Härnösand Yippie 12 2024

Ja, jag kommer från Härnösand:

Emma Moberg

Text Olof Wigren Foto Emma Moberg

Emma Moberg forskar om hur vi kan äta mer hållbart och hur stor inverkan det har på klimatet. Men som tonåring i Härnösand var hon mest intresserad av att läsa språk.

Hur kan det vi väljer att äta hjälpa till att minska klimatpåverkan på en hård sargad planet? Emma Moberg har forskat mycket på det och har mycket kunskap i ämnet. Hållbar livsmedelskonsumtion är nämligen vad hon jobbar med.
– Jag jobbar på IVL Svenska Miljöinstitutet där jag bedriver forskningsprojekt där inriktningen är hur vi kan äta mer hållbart och hur stor inverkan det har på klimatet och jordens resurser. Tidigare var jag verksam på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, i Uppsala där jag tog en doktorsexamen för två och ett halvt år sedan.

Beskriv lite om det du kommit fram till i din forskning.
– Jag har bland annat fokuserat på hur vi kan minska klimatpåverkan från vår livsmedelskonsumtion genom en klimatskatt och undersöker, tillsammans med mina kollegor, hur det som i dag utgör matsvinn i stället kan användas till nya livsmedel. Tidigare i år släppte vi en rapport om hur det står till med den svenska kostens hållbarhet som har fått ganska stor uppmärksamhet.

Och mer…?
– Ja, vi kan ju konstatera att vi inte kan fortsätta att äta lika mycket kött och mejeriprodukter som vi gör nu, för då kommer vi absolut inte att klara de klimatmål som satts upp och är viktiga. I vår rapport pekar vi på det men tar också upp de sociala och ekonomiska aspekterna på en förändrad kosthållning.

Utveckla?
– Det mest effektiva för att minska vår klimatpåverkan är att dra ner rejält på kött och mejeriprodukter. Men man behöver också ta hänsyn till andra miljöaspekter, till exempel genom att ha betande djur som kan hålla landskapen öppna och främja den biologiska mångfalden. I mitt arbete har vi undersökt om det går att ha en klimatskatt på livsmedel men samtidigt undvika att det uppstår målkonflikter mellan sådana miljömål. Helst skulle man vilja ha olika skattesats på livsmedel som kommer från andra delar av världen, och som producerats på ett sätt som inte är skonsamt för miljön, än det som till exempel lokala bönder producerat på ett mer hållbart sätt.

Är priset avgörande?
– Ja, för konsumenter är det ofta det. Därför måste vi hitta en modell där det som är bäst för miljön inte kostar mer än de som inte är det.

Vad äter du själv?
– Det låter kanske lite klyschigt, men jag försöker leva som jag lär och är vegetarian sedan många år tillbaka. Sedan är jag också engagerad i olika miljöorganisationer och rörelser, för att göra skillnad. Jag är till exempel medlem i Naturskyddsföreningen och i miljörörelsen Rebellmammorna. Det där med rebellmammor låter mer radikalt än det är; vad det handlar om är att vi samlas och sjunger för våra barns framtid. Alltså, lugna manifestationer.

Hade du ett starkt intresse för miljöfrågor även om tonåring?
– Nej, jag var väldigt intresserad av språk och läste samhällsvetenskaplig linje med språkinriktning på gymnasiet. Sedan reste jag en del och pluggade utomlands och då kom detta med miljön in på ett annat sätt. Jag läste in ett naturvetenskapligt basår och tog sedan en civilingenjörsexamen inom miljö- och vattenteknik. Sedan började jag på SLU.

Saknar du Härnösand, som var hemma för dig till dess att du flyttade härifrån efter gymnasiet?
– Härnösand har en speciell plats i mitt hjärta och min pappa bor kvar så jag är uppe och hälsar på en hel del. Framför allt på sommaren. Men det är inte helt lätt att ta in att jag bott över halva mitt liv på andra platser än Härnösand. De senaste åtta åren i Stockholm.

Den största charmen med Härnösand?
– Naturen. Pappa bor i Gånsviksdalen och därifrån är det ju nära till Smitingen, Klubbsjön och Vårdkasberget som jag tycker mycket om. Att Härnösand ligger vid vattnet och nära Höga Kusten gillar jag också. Det är en fin stad.

FAKTA

Ålder: 37

Familj: Man, två barn och två systrar med familjer i Gävle respektive Göteborg, samt pappa boende i Härnösand

Bor: Södra Stockholm

Yrke: Forskare

Favoritplats i Härnösands kommun: Smitingen

Artikeln publicerades i Yippie 12 2024 på sidan 78