Härnösand Yippie 10 2020

Höstkryss

Pandemisäsongen 2020 skulle ju bli en fruktansvärd prövning för besöksnäringen och handeln. Istället gjorde en ny skön bekantskap entré i Härnösand, kryssningsfartyget Silja Symphony. Bra och viktigt för många – och lite extra kul för några. Snart går höstens sista resa.

Eva – busschaufför med gott humör

Regnet rör henne inte i ryggen. Eva Egelrud är lika glad som barnsången säger att busschaufförer är.
– Jag tycker det är jättekul att visa upp staden och berätta om den. Härnösand är underbart vackert, säger Eva.
Hon har kört buss sedan 1980 och jobbar idag för Byberg & Nordin Busstrafik AB.
Den här lördag morgonen är Eva på bussbolagets lokaler i Härnösand. Fyra bussar ska dag köra passagerarna på kryssningsfartyget Silja Symphony till olika utflyktsmål, och i rutt mellan fartyget och centrum.
Eva pratar med sin kollega Ahmed. Det är första gång han kör när Silja Symphony är i Härnösand och Eva informerar om hur det fungerar.
De fyra bussarna ska ställa sig upp vid hamnmagasinet och börja rulla ut passagerare efter att fartyget har anlöpt. Bussarna kör till Hernö Gin, Hemsö fästning och Höga Kusten-bron, eller i centrum och upp på Vårdkasen – om vädret lättar.
Idag spöregnar det.
– Många kommer nog ta bussen idag, tror Eva då vi småspringer till bussen under ett paraply.

Eva är både busschaufför och lokalguide dessa lördagarna. Hon berättar om utsikten från bussfönstret, hon rekommenderar besöksmål och svarar på frågor.
– Det är så roligt att lösa problem – och ingenting är omöjligt, är hennes filosofi från chaufförsätet.
Hennes första avgång ska gå från Kronholmen klockan 10:30, men planen ändras. De passagerarna som ska på stadsvandring får skjuts in till stan först.
– Det blir aldrig som man tänkt sig, säger den lösningsorienterade busschauffören.
– Jag kommer tillbaka, nu är bussen fullsatt, hojar hon till några andra passagerare som står och väntar i rosa regnfrackar de har fått på fartyget. På ryggen står det ”Happy Summer”, något som inte representerar den här höstdagen fullständigt.
Eva hälsar sina passagerare i bussen välkomna.
– Vi ville ju inte att ni skulle gå till torget, inleder hon utan att möta protester.
När vi passerar gamla tingshuset på Nybrogatan säger Eva att Härnösand nog har Sveriges vackraste vårdcentral. Hon fortsätter med att prata om stadens blomsterarrangemang, hon upplyser om att landshövdingen är en kvinna och berättar varför det ligger en regnbågsmatta i Sveriges minsta domkyrka.
Stadsvandringen släpps av på torget och får med sig att det finns toaletter på konsthallen innan Eva kör tillbaka till Kronholmen med en familj som vill till bilmuseet.

Eva gör staden intressant, hon berättar om byggnader och händelser.
– Många säger att det är intressant och att om de kommer igen vet de mycket mer om staden, säger Eva.
Vi hämtar flera rosa kryssningsgäster, kör ut till Murberget och förbi Tobaks. Eva delar ut regnponchos. Svarar på frågor. Pekar. Släpper av och på. Kör. Guidar.
– Jag kör fram och tillbaka till fartyget och det är bara att bli med mig härifrån efteråt, säger Eva när hon släpper av på torget, och det kommer snabbt från en passagerare:
– Älskar dig!

 

Hans – ex-kapten med fina Siljaminnen

Hans Modig från Härnösand var kapten på Silja Sym­phony på 1990-talet.
Hösten 2020 har han kunnat glädjas åt att se sin före detta arbetsplats göra flera besök i hemstaden.
– Det hade varit trevligt att segla in till Härnösand som kapten på fartyget.
Hans Modig var kapten på Silja Symphony periodvis mellan 1993 och 1998. De sista veckorna har han ofta cyklat ner till stan och sett på sin tidigare arbetsplats, det största kryssningsfartyget någonsin som har lagt till vid djuphamnen i Härnösand.
– Det är kul att se på folklivet och de har haft tur med vädret, säger den pensionerade kaptenen.

Under hans ombordtid gick Silja Symphony mellan Stockholm och Helsingfors. Då covid-19 utbröt stoppades kryssningarna mellan de två länderna och Silja Symphony började gå till Höga Kusten. Men då hade Hans Modig redan varit pensionär i 15 år. Sjökaptener kan gå i pension när de är 62 år.
– När rederiet varslade sina anställda i våras sa jag till min fru att jag var glad att jag hade slutat jobba innan corona. Men efter att Symphony började gå till Härnösand tänkte jag att det hade varit trevligt att segla in här.
Den tidigare sjökaptenen är fortfarande stolt över det 29 år gamla kryssningsfartyget, som är känt för sin 140 långa gågata. Antal däcksplan är 13 och fartyget kan ta ombord 2 852 passagerare.
– Det är ett kvalitetsbygge som har blivit väl underhållet, säger Modig.
När Silja Symphony lade till för första gång i djuphamnen i Härnösand i augusti, sa Symphonys kapten Ola Bengtsson att det var spännande. Fartyget är det största någonsin som har lagt till kaj vid djuphamnen där vattendjupet är sju–åtta meter. Silja Symphonys djupgående är cirka sju meter.
– Fartyget är ett mycket stort vindfång och blir det riktig stark blåst måste propellern jobba hårt. Är det lite vatten under propellern blir effekten mindre. Men är det fint väder glider fartyget in, det är det inte något problem och hamnen är fint skyddad. Det är aldrig stora vågor här inne, säger Hans Modig.
Han har varit med i oväder förut. Hans Modig var befälhavare på Silja Symphony då färjan satte kurs mot haveristen M/S Estonia 28 september 1994. I storm och tio meter höga vågor ankom Silja Symphony platsen där Estonia hade sjunkit. Tjugo överlevande togs ombord på Silja Symphony. Av Estonias 989 passagerare omkom 852.

Han har inte varit ombord på fartyget när det har varit i hans hemstad, men han kan tänka sig att bli med på en kryssning efter covid-19-pandemin om kryssningarna fortsätter att gå mellan Stockholm och Härnösand/Höga Kusten.
– Vi har helt klart funderat på om vi skulle vara med en gång och äta och dricka gott, säger den pensionerade Härnösandskaptenen, och han en hälsning från dagens besättning.
– De är mycket nöjda med hur Härnösand har tagit mot dem och framhåller bland annat bilmuseets generösa hållning.

Siljabesök 2020

Augusti
22/8 (premiär)
29/8

September
5/9
12/9
19/9
26/9

Oktober
3/10
23/10 (från Stockholm)25/10 (från Härnösand)
26/10 (från Stockholm)28/10 (från Härnösand)
29/10 (sista)

Artikeln publicerades i Yippie 10 2020 på sidan 36