Härnösand Yippie 11 2022

Alla byggprojekt JUST NU:

BYGGBOOM

Text Lennart Lundberg Foto Kenneth Zetterlund

EdmoLift investerar 70 miljoner i en ny och modern produktionsanläggning. Logosol köper en jättetomt på Saltvik för att bygga en ännu större anläggning. Landsarkivets nya arkiv på Saltvik är nästan dubbelt så stort som det nuvarande. Till det kommer Skatteverkets arkiv. Domstolsverket bygger ny domstol på gamla flickskolans tomt. Till det kommer satsningarna på ett nytt modernt hotell i anslutning till simhallen och Rastas stora anläggning vid södra brofästet.Och mycket mer.
Yippie har listat några av de nya byggsatsningar som är på gång i Härnösand. Men det lär bli mycket mer. Fler intressenter är till exempel på gång till Saltvik. Bara kommunen hinner utöka industriområdet och göra en ny detaljplan.

1. DET NYA HOTELLET
Nu är Härnösand äntligen på väg att få ett nytt hotell. Bakom hotellet står Härnösandsföretaget Härnö Gin och Highcongrundaren Daniel McCabe samt entreprenörerna Anders och Jan-Erik Skogström. Byggstart blir den första december. Hernö Gin Hotell är ritat av Arkitekterna Krook & Tjäder och kommer att uppföras i nio våningar, 128 rum, flera barer, restaurang samt konferensanläggning med sju lokaler och kapacitet upp till 225 personer. Simhallen med tillhörande relax kommer att drivas av hotellbolaget med start den första januari 2023.

2. RASTA EN SATSNING VID BROFÄSTET
Rasta vill etablera sig vid Högakustenbrons södra brofäste. Där vill företaget bygga restaurang, mötesplats, hotell och ställplatser för både husbilar och yrkestrafik. Anläggningen ska bli en knutpunkt och ligga i ett område precis där E4 och Riksväg 90 möts. Byggstart 2023 men om handläggningen drar ut på tiden kan byggstarten skjutas fram.

3. ARKIV FÖR SKATTEVERKET OCH RIKSARKIVET
Skatteverket, och Riksarkivet bygger med hjälp av Specialfastigheter en stor arkivbyggnad på Saltviks industriområde. Arkivet byggs på ett klimatsmart och miljövänligt sätt. Det nya arkivet i Saltvik blir 30 000 kvadratmeter stort. Riksarkivet kommer att använda 25 500 kvadratmeter. Riksarkivets nuvarande lokaler i Härnösand är på 14 000 kvadratmeter. Alltså blir det nya bygget nästan dubbelt så stort. Arkivet ska stå klart våren 2025. Då flyttar verksamheten från gamla Vanföret till Saltvik.

4. LOGOSOL FLYTTAR TILL SALTVIK
Företaget har köpt 22 000 kvadratmeter på Saltvikshöjden och jobbar nu med projektering och ta fram bygglovshandlingar. Om allt går bra så är bygget av en ny anläggning på 5000 kvadratmeter igång i slutet av 2023. Annars i början av 2024. Det gör att det tänkta industriområdet på Saltvik som detaljplanlagts nu är fullt men kommunen kommer att fortsätta med detaljplaner i ett angränsande område så att fler etableringar kan ske p i området.

5. DOMSTOLSBYGGNAD I GAMLA FLICKSKOLAN
Ångermanlands tingsrätt och Förvaltningsrätten i Härnösand är trångbodda och behöver nya lokaler. Ett avtal är klart som ger Domstolsverket och fastighetsbolaget Smedjan samhällsfastigheter som ger möjlighet att arbeta vidare med nya lokaler i Seminariet, i toppen av Pumpbacksgatan. I etableringen ingår omfattande ombyggnationer och nybyggnation. Det är helt klart att tingsrätten ska flytta men inte helt klart när det gäller förvaltningsrätten där man också utreder andra alternativ. Och där seminarietomten är ett. Innan ett defintivt beslut måste dock regeringen godkänna planerna vilket ännu inte skett när detta skrivs.

6. EDMO LIFT BYGGER UT
EdmoLift satsar i storleksordningen 70 miljoner i en ny och modernare produktionsanläggning med en mer automatiserad maskinpark i Härnösand. En investering, som, enligt företaget, säkerställer konkurrenskraften i 10–15 år. Utbyggnaden pågår för fullt och lokalerna på 1435 m² ska vara på plats efter jul och nyårshelgerna.

7. SMITINGEN
Vid Smitingen planeras en helt ny camping. Campingen ska ligga i direkt anslutning till stranden, bara ett par hundra meter från vattnet. Den camping som planeras är en året runt-öppen camping på cirka fem hektar med servicebyggnader, reception, stugområden och restaurang. Anläggningen ska vara miljömässig hållbar och passa ihop med den unika naturmiljön i området. Det ska bli en camping med både campingplatser och stugor, caféer och restauranger av olika slag, livsmedelsbutik och en surfshop. Ett förfrågningsunderlag går ut efter helgerna och ett beslut om den nya campingen kan komma under våren.

8. STORETABLERING I TORSBODA
Ett par mil söder om Härnösand kan den största etableringen i mellersta Norrland på många år bli till. När och exakt var är ännu inte klart. Men ett tips kan vara en ny batterifabrik som i så fall skulle behöva rekrytera 1000-tals personer. Om och när satsningen blir av blir det en etablering på ett bekvämt pendlingsavstånd från Härnösand.

9. UTSPRÅNGSKAJEN
Nu är det klart att kommunen tänker renovera Utsprångskajen. Åren 2024–2026 ska kajen renoveras till en modern kaj som kan komplettera djuphamnen och ta emot mindre fartyg. Samtidigt kan själva kajen bli en mötesplats för Härnösandsbor och besökare. Sedan fortsätter arbetet bland annat med att bygga en ny Nybro i gammal stil. Den nuvarande bron invigdes 1937 och behöver ersättas av en ny. Bygget beräknas, enligt kommunen pågå 2024-2026. Samtidigt pågår ett arbete med att omvandla hela Skeppsbron till bli ett attraktivt marint och grönt stråk från centrum och ända ut till Sälsten.

10. SPORTANLÄGGNINGAR
En ny sporthall ska byggas på nuvarande Ängevallen på Murberget. Den har dock försenats något vilket positivt påverkat Älgarna Härnösand som kunnat spela på Ängevallen. Och på Myrans fotbollsfält ska hela området utvecklas för att skapa ett centrum för fotboll i Härnösand. I planerna ingår en fullstor och tävlingsgodkänd 11 mot 11-plan inklusive läktare och servicehus. Även övriga planer ska rustas upp

11. BILBOLAGET
Bilbolaget nyligen avslutat en stor ombyggnation med nya fräscha lokaler.

12. BILMUSEET
Härnösands bilmuseum bygger åter ut. Denna gång handlar det om en satsning på en bilhall med SAAB-bilar.

13. FOLKHÖGSKOLAN
Härnösands folkhögskola planerar för nytt scenhus på cirka 400 kvm. Ritningen innehåller 200-250 publikplatser och en scen för 30 personer. Projektet väntar på att finasieringen ska lösas.

14. NYA BOSTÄDER
Det finns planer för 1000 nya bostäder i Härnösand. Några exempel: På Lövudden finns villatomter och ett radhusområde, ett stenkast från havet och med ett fint natur- och kulturområde inpå knuten Mellan Sälstens badplats och Hernöverken planerar Westerlinds ett nytt bostadsområde med villatomter och bostadsrätter i strandnära läge. Westerlinds har också köpt en i direkt anslutning till Folkhögskolan med en uthyrningsbar yta om 1800 kvm och i somras köpte man 33 lägenheter i närheten av Vårsta.
Längs en förlängning av Talgoxevägen planerar Lillskär 22 kedjehus. Utsikten i närheten av Prästjorden och Kapellsberg planeras 23 helt nya rymliga bostadsrätter om 3 till 4 rum och kök.
Kattastrand ska förvandlas från industriområde till ett havsnära och attraktivt bostadsområde. I området planeras för cirka 110 nya bostäder i både radhus och flerfamiljshus.
På sjukhusområdet planerar fastighetsägaren SBB att bygga nya bostäder för olika målgrupper. Dessutom har Ken Johansson planer. Senast köpte han stadens bäst bevarade fastighet i jugendstil. Riddaren 1 som nu rymmer ett stort antal företag.

FAKTA

Härnösands kommun
Invånare: 24 886 (SCB)
Areal: 1938,8 kvadratkilometer (Wikipedia)
Befolkningstäthet: 23,52 invånare/
kvadratkilometer (Wikipedia)
I Härnösand finns det 2 600 aktiva
företag och organisationer.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2022 på sidan 37