Sport & fritid Yippie 1 2020

High Coast Esports erövrar världen

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

High Coast Esports är en ny organisation som fått en riktig rivstart. Tjugo personer är hittills med i företaget, som drog igång på allvar i somras, och snart flyttar de in i egna lokaler i Härnösand där man även ska ha plats för träningsläger och kontor.

Robert Gavelin, Jacob Thilén och Stefan Johansson Cupic är VD respektive vice VD och spelare. De har känt varandra sedan skoltiden och genom basketen. Än så länge har Robert och Jacob andra sysselsättningar; Robert är säljare och Jacob studerar arkeologi i Umeå. Stefan spelar på heltid och hans två vänner satsar på att inom kort kunna leva enbart på det nystartade aktiebolaget.
E-sport är allt från fotbollsspelet FIFA till skjutspel som Counter-Strike. Alla spel man kan tävla i räknas som e-sport och ofta spelar man i lag. Globalt omsätter e-sporten över en miljard dollar och det finns stora pengar att vinna i turneringarna, även om Robert, Jacob och Stefan inte har ekonomisk vinst som huvudsyfte.

De tre vännerna beskriver e-sport som en inkluderande aktivitet som trotsar gränser, både vad gäller ålder, kön och nationalitet. Man kan till exempel ha medlemmar från både Iran och Kina i sitt lag, men i turneringarna hör man till det land där organisationen man spelar för är baserad. Robert berättar:
– Vi är en organisation som håller i många smålag och vi hoppas kunna ha ett damlag framöver. Det är viktigt att visa att e-sport inte är en machokultur utan att alla kan vara med, vare sig man är kille, tjej, stor eller liten. Men precis som med ”vanlig” sport finns fysiska begränsningar för hur länge man kan hålla på professionellt. Syn och reaktionsförmåga blir sämre med åren.
Det gäller också att börja i tid, säger Stefan:
– Det är som med fotboll eller vilken annan sport du vill, att du kan inte börja spela som femtonåring och lyckas på elitnivå, utan du måste börja mycket tidigare.
Själv har han spelat sedan han var liten, med sin storebror som förebild:
– Jag har suttit och nördat i 20 år och är 25 nu. Det har gjort mig till en av världens bästa spelare. Jag är topp 50 i Europa av 3,5 miljoner spelare.

Sedan tre år tillbaka spelar han på heltid, vilket innebär fjorton timmar om dagen. Han streamar sitt spelande live på Twitch, får donationer och har prenumeranter, men är inte för stolt för att ibland be sin pappa om hjälp, på vägen mot att uppnå drömmen. Han har spelat 11 000 matcher hittills, vilket är vad som krävs för att vara på god väg mot målet:
– Samtidigt måste man ta hand om sin hälsa, älska sig själv och lyssna på visdomen i skallen. Jag offrar kärlek, familj och fritid för min ambition att bli bäst. Det går inte riktigt att förklara det med ord, men jäklar vad kul det är!

Hans drivkraft som spelare är att bli bäst, men den riktiga drivkraften är en annan:
– Att göra min familj stolt och lycklig. Egentligen skiter jag i pengar, men jag skulle vilja ge min mamma ett hus på Smitingen och min pappa en farm. Att göra nytta för andra genom e-sporten är viktigt även för Robert:
– Man vill bygga något eget och ge folk chansen att spela på den här nivån. Vi kommer att ha träningsläger och förhoppningsvis kunna
samarbeta med gymnasieskolor i framtiden.
I Sundsvall finns redan en inriktning för e-sport.
Jacob ser också de sociala värdena med e-sporten och företaget:
– Att driva sin egen grej, något man byggt själv, är det viktiga för mig. Det är också en dröm att få åka på de här eventen, till exempel i Köpenhamn, där nästa stora turnering äger rum.
Men hur bra är det för kroppen att spela fjorton timmar om dagen? Inte alls, menar Stefan:
– Vi är på väg mot en väldigt elektronisk värld. En väldigt lat värld! Jag går promenader och gjorde hundra armhävningar igår som straff efter en utmaning på Twitch. Man måste röra på sig!
Robert håller med:
– Det gäller att förespråka det för våra medlemmar och säga att man inte kan spela hela tiden. Vi har fått in en mental coach i företaget och jobbar även på att få in någon som tar hand om den fysiska biten.

E-sport är en väldigt stor publiksport, vilket inte många utanför e-sportvärlden känner till. Stefan tror att man kanske inte hör mycket om det eftersom majoriteten av dem som sysslar med e-sport är introverter. Men publiken finns där, och den slår antalet för exempelvis basketligan NBA med hästlängder. Runt 200 miljoner entusiaster kollar på e-sport regelbundet och ytterligare 250 miljoner tittar då och då, berättar Jacob:
– Precis som med skidåkning kanske man själv tycker det är kul att ägna sig åt det, men man vill ändå se de bästa, på turneringar och streamer.

High Coast Esports har hittills säkrat flera sponsorer, bland annat en finsk firma som gör datorstolar, och ett företag som gör vitamin- och mineraldrycker och även stöttar organisationer utomlands med vätskeersättning. Närmast i framtiden ligger turneringen Copenhagen Games i Köpenhamn för deras Counter-Strike lag, med en miljon i vinstpotten. Och Stefan tränar vidare mot målet
– att bli bäst.

 

FAKTA

* High Coast Esports fokuserar på skjutspelet Counter Strike, och DotA (Defense of the Ancients), ett intellektuellt spel som blandar magi och strategi.

* Träna e-sport gör man genom att spela mycket och att använda simulatorer där man till exempel kan bli bättre på att sikta.

* Vem som helst kan kolla på e-sport, till exempel på Twitch och Mixer.

* Den största tävlingen ”The International” kommer till Sverige i år och hålls i Globen och där tävlar man om 40 000 000 dollar.

Instagram: @highcoastesports
Facebook: High Coast Esports

Robert Gavelin

FAMILJ:
Pappa Åke, mamma Lena, äldre syskonen Fredrik och Mikael
BOR:
Sundsvall men flyttar till Härnösand till våren
GÖR:
Tränar, följer den amerikanska fotbollsligan NFL och spelar World of Warcraft, VD för High Coast Esports

Jacob Thilén

FAMILJ:
Pappa Åke, mamma Solveig, syskonen Isac och Emma
BOR:
För tillfället i Umeå, kommer hem till Härnösand mot sommaren
GÖR:
Styrketräning, spelar Apex Legends, Vice VD för High Coast Esports

Stefan Johansson Cupic

FAMILJ:
Pappa Dragoljub, mamma Marianne, och äldre syskonen Johanna, Peter och Emma
BOR:
Härnösand
GÖR:
Satsar heltid på DotA

Artikeln publicerades i Yippie 1 2020 på sidan 38