Härnösand Yippie 1 2021

I huvudet på Fredrik Bergman

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fredrik Bergman är samhällsplaneraren med passion för form, rörelse och samhällspussel. Intervjun skedde medan han i rask takt susade fram i skidspåret.

Om samhälls­planering

Man kan göra många olika saker som planerare. När jag jobbade på kommunen var det med att ta fram detaljplaner som reglerar hur det är tillåtet att bygga. Mitt jobb är som att lägga ett pussel där bitarna ständigt förändras. Svårigheten är att få ihop en gestaltning där folk kan leva och trivas i många år framöver. Nu jobbar jag på Länsstyrelsen, primärt med havsplanering. Många intressen ska samsas på havet och svårigheten är samma som med planering på land: Hur kan vi nyttja våra resurser på ett smart, effektivt sätt utan att belasta miljö, djur och växtliv? Det är roligt och utmanande.

Om Härnösand

Vart jag än tar vägen hamnar jag i Härnösand! Jag är uppvuxen här, gick gymnasiet i Åre och valde Hotell och restaurang för att kunna bo där och åka skidor. Samtidigt läste jag alla ämnen, för att kunna plugga vidare. Efter examen i Umeå sökte jag jobb i hela Sverige och var inställd på att ta det första erbjudandet. Lustigt nog var Härnösands kommun först, och så kom jag tillbaka hit! Jag har rest mycket, men Härnösand är enda stället där det finns förutsättningar att göra allt jag vill på kort tid. Som nu, när jag åker skidor på lunchen, fem minuter hemifrån. Det är lätt att ha en vardag här.

Om Härnösand i framtiden

Jag tror på Härnösand, både som stad och kommun. Jag tror det finns stora vinster i att tillgängliggöra det som redan finns här och samtidigt arbeta med att göra vardagen enkel för Härnösands invånare. Bara det att vi har sådan fin kultur här, med exempelvis Metropol förut och det nya stället för jazzklubben nu. Vi behöver inte åka till fjällen, här finns allting och det är ett gyllene tillfälle för kommunen att koka soppa på en spik! De gör ett superbra jobb också.

Om form

Jag har alltid varit intresserad av färg, form, människor, områden och samhället i stort, hur samhället formar människor och tvärtom. Jag har ritat ett förslag till ett omklädningsrum med toalett på Smitingen, och väntar på svar från kommunen. Det skulle funka för alla årstider, smälter in i miljön, gör inte stort anspråk på platsen och placeras mellan de gamla tallarna på plintar, så att väder, vind och mikroorganismer kan färdas fritt under det.

Om att vara i form

Kroppen är till för att nyttjas! Jag åker skidor så mycket som möjligt, cyklar på sommaren, paddlar kajak, åker rullskidor … Jag har kört ett antal Vasalopp och varit väldigt tävlingsinriktad, men har gått från att vara elitmotionär till vanlig. Det har varit en besatthet för mig, att bli bättre och bättre! Lokala långlopp på längdskidor är något jag gillar, när alla möjliga typer av människor står på startlinjen.

Om fritiden

Jag älskar jobbet på Länsstyrelsen men det är väldigt administrativt, så jag gör kreativa projekt på fritiden, som att rita stugor. Jag gör vad som faller mig in och har alltid behov av att skapa, vare sig det är för hand eller på datorn. Till exempel stickar jag, senast en tröja. Det kan ta tid att göra klart, men jämfört med tiden man kan använda tröjan är det kort tid! Jag täljer, snickrar och odlar tomater på balkongen i ett odlingssystem som jag byggt. Jag har också ett stort intresse, en utomhusaktivitet som jag inte pratar om längre för jag är trött på det och känslan går inte att översätta i ord. För mig är det ett utlopp att komma iväg och få göra något utan att behöva prata om det.

Fredrik Bergman

Ålder 27 år.
Familj En lagom familj!
Bor På Härnön.
Gör Jobbar på Länsstyrelsen och diverse annat.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2021 på sidan 20