Sport & fritid Yippie 01 2024

Handbollsmetropolen Ramvik

Text & foto Olof Wigren

Fler bilder:

2021 var ett märkvärdigt år för Ramviks IF. Då fyllde föreningen 100 år – även om firandet fick vänta till 2022 på grund av pandemin.
Handbollen har haft en egen sektion i drygt hälften av åren. En verksamhet som upplevt både upp– och nedgångar, men som nu mår riktigt bra.

– Vi har gott om barn och ungdomar och många duktiga och engagerade ledare, säger ordföranden Madelene ”Madde” Nyhlén.

Det är en torsdagskväll i Hälledalshallen och på parkeringen utanför står bilar i flera rader.
Många föräldrar sitter eller lutar sig mot räcket på läktaren ovanför planen, där det kryllar av unga spelare som tränar skott och passningar.

Hallen byggdes i början av 1970-talet och när den stod klar 1972 startade Ramviks IF sin handbollsverksamhet.
Då bodde det betydligt fler personer i Högsjö och både herr– och damlaget hade breda trupper och spelare även från Härnösand.
– Jag började spela handboll redan som barn och när jag slutade spela blev jag tränare, berättar ”Madde” Nyhlén.

Hon lade av vid millennieskiftet då hon blev mamma för första gången, men tog upp tränarrollen igen när barnen började spela.
Numera är hon nyvald ordförande för handbollssektionen och gillar det hon upplever i föreningen.
– Vi har ett härligt driv i verksamheten och intresset för handboll är starkt bland de unga i bygden.
– Det finns ju en grundmurad handbollstradition här som förs vidare från generation till generation.

RIF har ett stort gäng knattar – drygt 25 stycken – som är med i Handbollsskolan och ett lag för Pojkar 12 år och ett för Flickor 14 år, där det även finns yngre spelare.
– Sedan har vi ett gott samarbete med Brännans IF på pojksidan och Kramfors–Alliansen på damsidan, så att alla tre föreningar ska kunna erbjuda seriespel högre upp i åldrarna när vi inte kan få ihop tillräckligt stora trupper på egen hand.

För att rekrytera unga spelare är Ramviks IF involverad i en satsning initierad av Svenska Handbollförbundet som heter Hand The Ball. Du kan läsa mer om det här intill.
– Det handlar om att erbjuda barn och ungdomar till fysisk aktivitet för en god fysisk hälsa och motverka psykisk ohälsa.

Om Ramviks IF kan få fler att aktivera sig i föreningen är det en vinst på fler än ett sätt.
– Inkludering och tillsammanskraft är viktigt för individen, samhället och i förlängningen även för föreningen, säger ”Madde”.
– Genom idrotten skapas också samhörighet bland föräldrar och mor– och farföräldrar. Just samhörigheten är en av ”Madde” Nyhléns främsta drivkrafter.
– Den, gemenskapen, glädjen och att se barnen växa, både som människor och spelare, är en skön känsla. Den är svårslagen, skulle jag vilja påstå.
– I Ramvik är idrotten central, både fysiskt och känslomässigt. Vi har Hälledalshallen mitt i Hälledal, alldeles vid skolan, och bara några hundra meter bort finns både skidstadion och Torsvalla IP.
– Föreningen och idrotten är oerhört betydelsefull för hela Högsjöbygden.
Genom dem skapas livskraft.

Fakta Hand The Ball

Hand The Ball är ett projekt med syftet att agera för en positiv fritid och att få barn och ungdomar i rörelse. Målet är att uppmuntra barn och ungdomar till en fysisk aktivitet och samarbete för att förebygga ohälsa. Hand The Ball-aktiviteterna implementeras med ett inkluderingspedagogiskt tillvägagångsätt där individernas olikheter och särskilda behov tillgodoses.

Hand The Ball Sverige engagerar sig för att öka rörelse och lek hos barn och ungdomar runt om i landet. Med den gröna bollen i centrum fokuseras på inkludering, kommunikation och försöker ta bort pressen på prestation och resultat. Projektet riktar sig både till skolor och föreningar.

Verksamheten riktar sig främst mot områden där föreningslivet sällan spelar en betydande roll. Aktiviteten kan äga rum där barn och ungdomar vistas naturligt – på torget, fritidsgården, i skolan eller liknande.

Källa: Svenska Handbollförbundet.

Artikeln publicerades i Yippie 01 2024 på sidan 33