Nostalgibilden
Oro i världen – och tåget går över Nybron

Månadens bild kommer från pappas negativ där jag satt samman två bilder till en. Som vanligt är bilden lite svår att datera. Detta fall är det helt klart att det är första maj. Året däremot okänt, troligen 1931, alltså för drygt 90 år sedan. Far besökte av och till Härnösand eftersom han hade släkt i staden, kanske vid en studentuppvaktning eftersom man ser studentmössor.
Pappa verkar ha stått på en av balkongerna på Sparbankshuset för att ta bilderna av det stora demonstrationståget när det vandrar över ”Gamla” Nybron och vidare upp för Nybrogatan. Några år senare skulle området förändras när nuvarande bro byggdes åren 1937-38. Kommande år är det dags igen för en genomgripande omdaning när nuvarande bro rivs för att ge plats för en modernare skapelse.
Under åren 1893/94 uppfördes den bro som man ser på bilden. Längden på bron var 105 meter och den hade en körbana som var fem meter bred samt två gångbanor på vardera en meter, alltså totalt sju meter. Både gång- och körbana var i trä, och delar av brospannen finns faktiskt bevarade på Mannaminne.
1938 års bro var något längre men dubbelt så bred, alltså 14 meter. Kommande bro får samma dimensioner men prislappen har ändrats något på 90 år. Den totala kostnaden för bron 1937/38 var 516 250 kronor varav 380 400 kronor var statsbidrag. Kommande bro är projekterad till 220 miljoner om beräkningarna håller. Viss skillnad, även med tanke på penningvärdets förändring – motsvarande runt 18 miljoner idag.
På nuvarande Bolagsparkeringen ser man bilstationen med adress Skeppsbron 3. Den ersattes så småningom med med gamla taxi (som säkert många minns). Under senare delen av 50-talet byggdes resebyrån med Pressbyråkiosk som så småningom blev lokaler för restaurang Skeppet, som bekant kommer att rivas någon gång under året.
Åren runt 1930 innebar oro på arbetsmarknaden och den kulminerade med de tragiska händelserna i Lunde 14 maj 1931. Första maj-demonstrationerna samlade stora skaror, både deltagare i tågen och åskådare. Demonstrationen på bilden var dock inte alls så stor som hungerdemonstrationerna 1917. De inleddes lördagen 21 april, och kulminerade första maj med mellan 4000 och 7000 deltagare, olika siffror beroende på vilken tidning man väljer att citera.
Ett av kraven vid Första Maj-demonstrationen 1917 var att frige Anton Nilsson som satt internerad på livstid på centralfängelset för terrorbrott. 200 man infanteri med bajonetter och maskingevär hade logerats i fängelsets tvätteri, men något försök till stormning blev inte av, kanske på grund av ett rykte att Nilsson flyttats till fängelset i Umeå. Händelsen var nog det närmaste vi kommit revolution i Sverige.
Carl Schwartz, som blivit statsminister 30 mars, lugnade alla inblandade genom att gå med på att invänta resultatet av det kommande valet där ett av kraven från liberalerna och socialdemokraterna var allmän och lika rösträtt. Valet genomfördes i oktober 1917 och resultatet innebar seger för liberalen Edén och socialdemokraten Branting. Detta banade väg för den allmänna rösträtten.
Vi får hoppas att vi även i framtiden kan göra vår medborgerliga plikt och ha flera partier att välja bland och att urvalet inte bara görs bland de allra äldsta ur befolkningen. Årets val i två av de största länderna på planeten känns faktiskt lite skrämmande.
0 comments