Härnösand Yippie 9 2019

Vårdens bästa vänner

Foto Anders Eliasson

Kunnig vårdpersonal, mediciner och god omvårdnad är bra.
Men ibland kan de äldre på kommunens särskilda boenden få hjälp från ett helt annat håll.
Möt terapihundarna Råttan, Frej, Lovis och deras arbetskompisar i Härnö Hundteam.

Härnö Hundteam fyller snart tio år och hundförarna Annelie Hultin och Marie Möller kan vid det här laget rada upp många glädjefyllda ögonblick och exempel på förbluffande framsteg.
– Hundarna skapar snabbt relationer och de dömer ingen. Vi kan möta en person som är aggressiv och där det skär sig med alla människor som kommer i närheten, men så kommer Frej och lägger huvudet i den här personens knä och tittar upp med sina stora ögon – och man kan nästan se hur aggressionerna rinner av personen, säger Annelie Hultin som tillsammans med kollegan Marie Möller och fem terapihundar turnerar runt på Härnösands kommuns särskilda boenden för äldre och dementa.
Men det är inte bara att lyfta på luren och beställa en hund. Besöket är en behandling och den sker efter en remiss.
– Det är inte sällskapshundar, de ska inte vara en snuttefilt, utan det finns ett tydligt mål för varje besök och besöket ska kunna utvärderas i efterhand, säger Anneli Hultin.
I vilka situationer kan det passa med besök av en terapihund?
– Tillstånd som oro, ångest eller svårigheter att koppla av till exempel, säger Marie Möller. Eller om en person behöver hjälp att bryta vanföreställningar eller aggressiva beteenden. Sedan finns det många fall då en sjukgymnast eller arbetsterapeut har ordinerat övningar, men den äldre har svårt att motivera sig till rörelse eller träning. Kommer hunden på besök så blir det plötsligt väldigt roligt att ta de där promenaderna eller göra de ordinerade övningarna.
En terapihund är nu inte vilket glad vovve som helst. Den har genomgått en ettårig utbildning tillsammans med sin förare och klarat av alla prov. Och för att få fortsätta vara terapihund måste hunden både genomgå årliga veterinärtest och prov vartannat år.
Lite grann som med körkortsutbildning och bilbesiktning alltså – med den skillnaden att körkortsprovet måste göras om vartannat år.
Vad är det för egenskaper som är viktiga hos en terapihund?
– Att den är social och tycker om människor! Lugn är också en viktig egenskap, men det kan man träna in. De här hundarna vill vara med patienterna, och det känns att det är äkta, säger Anneli Hultin.

 

Härnö Hundteam

Härnö Hundteam startade 2010 som ett projekt, då med en hund. 2012 permanentades verksamheten. Verksamheten drivs av arbetsterapeuten Annelie Hultin och undersköterskan Marie Möller som arbetar halvtid med Hundteamets verksamhet och halvtid med ordinarie arbete inom Härnösands kommun. Deras medarbetare är terapihundarna Ronja, Lovis, Svea, Frej och Råttan.

 

Hundarna:

Ronja
ÅLDER 11 år (nybliven pensionär)
”Det finns inget som stressar henne. Ronja är så otroligt lugn och trygg och hon lyckas verkligen sprida det lugnet kring sig i alla sammanhang. Vi brukar kalla henne vår levande Sobril!”

Svea
ÅLDER 0,5 år
”Svea håller på att skolas in i teamet. Framtiden får visa vilka sidor hon utvecklar, men man kan i alla fall säga hon är fantastiskt lugn för att vara så ung.”

Lovis
ÅLDER 5 år
”Hon är glad hela tiden, svansen går jämt. Dessutom är hon väldigt orädd och alltid beredd att prova allt. Vår Pippi Långstrump helt enkelt.”

Frej
ÅLDER 8 år
”Han är verkligen en gubbe! Lugn som en filbunke, och envis. Som förare kan man ha en plan för vad som ska göras, men så har han en annan plan – och han vinner. Eller så startar han egna aktiviteter. Men det blir alltid bra för han är väldigt rutinerad och får med sig patienterna.”

Råttan
ÅLDER 5 år
”Sitter gärna i knät som en liten prins, eller ligger på bröstkorgen. Han gillar att vara nära, ha kroppskontakt. Sitter också gärna i patientens rollatorkorg. Allround på många sätt. Aktiv i temperamentet, men lugn.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2019 på sidan 16