Reportage Yippie 5 2020

Timmermannen Paul förverkligar sin pojkdröm!

Trätämjaren

Text Anders Eliasson Foto Anders Eliasson & Paul Zsaludek

Fler bilder:

Timmerman – ett yrke ingen tyckte var ovanligt för 100 år sedan, men idag en ovanlig titel. Vi har träffat Paul Zsaludek – timmermannen som förverkligade sin barndomsdröm. Med favoritämnet träslöjd i grundskolan och en farfar som drev snickeri i hemlandet Ungern finns det en röd tråd till förkärleken att jobba med trä. –2002 efter att jag och min fru nyligen köpt en tomt i Höga Kusten där vi önskade ett timmerhus annonserade Logosol att de arrangerade timringskurser. Jag behövde inte tänka länge innan jag anmälde mig och efter avslutad kurs påbörjades barndomsdrömmen om ett egenhändigt byggt timmerhus. Vi ritade och designade det tillsammans och sedan byggde jag upp det, säger timmermannen. Från att inleda med ett enkelt fritidshus har de reviderat deras egen design och nu är det ett fullstort hus på 170 kvadrat. Parallellt med heltidsjobb byggdes det på helger, kvällar och semestrar. Pressen blev efter tag lite väl stor och kroppen sa ifrån i form av ulcerös kolit. – I sjuksängen började jag analysera framtid och karriärval. Antingen satsa vidare med ytterligare utbildning inom friskvård, vilket var min tidigare profession eller följa drömmen om att jobba med trä. Valet föll på det senare. Fyllda 32 år satte han sig på skolbänken igen och gick det treåriga bygghantverksprogrammet vid Göteborgs Universitet. Efter avslutade studier hade jag turen att det dök upp en tjänst på Västernorrlands museum. Att få en fast tjänst inom en extrem smal nisch på hemmaplan kändes som en riktig lyckoträff och under fyra år ingick jag i ett arbetslag där man säkerställde några av byggnaderna för framtiden. Sedan 2018 driver Paul företaget PZS bygghantverk AB och erbjuder andra sina timmermanskunskaper.

Vilka är kunderna? – Det är både privatpersoner, stiftelser och myndigheter. Alltifrån att byta en enskild stock till att bygga färdiga hus.

I Skuleskogen vid Skrattaborrtjärn står en timrad stuga som Paul byggde förra året. Allt gjordes för hand och med enkla hjälpmedel. – Logistiken var ett äventyr och eftersom stugan ligger i väglöst land behövde jag boka en helikopter för att få ut allt material från stockar till isolering, fönster och kamin. Kunden var Länsstyrelsen och bygget finns dokumenterat på instagramkontot #mittlivsomtimmerman Idag står det en övernattningsstuga på plats med nio bäddar som är öppen för allmänheten året om.

Men man kan väl inte bygga ett timmerhus ensam? – Jodå, givetvis är det fysiskt tungt men samtidigt som jag jobbar med en mångtusenårig byggteknik som används än idag nyttjar jag dagligen några av de enkla lyfthjälpmedel som fanns då till exempel hävstång och block & talja.

Att bygga ett helt nytt hus i den här stilen blir väl dyrare än med modern teknik? – Nej, inte alls. I grova drag kan det resultera i likartad prisnivå, tack vare att det ofta ingår färre byggnadsdelar i ett timmerhus. Vinsten blir ett hållbart och naturvänligt hus med ett fantastiskt inomhusklimat. Timret är hygroskopiskt vilket innebär att det buffrar värme. Det vill säga att nattens kyla avges inåt på dagen och vice versa med solen som värmer på natten. Känslan är oslagbar!

Kan ett timmerhus stå för evigt? – Nja, nu är ju inte ett timmerhus helt underhållsfritt, det kan efter några hundra år behöva bytas en stock eller två. Vanligaste skadorna är rötskador i stockvarven längst ner samt under fönster. Det jag då gör är att jag lyfter isär stockarna med hjälp av domkrafter och timrar dit en ny. Efter några år har de nya stockarna antagit samma fina grå färg som de övriga och huset står tryggt i hundra år till! Arbetet börjar alltid med en inspektion och det ska vara väldigt stora skador innan man dömer ut ett timmerhus, det mesta går att fixa. Ett exempel är det gamla härbret på Norra Kyrkogatan med en inskription i en stock som anger 1738 som ett troligt byggår. I renoveringen av det projektet är Paul antikvarisk kontrollant, vilket krävs för att få stöd från Länsstyrelsen.

– Det är troligtvis det äldsta huset i Härnö­sand som fortfarande står kvar på sin ursprungliga plats och ägaren gör ett mycket bra arbete.

Vad ska man tänka på ifall man drömmer om ett timmerhus? – Att inte ha bråttom och att vara varsam med byggnaden! Hur då? – Alla förändringar av ett gammalt hus bär sin tids prägel och det går mode i allt. Ska man renovera ta gärna hjälp av duktiga hantverkare som kan komma med förslag på lämpliga tillvägagångsätt. Fönster är ett vanligt renoveringsprojekt. Tyvärr byts dessa alltför ofta ut i sin helhet mot moderna, alternativet att behålla original­fönstret och komplettera med ett energifönster på insidan är så mycket bättre både för byggnaden, miljön och den egna ekonomin.

Bygger du även fönster och murstockar och sådant? –Nej, jag har valt timmermansyrket men jag ingår i det regionala nätverket Byggnadsvård Mitt där jag är en av 33 medlemmar. Det vi har gemensamt är vår kärlek till byggnadsvård och att bevara vårt kulturarv. Medlemmarna i nätverket innehar expertis kring färg, kakelugnsmakeri, finsnickare, konservatorer med flera. Här går det att hitta kunskap och material till en lyckad renovering. I dagarna avslutas en större renovering av ett timmerhus i Lunde och i augusti blir det ett samverkansprojekt med Länsmuseet att ingå i ett arbetslag som ska ställa i ordning kyrkkrogen. Byggnaden är från 1700-talet, kom ursprungligen från Anundsjö och uppfördes på Murberget åren 1917–1918. Även om tekniken att bygga timmerhus har en historia som är väldigt långt tillbaka i tiden och trots att han är traditionsbärare så drar sig inte Paul för att använda motorsåg och borrmaskin i sitt arbete. – Nej, det är klart att jag har en verktygsuppsättning som vilken snickare som helst men i många fall kan arbetet utföras snabbare med yxan. Dessutom vill jag bevara det immateriella kulturarvet som ger mig en känsla för material samt fördjupade färdigheter för de traditionella verktygen.

Har du något drömprojekt? – Att få bygga Härnösands första flerbostads­hus i massivt trä med enbart naturvänliga material och förnyelsebar uppvärmning. Hur har det gått med barndomsdrömmen då? – Än finns det lite småpyssel kvar men förutom husbygge har det hunnits med studier och barn. En sommardag för cirka 15 år sedan när jag var inne i en intensiv byggperiod fick jag besök av en dalmas som sa till mig att njuta på vägen… Jag förstod inte då vad han menade, det gör jag nu.

CITAT

”Vinsten blir ett hållbart och naturvänligt hus
med ett fantastiskt inomhusklimat.”

FAKTA

Paul Zsaludek

Ålder: 43 i år.

Yrke: Timmerman.

Favoritverktyg: Bilyxan.

Familj: Fru och två barn på två
och fem år.

Gillar: Massivt trä. Instagram: #mittlivsomtimmerman

knuttimmertekniken

Själva knuttimmertekniken är gammal och beprövad. Det äldsta idag bevarade huset i Sverige byggt med den tekniken är Granhults kyrka i Växjö från 1220 -talet, och en brunn som anlades i Tjeckien som upptäcktes vid ett motorvägsbygge 2018 konstaterades nyligen genom dendrokronologi vara det hitintills äldsta fyndet som daterats med denna teknik till år 5 256 före vår tideräkning så trä är hållbart!

Artikeln publicerades i Yippie 5 2020 på sidan 30