Härnösand Yippie 9 2021

Det börjar ljusna

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Restriktionerna när det gäller publikbegränsningar runt konserter och i restaurangsektorn är från och med den 29:e september inte längre motiverade ur ett smittskydds- och folkhälsoperspektiv. Detta innebär en ljusning för många i den branschen. Yippie har kontaktat några för att kolla läget.

Ådalen III ser glatt framåt mot ljusare tider.
– Det är otroligt skönt att det nu har släppt, så man kan gasa verksamheten dit man vill ha den säger Jerry Larsson på Härnösands härligaste nöjesbåt.
Men det har varit besvärligt under pandemin för Ådalen III, man har tidigare kunnat ta 220 gäster, under restriktionerna har Jerry med besättning minskat till 120 passagerare.
– Vid ett tillfälle var det max fyra personer per bord, vilket ändrades senare. Nu är alla restriktioner borta och vi kan köra som vanligt igen, men kommer ändå att behålla åtgärder för att skapa en så trygg miljö som möjligt.
Har du under pandemin legat lågt med planeringen?
– Det som trots allt varit positivt är att man varit tvungen att tänka i andra banor, exempelvis har det blivit temaresor som varit populära, vilket vi kommer att fortsätta med, och nu under hösten kommer vi att dra igång pubkvällar på båten. Båten ska först kontrollbesiktigas på varv vilket görs vart 6:e år, och när det är klart kommer vi att starta pubkvällarna säger Jerry Larsson.

 

Patrik Grundström är både musiker och konsertarrangör och tycker att det känns bra att restriktionerna släppts, däremot är han lite försiktigt tveksam.
– Jag kanske är lite väl pessimistisk, men tror väl kanske inte att det blir någon rusning första tiden. Det finns ett stort sug efter musikupplevelser, det är klart, och så småningom vänjer sig publiken med att vi finns, och kommer.
Patrik är kapellmästare för nyårsrevyn och där har man varit inställd på att bara ha en halv publik åt gången. Nu är förutsättningarna förändrade vilket känns oerhört skönt, säger Patrik.

 

Danne Strandberg, kapellmästare i Martinez som i juni fick en grammisutmärkelse för Årets Dansband.
– Det var fantastiskt roligt att höra, och framförallt överraskande. Vi har inte fått någon förindikation om att det skulle ske, därav överraskningen. Känslan är just nu att det är mycket tjo och tjim.
Så hur ser framtiden ut för Martinez?
– Vi har en full spelplan som har legat klar inför just en sån här händelse. Redan nu den andra oktober har vi vår första spelning inför stor publik. Vi har dammat av turnébussen och beger oss ner till Tingvalla i Skåne där vi har vår livepremiär för första gången på 1,5 år. Det känns mycket bra!

 

Bryggeriet drar igång med Snorre!
– Det är fantastiskt roligt att det äntligen har lossnat. Sedan i maj har vi haft spelningar med ett begränsat antal gäster, nu kan vi ta bort avstängningstejpen vid borden och ta in fler. Vi kommer ändå att fortsätta vara försiktiga för att folk ska kunna känna sig trygga säger Rasmus Rödén, en av delägarna i Bryggeriet.
Hösten och framåt, något inplanerat?
– Vi har varit väl förberedda på lättade restriktioner, så vi har tryckt på startknappen. Redan nu den 29:e har vi vår första spelning och det blir jazzglädje med norska Snorre Kirk Quartet, och den 1:a oktober ska det amerikanska bandet Blues Caravan att uppträda. Sedan kommer det att rulla på. Vi har bokat in 23 event fram till jul säger Rasmus glatt.

 

Hos Mats & Karin i Älandsbro ligger man lite lågt.
– Vi har massor med artister som vill komma, och vi själva vill välkomna dem, men vi ligger lågt i höst. Det känns ännu lite osäkert så vi avvaktar något. Det kommer att komma igång, fast inte just nu. Vi har under pandemitiden renoverat och känner oss beredda att ta emot både musik och gäster när det känns tryggt säger Karin Eklund som hoppas att det vid årsskiftet ska vara grönt ljus att köra.

 

Martin Forsberg är danschef på Norrdans och tycker att det är både fantastiskt och jätteroligt.
– Men är det något vi lärt oss av pandemin, så är det hålla en försiktig men optimistisk hållning inför lättnader i restriktionerna. Bara för att de är upphävda slutar vi inte att tänka på smittorisken, utan fortsätter att följa myndigheternas råd för personalens och publikens skull.
Martin har varit chef under tre år på Norrdans, under den halva tiden har det varit en pågående pandemi. Något som bidragit till förändringar i verksamhetens sätt att arbeta.
– Vi har hittat nya sätt att tänka på hur dansen kan möta publiken. Ett exempel är ”Norrdans take away” där vi dansat utanför hus. Människor i karantän fick ringa oss och vi kom till dem och uppförde en dans. På det sättet har vi mött en för oss ny publik. Alla de erfarenheter vi lärt oss under pandemin har vi tagit till oss och kommer att ta tillvara på.
Nu framåt i tiden, vad är på gång för Norrdans?
– Nu den 7:e och 9:e oktober har vi premiär för ”Pianofavoriter med Norrdans” på Teatern här i stan, sedan ska den och våra andra pågående produktioner turnera ut över landet. Totalt fram till jul kommer vi att göra ungefär 50 föreställningar från Kiruna i norr till Stockholm i söder.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2021 på sidan 34