Härnösand Yippie 3 2022

Gör bilen fin för våren

Foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Vintern börjar så smått att rasa och snart är det dags att sätta på sommardäcken. Ditecs Emil Kokki ger sina bästa tips på hur bilen blir skinande ren i vårsolen.

UTVÄNDIGT
Börja med kallavfettning.
Spreja på och låt sitta i 4–5 minuter.
Denna är petroleumbaserad och tar bort vägsalt, olja och asfaltsfläckar även andra typer av oljebaserade fläckar. Kall avfettning används endast upp till fönsterlisten (får ej torka in).

Därefter kör du alkalisk avfettning utanpå kallavfettningen men över hela bilen. Låt även den ligga på 4–5 minuter, men det är mycket viktigt att den inte får ligga på för länge och torka in.
Om detta sker kan det bli flammor i lack och på rails och kan vara väldigt svårt att få bort.
Läs på förpackning hur medlet ska användas. Den alkaliska avfettningen tar bort naturligt smuts så som insekter, damm och liknade.

Spola sedan av bilen nedifrån och upp. Gör det noggrant så det inte ligger smuts eller medel kvar på bilen.

Nu är det dags att lägga på rostlösare som tar bort flygrost. Medlet reagerar med rostfläckarna som tenderar att ändra färg och ser ut att ”blöda” under reaktionen.
Låt det ej torka in och spreja enbart nedifrån och upp till fönsterlist.

Nu är det dags att spola av igen och tvätta med ett riktigt bra schampo och svamp, spola av uppifrån och ner, torka sedan av med bilen med en bra torkduk för att inte riskera att få kalkfläckar när bilen börjar att torka.

Efter tvätten är det dags för ett skyddslager. Finns många olika sorter och välj ett som passar dig. Sprayvax som torkas av är ett bra alternativ.
Vaxet är viktigt och skyddar lacken.

FÄLGAR
Vinterhjulens fälgar rengörs lättast med fälgsyra, man
kan även lägga på flygrostborttagare.
Var noggrann så kommer fälgarna hålla sig fina och fräscha länge.

 

INVÄNDIGT
Börja med att torka ur dörrgångar och dammsuga därefter ur hela bilen. Blås ur golvet under stolar och i sparklådor med tryckluft om du äger en kompressor, och sedan kan du dammsuga en gång till.
Torka inredningen och paneler med en allrengöring, finns många olika att välja på, finns alltid hjälp att få i butiker vad som passar dig och ditt ändamål.
Glöm inte fönsterputs på rutorna.
Vill du få en extra fin finish så köp glans­höjande vinyl till insteg och andra plastdetaljer.

 

MOTORRUM
Håll koll på att avrinningen fungerar så att inga löv eller annat skräp täcker dessa ytor. Om avrinning ej fungerar kan rost enkelt få fäste.
OBS! Läs alltid på om produkter ni använder för rätt användning och bra resultat.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2022 på sidan 30