Härnösand Yippie 12 2022

I huvudet på:

Hilma Lindell

Text Lennart Lundberg Foto Frida Sjögren

Om julfirandet i församlings-gården?
Vi är ett gäng personal och volontärer som ordnar ett gemensamt julfirande. Det blir julgröt, skinksmörgås, sång och gemenskap i domkyrkans församlingsgård. Och det kan bli dans runt granen och kanske kommer tomten. För tre år sedan före pandemin var det 150 som kom och det återstår att se om det blir något liknande i år också. Anmälan görs på hemsidan eller på Café Trädgårn.

Om vilka ”Jul i gemenskap” vänder sig till?
Inbjudan går ut till alla. Alla ska känna sig välkomna och kan vända sig hit. Sedan kan det finnas personer som har ett större behov att få en gemenskap på julafton. För vissa är ju jultiden inte den bästa tiden på året, så det känns viktigt att kunna erbjuda en gemenskap. Det brukar komma både barnfamiljer och personer som är annars skulle varit ensamma. Tillsammans gör vi det till en fin stund.

Om varför Svenska kyrkan driver Café Trädgårn?
Café Trädgårn har funnits i över 25 år och är ett samarbete mellan Härnösands pastorat och Härnösands kommun. Det är ett socialt café, en mötesplats dit människor kommer varje dag för att ta en billig fika och umgås. Vi har ju öppet måndag till fredag som ett vanligt café. På ett vanligt café tittar du som gäst nog efter ett bord som är ledigt men här på Café Trädgårn tittar de flesta efter var det sitter nån. Gästerna vill ofta ha någon att prata med. Vi i personalen har som mål att alla ska känna sig välkomna hit. Och jag som diakon försöker vara ute i cafélokalerna så mycket som möjligt. Och ibland finns det ett behov av enskilda samtal och då går vi till ett annat rum för att prata.

Om varför du valt att bo i Härnösand?
Jag kommer från Kramfors och har bott på olika håll i Sverige och världen. Närmast bodde jag i Sundsvall men vi valde att flytta hit för min man bodde och jobbade i Härnösand. Så nu bor vi i Stigsjö. Härnösand är en mycket trevlig kommun att leva i och jag trivs så otroligt bra här.

Om en diakons arbete?
Diakonen har ansvar för församlingens sociala arbete och det kan se olika ut från församling till församling. Vi utgår från de behov som finns i lokalsamhället där vi verkar och i varje församling i Härnösands kommun bedriver svenska kyrkan någon social verksamhet för att förebygga utsatthet och ofrivillig ensamhet, exempel olika mötesplatser, träffar på servicehus och äldreboenden. Vi har erbjuder sorgegrupper för människor som förlorat en närstående. och enskilda samtal när livet ter sig tufft av olika anledningar. Vi stöttar också människor i kontakten med olika myndigheter och delar ut matkassar till hushåll som är ekonomiskt utsatta. Vi är flera diakoner i pastoratet (som består av Härnösands kommun) och delar på ansvaret för de olika församlingarna. Själv är jag knuten till domkyrkoförsamlingen.

Om varför det är ett viktigt arbete?
Jag får dela människors vardag och möta människor i olika utsatta livssituationer. Att få se människor växa och få tillbaka hoppet om livet känns väldigt meningsfullt och viktigt. Det är ett otroligt spännande jobb för att man jag möter ju så många olika människor och jag vet aldrig på förhand hur dagen ska bli.

Hilma Lindell

Ålder Fyller 41 år, född i Kramfors

Familj Gift, tre barn

Bor Villa i Stigsjö

Husdjur Höns

På fritiden Sjunger i Stigsjökören

Gör Diakon med ansvar för Café Trädgårn

Artikeln publicerades i Yippie 12 2022 på sidan 20