Härnösand Yippie 6-7 2022

Albins smarta uppfinning prisad

Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Under ett samtal med sin pappas kompis fick Albin Wahlund en idé. Pappans kompis är hantverkare och pratade om utmaningarna med att i 15 minusgrader, balanserandes på ett tak, försöka byta bits på skruvdragaren. Där och då såddes fröet till vad som skulle bli Bitsrevolvern.

Albin går sista året på Teknikprogrammet på Härnösands gymnasium och i ett grupparbete med klasskamraterna David Thorén, William Parhammar och Victor Nordström, tog de fram en prototyp. På UF-mässan i vintras visade de upp sin uppfinning och kammade hem vinsten i kategorin Bästa innovation.
– Just nu håller vi på att söka designskydd och sen ska vi undersöka vad som är smartast, sälja idén vidare eller starta produktion själva, säger Albin.
Bitsrevolvern är 3D-printad i ett flexibelt plastmaterial och består av två delar som sitter ihop med hjälp av magneter. Den har plats för 16 bits. Med en enkel manöver kan man byta bits med hjälp av enbart skruvdragaren, man behöver inte använda fingrarna och pilla loss dem. Vilket underlättar när man står på ett tak och balanserar i 15 minusgrader.
UF står för Ung Företagsamhet och är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som utbildar skolelever i entreprenörskap.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2022 på sidan 12