Sport & fritid Yippie 01 2024

Tjejhockeyn på frammarsch

Text Torbjörn Westman Foto Kenneth Zetterlund

Fler bilder:

ISHOCKEY Tjejhockeyn är på frammarsch i Sverige. Och nu har även Härnösand ett eget lag för flickor!
– Genom att visa hur roligt barnen har på isen skulle vi vilja förändra den ”machobild” som finns kring ishockeyn, säger ledaren Christoffer Johansson.

Det är en gråmulen söndagsförmiddag i januari, parkeringen på högslätten börjar fyllas på med bilar tillhörandes morgontrötta hockeyföräldrar. Om en liten stund ska det nya årets första hockeyskola dra igång inne i hallen. Ett 30-tal barn i åldrarna 5–7 år ska snart snöra på sig skridskorna och inleda det nya hockeyåret.

En av ledarna på hockeyskolan Christoffer Johansson berättar att nu också finns ett helt eget lag för flickor, något som inte hör till vanligheterna.
– Det som är unikt just nu är att det finns ett helt eget lag för flickorna, alltså inte bara någon i varje årskull utan ett helt eget lag. Vi tycker det är fantastiskt roligt och något som är värt att uppmärksammas. Genom att visa hur roligt barnen har på isen skulle vi vilja förändra den ”machobild” som finns kring ishockeyn.

Sedan några år tillbaka satsar också det svenska Ishockeyförbundet på att få in mer tjejer i hockeyn. Satsningen som sträcker sig fram till 2030 har i syfte att få in mer tjejer på alla positioner i svensk hockey, allt ifrån styrelser till domare och tränarpositioner. Något som är välkommet enligt Christoffer.
– Det är verkligen på tiden att förbundet gör den här satsningen, den stora utvecklingspotentialen för svensk ishockey ligger på damsidan.

Dagen till ära tränar killarna tillsammans med tjejerna vilket gör att rinken är full med unga lovande hockeylirare. Det är andra träningen i följd med det upplägget vilket har medfört en lite annan fokusnivå enligt Niclas Åberg vars dotter är med och tränar på isen.
– Tidigare tränade killarna och tjejerna var för sig men nu på slutet har dom tränat ihop. Jag upplever att min tjej har haft ett bättre fokus sedan träningarna slogs ihop och exempelvis inte varit ute i båset lika mycket som tidigare. Jag tycket också det är jättebra att det satsas mer på tjejer då jag tror att det kommer medföra att fler tjejer hänger med en bit upp i åldrarna.

Ett annat par som har positiva erfarenheter från tre kronors hockeyskola är Mårten Olsson och Jenny Lantz. Parets grabb, som är född 2016, var på Högslätten en dag för att åka på allmänhetens åkning. Som av en slump blev dom kvar och tittade på en träning vilket ledde till att han fick var med på isen, nu är han med fullt ut och älskar det.

Pappa Mårten berättar:
– Vi tänkte egentligen att han var för gammal då han är äldre än dom flesta som är med på hockeyskolan. Men så var det en pappa som sa att det är klart ni ska vara med. En stund senare hade han hämtat en tröja och sedan dess kan man säga att vi har varit med på det här.

Jenny fortsätter:
– Ledarna har varit fantastiska, de är engagerade och ser alla barn. Är det någon som ledsnar och hänger med huvudet så åker dom och peppar och drar med dom igen.

Christoffer som är en av 4 ledare på isen berättar att träningen är nivåanpassad så att folk som är äldre ska kunna börja i skridskoskolan och lära sig föra att sedan kunna flyttas upp till hockeyskolan, precis som med fallet för Mårten och Jennys grabb.

Ute på isen försöker ledarna samla gruppen på en av rödlinjerna för skridskoträning. Något som inte visar sig vara helt lätt när några av barnen tycker det är roligare att åka iväg på egen hand. Till slut är alla samlade och ledarna frågar vad man ska tänka på när man åker skridskor, en liten kille i blå Tre Kronor tröja räcker upp handen, innan har drar iväg över isen hinner han svara, ”böja på knäna”.
Jag som själv är gammal hockeyspelare kan inte annat än hålla med…

Artikeln publicerades i Yippie 01 2024 på sidan 38