Härnösand Yippie 5 2023

En atmosfär av tung cigarettrök på Atena

Text & foto Åke Dahlbäck

Jag ska försöka att variera mig i urvalet av bilder till Yippie. Några riktigt gamla ur släktarkiv, några betydligt nyare, några som skildrar miljöer som försvunnit, och naturligtvis några bilder på människor och händelser.
Månadens bild tog jag sent på kvällen den 6 juni 1970. Det var jazzkväll på Atena-Grillen och för den som gick första ring på gymnasiet var det en spännande försmak av vuxenlivet. Jag tror att många i min generation kan känna igen sig.
Atena ägdes av krögaren Werner Riedeburg mellan 1963 och 1973, och var något av en institution i Öbackas krogliv.
De nostalgiska minnena av entrecoter och panerade rödspättor gör sig påminda tillsammans med en atmosfär av tung cigarrettrök och (för)spilld mellanöl. 50 senare är det rökförbud, och skulle någon sextonåring dyka upp utan legitimation så blir dörren stängd. Tiderna förändras…
Jag hade speciellt för kvällen beställt en rulle Kodak 2484, en specialfilm för att kunna fota i nästan totalt mörker. Det som skulle föreställa belysning var några få lampor över bord och i fönster samt de sista ljusglimtarna från sommarsolen som just gått ner bakom Torsviksfabriken.
Anteckningar på negativbladet nämner att under kvällen spelade bland andra Kåre Tirén, Martin Lindfors, Bosse Hülphers och Folke Halvares, men de bjöd också in andra till jam. Minnen dyker upp att jag var mycket imponerad över att det gick att spela tillsammans utan att repetera. Några år senare blev det min tur att jamma på olika scener.
Filmen var enormt joxig att hålla på med. Det skulle vara specialframkallare, koll på perfekta temperaturer och tider i olika kemikalier. På köpet fick man massor av brus. Med min digitala utrustning tog jag bilderna på Kebnekajse i början på maj – i färg, skarpa och helt brusfria. Tiderna förändras…

Artikeln publicerades i Yippie 5 2023 på sidan 22