Sport & fritid
”Rött kort till otrygg matchmiljö”

Ida Entall, Linus Johansson och Anton Lundin är alla domare i Härnösand. Daniel Östlund är domarobservatör. Alla fyra har intresset domare, på olika sätt.
Ida dömer både innebandy och fotboll i de yngre åldrarna.Ida dömer både innebandy och fotboll i de yngre åldrarna.
– Jag var väldigt nervös första gången, men med tanke på att de var små så var det väldigt lugnt. Jag försökte mest se det som en rolig grej. Dessutom dömde jag med kompisar och då gick det ännu lättare, säger Ida.
Anton gör sitt fjärde år som domare, hans andra som distriktsdomare.
– Jag har alltid tyckt att fotboll har varit väldigt kul och har spelat själv tills inför den här säsongen. Sen att kunna tjäna pengar på att ”kolla” på fotboll, alltså döma, kändes som en kul idé.
Linus är inne på sin andra säsong som fotbollsdomare.
– Jag slutade spela för längesen och pushade egentligen min pappa att börja döma, då han har bred erfarenhet inom fotbollsspelandet och att dömandet då kunde bli en bra sak när han slutat spela. Då tvingade han med mig på kursen också och sen dess dömer vi båda.
Daniel kommer också från fotbollsspåret. Han slutade spela när han var 18 år, började döma och gjorde så i 10 års tid innan han hamnade på Ångermanlands Fotbollsförbund som domarobservatör och ledamot i domarkommittén. Några år gick och han blev domarcoach för domarna i division 4 herrar. Daniel är även aktiv som observatör på Svenska Fotbollsförbundet på regionsnivå och sitter med i en nationell arbetsgrupp för domarnas arbetsmiljö.
– Ångermanland har varit ganska beskonat från större händelser. Vi har kontakt med distrikt söderöver som har en större problematik. Det har gjort att vi har arbetat i förebyggande syfte så gott vi kan här uppe. Vi har ett bra klimat, men vi måste jobba aktivt för att behålla det goda klimatet, säger Daniel Östlund.
Hur gör ni det?
– Vi jobbar på två spår, det ena är ett internt arbete där vi tittar på vilka verktyg vi har och hur vi kan slipa på dem. Samt vilka verktyg vi behöver för att kunna bemöta den nya utvecklingen vi ser i samhället. Det andra spåret är det som syns utåt, att vi är ute och tittar på matcher. Från säsongen 21/22 så ökade vi observatörsverksamheten med 100 procent ungefär.
Huvudsyftet när vi är ute är att utveckla domarna, men givetvis ju mer vi från förbundet är ute och syns så ser vi att det har en lugnande effekt i matchmiljön.
ÅFF har även drivit frågan om matchvärdar.
– Vi la fram ett förslag där vi ville ha det som krav i alla distriktsserier. Det blev en rekommendation istället, men positivt med den satsningen är att vi ser att fler och fler föreningar har matchvärdar, vilket också ger en lugnande effekt, säger Daniel.
Anton, Linus och Ida som själva dömer upplever att matchmiljön är bra.
– När jag spelade fotboll, främst för några år sedan så tyckte jag att domarklimatet var ganska tufft. Men nu på senare år och när jag själv har blivit domare tycker jag att klimatet är på en ganska bra nivå. Jag har inte varit med om att det har varit något personangrepp mot mig. Sen är det klart att det kan vara folk som är missnöjda över ett domslut, men det är ingen vuxen på läktaren som skriker fula saker för att man missar en offside, säger Anton.
Linus fyller på:
– Man måste se skillnad också på vad som är en reaktion. Det är mycket känslor i spelet och då får man bortse från vissa saker.
Ida dömer de yngsta och där är det ofta lugnt.
– De blir inte upprörda på samma sätt ifall man missar något. De brukar också vara väldigt ärliga.
Vad är det som är bra med att vara domare?
– Man får vara kvar i sporten man gillar, fast på ett annat sätt. Och du tjänar lite pengar på att göra något som är kul, säger Linus.
– Att vara domare är en bra träning. Att träna på att ta ansvar, ta beslut och se att dina beslut får konsekvenser. Det tycker jag är en väldigt bra sak att ha med sig in i vuxenlivet, säger Anton.
– Jag gör det främst för att det är kul, säger Ida.
ÅFF arbetar aktivt för att skapa en gemenskap i domarkåren.
– Jag upplever att sammanhållningen är bra på domarsidan, säger Daniel Östlund.
På distriktsnivå finns ett behov av fler domare.
– Våra domare drar ett hästlass där ute, de kan ibland döma 4-5 dagar i veckan. Så de träffar varandra rätt mycket under en säsong. Det positiva i det är just att man blir sammansvetsade. Vi arbetar med att få fler att ta steget från 9 mot 9 till distriktsnivå. Steget är inte jättestort att ta och man får stöttning, säger Daniel.
Vad ska man göra för att våga prova?
– Jag har väl alltid varit lite så att det alltid är bäst att testa, trots att man kanske är nervös eller så. Inom fotbollen får du välja vilken nivå du vill döma på och börjar man döma de som är yngre än en själv kan det vara en stor fördel, att känna att man har kontroll på situationen, säger Anton Lundin.
Oavsett ålder är du välkommen till domarfamiljen.
–Vi söker både unga personer och de som har mer rutin i bagaget. Är man lite äldre och har spelat fotboll, Linus pappa Peter Johansson Skyttner är ett jättebra exempel som har spelat högt upp i våra seriesystem, så är det alldeles lämpligt att kliva in direkt på distriktsnivå och bygga därifrån. Det är aldrig för sent att börja!
Alla fyra skriver upp sina domarerfarenheter på CV:t.
– Självklart! Det efterfrågas i många yrken att kunna leda grupper och ta beslut. Du utvecklas mycket som individ och blir tryggare i dig själv samt får en ledande förmåga som är något man har med sig i vuxenlivet också.
0 comments