Härnösand

Delade ut Härnösandspriserna

Många Härnösandsbor förtjänar extra uppmärksamhet för sin insats och bidrag till Härnösands framåtskridande. Magasinet Yippie Härnösand har premierat fem personer, företag eller grupper för det de har gjort för Härnösand under det speciella året 2020.

Årets Femetta, Årets Hjärta, Årets Nytänkare, Årets Kraftfält och Årets Överlevare har nu fått utdelat sina diplom.

I samband med att priset delas ut ger Magasinet Yippie Härnösand en gåva till en ideell förening i Härnösand. I år delades det ut 10 000 kronor till Kvinnojouren Härnösand.

Årets Kraftfält

Årets Kraftfält tilldelas person eller grupp som genom vilja, kompetens och kraft bidrar till utveckling och tillväxt i Härnösand.

Vinnare: Hernö Gin.

Motivering: Hernö Gin växer och breddar sin verksamhet. Med stor drivkraft och entreprenörens blick för möjligheter fortsätter Hernö Gin att satsa i Härnösand, bland annat genom att ta över projektet med ett nytt destinationshotell.

Jon Hillgren:

”Att bli tilldelad något så fint som Årets Kraftfält 2020 för att vi bidrar till utveckling och tillväxt i Härnösand känns oerhört hedrande. Vårt långsiktiga mål är att utveckla Härnösand till en internationell destination för ginskapande och ginupplevelser. Vi känner att vi har ett starkt lokalt stöd för det vi gör och den här utmärkelsen är ytterligare ett bevis på att vi är på rätt väg. Vi fortsätter satsa framåt och vill rikta ett varmt tack till alla som är med oss.”

 


 

Årets Nytänkare

Årets Nytänkare tilldelas person eller grupp som genom uppfinningsrikedom och öppenhet för förändringar hittar nya vägar för sin eller andras nytta.

Vinnare: Brygghuset Kök & Bar.

Motivering: När många i branschen valde att stänga eller gå ner på sparlåga under pandemin så hittade Brygghuset alternativ. Utkörning, take away, leverans vid entrén, färdigpackade ingredienser – med flexibla lösningar och hårt jobb har Brygghuset framgångsrikt kompletterat sin ordinarie verksamhet med nya sätt att sprida sin prisbelönta matlagning.

Fredrik Persson & Anna Näslund:

”Detta gav oss ny energi att gasa på lite till.”

 


Årets Hjärta

Årets Hjärta tilldelas person eller grupp som genom goda initiativ, generositet och positiv inställning gör Härnösand lite varmare och bättre.

Vinnare: Coronahjälpen Härnösand.

Motivering: När coronaviruset började spridas och livet blev allt mer begränsat för människor som ingick i någon riskgrupp, då visade det sig vilket stort hjärta som finns i Härnösand. Coronahjälpen Härnösand startade från noll våren 2020 och byggde på kort tid upp ett starkt, tryggt och effektivt nätverk genom vilket Härnösandbor ideellt kan hjälpa varandra med handling och ärenden.

Stefan Grip:

”Vi, dvs alla i facebookgruppen Coronahjälpen Härnösand, som bidragit att hjälpa känner oss hedrade av utmärkelsen. Det blev många hjärtan och kommentarer när jag lade ut bild på diplom och blommor i gruppen. Vi hoppas att fler som behöver hjälp i vardagen hör av sig till oss.”

 


Årets Överlevare

Yippies specialpris 2020. Årets Överlevare tilldelas person eller grupp som under pandemiåret 2020 kämpade emot pessimism och negativa prognoser och tog sig igenom krisen.

Vinnare: Centrumhandeln.

 

Butikerna såg tidigt farorna med coronapandemin och lyckades genom försiktighet, samarbete, uppfinningsrikedom och tydliga kampanjer skapa tryggare handel för kunderna, och bättre överlevnadsvillkor för sig själva.

Maria Sjödin på Specsavers:

”Jag tycker det är helt fantastiskt att vi tillsammans gör vad vi kan för att kunderna och vi som jobbar i handeln ska känna oss trygga.”

 


Årets Femetta

Årets Femetta tilldelas person eller grupp som under året nått enastående resultat inom sitt område, fått ett stort genombrott eller på annat sätt genom sina insatser satt Härnösand på kartan.

Vinnare: Peter Sjölund.

Motivering: Pionjären Peter Sjölund lämnade 2020 den avgörande pusselbiten i fallet med dubbelmordet i Linköping 2004. Tack vare utredningsgenombrottet och sin förmåga att förklara vetenskapen bakom detsamma blev han över en natt både ansiktet utåt för DNA-släktforskning och vår mest kända Härnösandsbo.

Peter Sjölund:

”Det känns stort att bli uppmärksammad på hemmaplan, med en så fin utmärkelse! Och det har varit jätteroligt att få sätta Härnösand på kartan i riksmedia, efter min lösning av dubbelmordet i Linköping, och att få visa att det är Härnösand som är centrum för den nya revolutionerande dna-tekniken som kan hitta okända släktingar. ”