, smakar och känner. Fem skålar, tre ingredienser. Lägg till vatten och du har allt som behövs för att göra öl. Enkelt!
Sedan finns det naturligtvis olika sorters jäst, olika sorters malt, mängder av humlesorter och ja, faktiskt olika sorters vatten också. I själva verket är variationsmöjligheterna närmast oändliga.
– Säg till om jag nördar ner mig för mycket, säger värden och ler.
Vi sitter i köket i huset i Lockeby dit Frans Olofsson och hans sambo Kicki Lindström flyttade med barnen 2011. Ursprungligen var det här ett soldattorp från sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal, tillbyggt på tidigt 1900-tal och sedan renoverat i omgångar. Nu har en ny familj tagit över och gjort om, men låtit mycket av äldre ytor och detaljer vara kvar. Det är ett hus med historia – ändå pratar vi mest om den garageliknade byggnaden en bit ner i backen, ett bryggeri på 90 kvadratmeter bara månader från att tas i drift. Delägare utöver Frans och Kicki är Frans bröder Fredrik och Joel och hans pappa Kalle.
Budgeten ligger på 1,4–1,5 miljoner, mängder av tid har redan plöjts ner i bygget och väl igång hoppas bolaget bara att kunna gå plus minus noll till att börja med.
Det finns onekligen enklare – och billigare – sätt att skaffa öl.
– Ja, men det är otroligt roligt – och vem har inte någon gång drömt om att äga ett bryggeri?
Nu är delägarna i Lockeby bryggeri där. Och blir bryggeriarbetare på köpet. För mycket kan nog sägas om att äga ett mikrobryggeri, men särskilt glamouröst är det inte.
– Vi kommer att turas om att jobba här, så är det ju,
säger Frans och ser mer upprymd än lidande ut vid tanken. Jag och sambon jobbar på Länsstyrelsen här i stan, ena brorsan är kock, den andre ingenjör och pappa nybliven pensionär. Sedan får vi jobba här på fritiden. Man får inte vara arbetsskygg – men jag tycker faktiskt att det är extremt roligt att jobba.
”Det finns ett sug efter lokalproducerat och där vill vi gärna vara med.”
Bra betalt?
– Nja, vi räknar ju inte med att ta ut någon lön om man säger så. Det är klart att intäkter måste vi ha, annars blir det en väldigt dyr hobby. Men man måste ha en annan drivkraft än att tjäna pengar om man ska satsa på det här, annars kommer man att bli gråhårig.
När de blivande delägarna diskuterade att gå vidare från ambitiöst hembryggande till något större så var kompromisser inget alternativ. Då skulle tomten fyllas ut med 120 ton grus, en ny ändamålsenlig byggnad resas på gjuten platta och all utrustning skulle vara toppklass. Tveksamheter kring vattentillgången? Vi borrar en ny brunn.
Nu står byggnaden på plats. En hel del arbete återstår invändigt, men hela utrustningen sånär som på en halvautomatiserad buteljeringslina är nu under tak och väntar på att lyftas på plats och kopplas in: Kvarn, bryggverk på 550 liter, jäskärl, tryckkärl.
– Det börjar klia ordentligt i fingrarna nu. Men vi siktar på att ha allt klart om några månader. Före sommaren ska produktionen vara igång och vi ska ha flaskor på Systembolaget i länet.
Vad kunderna kommer att hitta på hyllorna vill delägarna inte gå ut med ännu, men en rimlig gissning är en IPA eller pale ale, en lager och kanske, kanske något mer.
– Gärna något säsongsbetonat som julöl eller påsköl också på lite sikt, men hellre färre sorter och bättre kvalitet. Vi vill värna det småskaliga och hantverksmässiga i det. Det här är ingen industri där det ska spruta ut blaskig lager!
Var historien om Lockeby bryggeri tar sin början är inte alldeles klart.
En mycket tidig punkt på tidsaxeln skulle kunna vara den hembryggning som genomfördes av en tonårig Frans Olofsson hemma i Umeå på 1980-talet. Den gick inte så bra.
Nyfikenheten var stor, kunskapen liten.
– Det försöket ska vi glömma. Av flera skäl.
Men ölintresset höll i sig och i tjugoårsåldern tog han upp hembryggningen i liten skala.
– Storebrorsan är ju kock och det betydde mycket. Vi kom tidigt in på det där med att prova öl tillsammans med mat och jag försökte förstå varför ett öl som jag tyckte var så gott till en rätt plötsligt inte alls var gott till något annat. Och så kom insikten om att man kunde lagra öl.
Vi hoppar till en punkt för 10–15 år sedan i ett delvis nytt Ölsverige.
– Där hände det väldigt mycket. Systembolaget började få
ett annat, bredare, utbud. Nya öl från hela världen trillade in i sortimentet.
– Samtidigt började de svenska mikrobryggerierna komma fram och vi kände – wow!
Nu var också sambon Kicki med på öltåget och tillsammans provade man och lärde sig mer. När paret 2011 flyttade in i huset i Lockeby började de experimentera på allvar. 2012 byttes den stora kastrullen ut mot ett litet men riktigt bryggverk, ett halvautomatiskt Braumeister med en kapacitet på 50 liter. Med bryggverket blev det enklare att få en jämn kvalitet på ölen vilket bara gjorde arbetet roligare och mer spännande.
Det hade kunnat stanna där, på hobbynivå. Men i juli 2016 gjorde man slag i saken och bildade tillsammans med Frans pappa och bröder aktiebolaget. I november gjöts plattan till det nyritade bryggeriet och drömmarna började ta fysisk form.
Det finns två viktiga birollsinnehavare i historien som också måste nämnas och de finns på nära håll. Vill det sig väl kan man till och med se dem när man tittar ut genom bryggeriets gavelfönster. Ett par hundra meter bort skymtar de röda husen på succéföretaget Härnö Gin.
– Jon och Johanna Hillgren är ju inte bara våra närmaste grannar utan också nära vänner och de har peppat och gett många tips. Det är klart att det har varit otroligt inspirerande att se Hernö Gins resa även om vi inte alls har samma ambitioner att ge oss ut i världen.
Hittills har delägarna legat lågt med arbetet, men i den ganska snäva krets som känner till projektet har reaktionerna varit uteslutande positiva.
– Alla tycker att det är kul att vi startar och vågar satsa, sedan har vi fått många frågor om den hårda konkurrensen – ”hur ska ni klara er?” och så, men jag är övertygad om att konkurrensen inte missgynnar utan tvärtom stimulerar och ökar intresset.
I dag finns det över 200 mikrobryggerier som levererar till Systembolaget, och deras andel av den totala ölförsäljningen ökar ganska snabbt. Av de 240 miljoner liter som såldes förra året var 10 procent premiumöl, lite dyrare och ofta småskaligt producerat öl. Det innebär en fördubbling sedan 2013, och Lockeby bryggeri tror att det finns förutsättningar för att andelen ska öka ytterligare.
– Kan man nagga ytterligare på den där kakan och slå undan benen lite för jättarna så vore det ju trevligt. Och det ska absolut gå. Svensken har blivit mer medveten. Det finns ett sug efter lokalproducerat och där vill vi gärna vara med.
Sedan tidigare finns Hernö Hantverksöl i Härnösand och levererar till pubar och restauranger och kan beställas på Systembolaget. Men Lockeby bryggeri har ambition att finnas på hyllorna året runt.
Var är ni om två år?
– Då har vi satt vårt grundsortiment, kan hålla utbildningar och provningar, vi kan experimentera mer nya öltyper och har förhoppningsvis börjat producera säsongsöl.
Två vanliga frågor till mikrobryggaren – och ett påstående:
1. Du som brygger eget handlar väl aldrig öl på Systemet längre?
– Haha, den frågan får jag ofta. Jo, jag köper inte mindre öl i dag, det blir nog snarare mer. Jag har ju ett stort intresse och vill lära mig mer och få nya intryck. Jag är nyfiken och går alltid in och kollar när det släpps nyheter på Systembolaget.
2. Nu när ni har eget bryggeri är det väl slut på hembryggningen?
– Hobbybryggandet tar aldrig slut! Jag kommer nog alltid att vilja brygga småskaligt. Dessutom är det ju enklare att prova något nytt i mindre skala än att göra 550 liter i det nya, stora bryggverket och komma på att det inte blev bra.
3. Jag tycker inte om öl.
– Det hör man ju vissa som säger och det får man respektera. Men det kommer ganska ofta från någon som kanske bara har druckit en sorts öl. Det är ju som att man bara har ätit en maträtt och dömt all mat utifrån den. Det finns en enorm variation på öl, det finns något som passar nästan alla. Prova!
TIPS
Våga prova! Testa det du inte provat tidigare. Testa tillsammans med andra, tillsammans med mat och försök sätta ord på smakerna. Det är kul och lärorikt!
Drick inte för kall öl! En stor stark på pub eller restaurang serveras ofta iskall för att man inte ska känna att det smakar trist eller väldigt lite. 8–14 grader är generellt en bättre serveringstemperatur, men många ölsorter kan serveras varmare än så också.
Våga lagra! Billig, alkoholsvag öl ska som regel drickas inom tre månader, lite alkoholstarkare sorter kan lagras länge. Drycker över 10% har inget bästföredatum. Prova att lagra öl och upplev hur smakerna djupnar och förändras.
Bra trick: Köp julöl år ett, lagra och bjud år två.
Bara öl i glaset! Inget diskmedel och ingen mjölk i provningsglasen – det förstör skumbildningen. Skölj ur glaset med vatten efter provningen.
Lär dig mer! Det finns massor av läsning för den som vill veta mer om öl, men en enkel och bra start är att gå in på systembolaget.se där det finns mycket basinformation.
KORT GUIDE TILL DE VANLIGASTE ÖLSORTERNA
Lager: Den vanligaste ölsorten. Jäses vid låg temperatur och är som regel ljus. Om du beställer en stor stark på krogen får du i 11 fall av 10 en lager.
Pilsner: Alla ljusa lageröls moder! Jäses också vid låg temperatur. Brukar ofta ha lite mer markerad beska än den genomsnittliga lagern.
Pale ale: En öl som jäses vid lite högre temperaturer än lager och på mestadels ljus kornmalt – således ofta ljus till färgen.
Ipa: Förkortning för India pale ale, en undertyp till pale ale. Ipa kännetecknas av en tydlig beska, och ofta även av en lite högre alkoholhalt. En given öltyp i många mikrobryggeriers sortiment.
Stout: Mörk, ofta svart, öl bryggd på mycket rostad malt. En stout med hög alkoholhalt och ofta utpräglad sötma brukar kallas Imperial stout.
DELÄGARNA
Frans Olofsson, 40, biolog på Länsstyrelsen
Kicki Lindström, 39, biolog på Länsstyrelsen
Familj två döttrar (”och höns!”)
Bor Lockeby
Övriga delägare
Joel Olofsson, 38
Fredrik Olofsson, 44
Kalle Olofsson, 66
0 comments