Härnösand Yippie 5 2023

I huvudet på

Cecilia Samuelsson

Foto Frida Sjögren

Mitt engagemang
Mitt engagemang bygger på en vilja att förändra, det är mycket i vårt samhälle som jag är frustrerad över. Det är bland det roligaste jag vet att driva saker, att gå från en plan till en faktisk förändring. Ofta är det de spontana idéerna som blir de bästa. Jag tror inte på att allt måste vara så genomtänkt.
Det är absolut roligast att driva frågor och projekt med personer som också är engagerade. En av de saker som jag är stoltast över är det projekt som jag och tjejer på min skola drev 8 mars i år, på kvinnodagen. Att min lilla tanke blev något stort med enorm betydelse är otroligt. Jag går förbi konstverket vi skapade varje dag och blir stolt över att vi gjorde det helt själva och glad över att jag har förmånen att få jobba med så fantastiska, skitcoola människor.

Ungdomsrådet
Ungdomsrådet är det mest spännande som händer mig just nu, jag älskar ungdomsrådet och är extremt stolt över det! Idén har funnits hos mig länge, men jag väntade på att någon annan skulle göra det, någon från kommunen. Men inget hände och då tog vi tag i det och startade vårt eget. Nu är vi runt 25 stycken och såvitt jag vet så är alla minst lika taggade som jag att fortsätta driva detta!
Vår prio just nu är att synas så mycket som möjligt, vi har tex en instagram, @harnosands_ungdomsrad, och en hemsida, www.harnosandsungdomsrad.com Vårt syfte är att utgöra en plattform som ger unga möjligheten att tycka till om och påverka sin vardag på ett organiserat sätt. Om Härnösand vill se en framtid så måste vi börja satsa på ungdomarna. Om vi skippar att inkludera framtiden, de unga, i stadens utveckling så kommer denna stad inte ha någon framtid, det är bara att inse. Nu är det dags att ta tag i ungdomsdemokratin på riktigt, nu får det faktiskt vara slutsnackat.

Dansen
Dansen betyder supermycket för mig. Jag har sedan flera år tillbaka varit tävlingsdansare för Danceworld i Sundsvall i massor av olika stilar, främst disco och artistic ballroom. I dansen får du ge din egen twist och du kommer aldrig bli klar, du kan ständigt utvecklas och bli bättre. Dessutom är hela grejen med tävlingsdans väldigt rolig. Du får gå in i en roll och du är fast i någon slags dansbubbla, fast på ett bra sätt.
Att pendla till Sundsvall flera dagar i veckan kan vara ganska jobbigt, men man vänjer sig. Dessutom känns det numera som att jag har koll på varenda busschaufför som kör buss 201, det är lite roligt. Men det kan även vara skönt att komma bort från Härnösand lite. När jag är i Sundsvall och dansar så slipper jag tänka på skolan, ungdomsrådet och allt däremellan, vilket jag tror är väldigt viktigt.

Skolan
Jag är väldigt tacksam över den högstadietid jag har haft, skolan har betytt mycket för mig. Mitt engagemang började i skolan. Tack vare elevrådet och de Erasmusprojekt som jag har varit med i så har jag växt, otroligt mycket.
* Erasmusprojekten har gett mig otroliga möjligheter, för ca ett halvår sedan var jag en av fem elever som fick besöka den rumänska staden Râmnicu Vâlcea, tio dagar som jag kommer minnas för evigt. Erasmus är något jag alltid kommer förespråka. Att jag som elev har haft möjlighet att träffa människor från hela Europa och arbeta med några av mina hjärtefrågor är jag enormt tacksam över.

* Erasmusprojektet: Erasmus är ett program för internationellt samarbete inom bl a utbildning. Programmet finansierar projekt som tex utbytesresor, som min resa till Rumänien.

Cecilia Samuelsson

ÅLDER 16
FAMILJ Mamma Jenny, pappa Calle, syskonen Mikaela, Inez, Miranda och Eyvind En hund och tre katter
BOR På Härnön
AKTUELL Ordförande för Härnösands ungdomsråd

Artikeln publicerades i Yippie 5 2023 på sidan 67