Sport & fritid Yippie 11 2023

Skidskyttetalangerna Elmer & Ture drömmer om hemma-OS

Tar sikte mot – TOPPEN!

Text Torbjörn Westman Foto Kenneth Zetterlund & Shutterstock

SKIDSKYTTE Skidskyttetalangerna Elmer Nordlander och Ture Nordgren från Härnösand har hängt ihop i skidspåren runt Bondsjöhöjden sedan barnsben. Men en extra utmaning lockade. Efter en tävling i Kramfors föreslog Tures pappa en tur till Sollefteå för att testa på skidskytte. Sedan dess har kärleken för sporten växt för varje år. Nu 4 år senare storsatsar killarna och de anses av många ligga i toppskiktet av åkarna i deras åldersklass H16.

Det är två ivriga killar som möter upp vid klubbhuset på Bondsjöhöjden. Det är här stora delar av sommaren har spenderats på den nybyggda rullskidbanan runt Godstjärn. Eftersom vintern kom tidigt i år är nu rullskidorna nerpackade och det är istället fullt fokus på vintersäsongen som väntar bakom hörnet.
– Det är den här tiden på året som är tråkigast säger Elmer när snön kommer på tal. Nu kan vi inte åka rullskidor längre och än har det inte kommit tillräckligt med snö för att kunna starta skidskyttesäsongen.
Ture fyller i:
– Nu när vi är i Sollefteå och tränar får vi springa för att få upp pulsen till skjutmomentet. Det är inte lika roligt som att åka skidor. Löpningen är dessutom den mest intensiva träningen och det tar längre tid att komma ner i puls. När man joggar långsamt arbetar man ändå med kroppen kontra skidor där du bara kan glida och inte jobba fysiskt alls.

När jag frågar om var intresset för skidskytte kommer ifrån är det just den där extra utmaningen som båda killarna är överens om.
– Det räcker inte att bara vara en duktig skidåkare, du måste kunna skjuta också. Det är en extra press att ligga högt upp i resultatlistan och veta att du kan skjuta bort dig på sista skyttet.
Hur gör man för att hantera den pressen?
– Du måste försöka att inte tänka svarar Elmer, allt fokus ligger på att få ner pricken och då måste man koppla bort allt runtomkring. Det är svårt men vi blir bättre på det för varje år. I år ska vi dessutom skjuta stående skytte för första gången och då har man inte samma stöd som när man ligger, det är jättesvårt men det är också kul med ytterligare en svårighetsgrad.

Eftersom årets säsong är den första de gör som 15 åringar innebär det också lite förändringar i utrustningen. Vapenlicensen kan man först få efter att man fyllt 15 år. Det innebär att tidigare säsonger har vapnet väntat på mattan och skidvarven har körts utan. I år är första året de kommer att åka med vapnet på ryggen. Det har medfört att de har fått nöta tekniker för att snabbt få upp vapnet på ryggen efter skyttet. Det är också en ny verklighet att åka med geväret på ryggen i spåret.
– Det är som att åka med en ryggsäck, vapnet väger drygt tre kilo och svänger fram och tillbaka på ryggen, det är absolut lite ovant säger Elmer och tittar på Ture som nickar medhållande.

Ture berättar att han dessutom inte fått sin licens än.
– Jag fyller femton först den 29 november så det betyder att min målsman måste bära vapnet varje gång jag är ute och tränar. Just nu ser jag verkligen framemot att få licensen klar.
Elmer flikar in:
– Just den här tiden är det ganska orättvist, vi är lika gamla men jag som fyllde år i februari får bära runt mitt vapen själv. Ture som fyller i slutet av november behöver ha med sig sin tränare (tillika pappa) som bär på vapnet när det inte ska skjutas. Men du kommer ju få licensen innan säsongen drar igång på allvar säger Elmer och tittar på sin kompis Ture.

Vintersäsongen rivstartar nästa vecka med ett höstlovsläger i Härjedalsfjällen. Under veckan kommer skytteträning på skjutvallen i Hede varvas med skidåkning på klassiska Bruksvallarna. Och då är det skidskyttar från hela Västernorrland som samlas, självklart är lagkamraterna i Sollefteå också med. Enligt killarna är Sollefteå en av de största skidskytteklubbarna i Sverige sett till antalet aktiva. Och eftersom det inte finns någon skidskytteförening i Härnösand är det dit dom åker och tränar på kvällarna efter skolan. Och det blir en del tid som spenderas i bilen, minst två gånger i veckan och dryga timmen enkel väg i bil.
– Det är tur vi har föräldrar som hjälper till med skjutsning säger dom båda.

Även under tävlingssäsongen blir det mycket resor med tävlingar från Torsby i söder till Boden i norr. Under vintersäsongen ska runt 10 tävlingar genomföras i det som kallas för Swecup, dessutom avslutas säsongen med JSM. Något som går att följa på nätet via Bonniers medier.
– Swecup kan man säga är som vår världscup medan JSM är mer som ett mästerskap, det är också då vi får chansen att få köra andra distanser som exempelvis masstart och jaktstart säger Ture och får medhåll av Elmer.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2023 på sidan 56