Härnösand Yippie 12-13 2023

Vill befria oss från receptens tyranni

Amanda Nordlöw

Text Lennart Lundberg

Det går utmärkt att laga mat utan recept. Att använda det som finns tillhands. Det var något som Amanda Nordlöw lärde sig av sin mormor i Solumshamn. En lärdom som lett till en kokbok… utan recept.

Amanda Nordlöw är sommelieren och filmproducenten som gjort både matdokumentärer och youtubeserien Vin-TV. Med ”Den sista kokboken” vill hon frigöra matlagaren och inspirera till att laga mat på fri hand.

Det började när hon var 19 år och efter gymnasiet ville hon arbeta på en båt i Karibien. Och hon fick arbete som kock, men hon kunde inte mycket om matlagning.
– Sommaren innan jag skulle mönstra på reste jag hem till min mormor Gertrud Nordlöw i Solumshamn och bad henne lära mig laga mat. Gertrud tillhörde den generation klassiskt tränade hemmafruar som har mycket av hantverket i händerna och det var detta som blev min utgångspunkt.

Gertrud Nordlöw visste hur man lagar från grunden. Ingredienser valde hon efter vad som är i säsong.
– Som båtkock gäller det att gilla läget. Om man ska handla på matmarknaden i Venezuela kan man inte följa svenska recept utan måste ta vad finns. Och hemma gör man på samma sätt. Det blir både roligare och mindre matsvinn.

Amanda Nordlöw kommer från Stockholm men har tillbringat mycket tid hos släkten i Härnösand där mostrar och kusiner bor kvar.
– På vintrarna var jag på Bondsjöhöjden och somrarna tillbringade vi i Solumshamn där man då kunde köpa strömming direkt från fiskebåten.

Nu har inspirationen från hennes mormor sätt att laga mat blivit till en kokbok.
– Jag har skrivit en kokbok helt utan recept. Den heter ”Den sista kokboken” och handlar om hur man lär sig improvisera. Jag vill befria människor från receptens tyranni för att alla ska bli fria att få laga med alla sinnen, med lekfullhet och kreativitet.

Artikeln publicerades i Yippie 12-13 2023 på sidan 30