Allmänt

Anna ska lyfta Campus

Text Jakob Tjernström Foto Anders Eliasson

Hon är uppvuxen i Hudiksvall och bor i Timrå. Men mycket i livet handlar ändå om Härnösand för Anna Engnell. Fritidsintressena tar henne regelbundet till kommunen, och i yrket har hon en nyckelroll i Härnösands satsning för att leva kvar och utvecklas som utbildningsstad.

Det senaste året har det inte varit så täta besök i Härnösand rent fysiskt för Anna Engnell, och orsaken är givetvis pandemin och det påtvingade distansarbetet. Men normalt sitter hon på Härnösands kommuns tillväxtavdelning i Sambibliotekets lokaler och där började hon för drygt två år sedan. För övrigt inte långt ifrån de lokaler där hon tidigare utbildade sig till lärare.

Många olika uppdrag tillhör jobbet på tillväxtavdelningen men ett område som Anna har huvudansvaret för är utvecklingen av Campus Härnösand, en gemensam plattform för utbildning och kompetensförsörjning i Härnösand, med ett utbud på flera olika nivåer. Allt från kommunens egna yrkeshögskola Heta utbildningar till andra aktörers utbildningar.

… Det finns många intressanta utbildningsaktörer och lärmiljöer i Härnösand och tanken med Campus är en plattform för att samla allt och erbjuda EN tydlig väg in till det stora utbud som finns.

Hur mår Härnösand som utbildningsstad idag?

– Det händer väldigt mycket positivt. När Mittuniversitetet meddelande att man skulle dra sig tillbaka från Härnösand så var det ett hårt slag mot självbilden, men det här är fortfarande en stad med ett stort antal framgångsrika utbildningar, och det finns ett väldigt engagemang både bland medarbetarna och också bland många medborgare.

Det är många aktörer inblandade och många beslut ska fattas så det är långa processer för varje steg som ska tas, men nu finns målet i sikte. Har identitetsbyggande och strukturer stått i fokus hittills så är det nu marknadsföringssidans tur att växla upp. Håller tidsplanen så blir Campus Härnösand tillgänglig på webben till hösten.

Och hur var det med Härnösand och fritidsintressena?

– Haha, jag är ju motortjej, så det är mycket skoter på vintern och på sommaren åker vi amerikanare. Med skotern brukar vi ofta ta turer i Viksjötrakten och på sommaren åker vi gärna till Mat & Nostalgi i Viksjö och på cruising i Härnösand. Att Nostalgidagarna blir inställda för andra året i rad är en sorg hemma hos oss. Sen så får man inte glömma den fantastiska natur som Härnösand erbjuder och att ta en helgutflykt till någon av alla fina vandringsleder lockar också.

Anna Engnell
  • ÅLDER 34
  • FAMILJ Sambo och barn på gång
  • BOR Sörberge, Timrå
  • GÖR Utvecklare av Campus Härnösand, anställd på kommunens tillväxtavdelning
  • BAKGRUND Utbildad lärare på Mittuniversitetet i Härnösand, har efter tiden som lärare arbetat med kompetensförsörjning på Handelskammaren Mittsverige.