Härnösand

Katarina leder Härnösands enda universitet

Text Klas Leffler

Härnösand har många äldre, och många vetgiriga äldre. Spåren märks tydligt hos Härnösands pensionärsuniversitet, HPU, som i höstas kunde räkna in 725 medlemmar.
– Vi är glada och något överraskade att vi har blivit så många, säger Katarina Miiros, ordförande i HPU.

Om 700 plus är lika med den största föreningen i stan låter vi vara osagt. Men en av de absolut största är det garanterat.
I ärlighetens namn har medlemstalet droppat något efter årsskiftet, bland annat på grund av nytt avgiftssystem. Men det är i skrivande stund fortfarande gott och väl över 550, en ansenlig siffra. Trots detta hoppas man bli fler.
– Ja, gärna, säger Katarina Miiros. Gärna gamla medlemmar som kommer tillbaka och förstås även nyblivna pensionärer som tar oss in i framtiden.

Härnösands pensionärsuniversitet bjuder på föreläsningar i en rad olika ämnen. Till detta kommer ett antal kulturella inslag med musik och annat samt någon eller några utflykter eller exkursioner.
Oftast håller man till i lokaler på sambiblioteket och ibland på teatern.
Men ingenstans finns väl plats för 700 besökare?
– Om alla kommer samtidigt skulle det inte gå, nej. Men alla går inte på allt. Däremot ska alla kunna hitta någonting som väcker intresse i programmet.
Ordet universitet kan låta högstämt och skrämma bort en del. Det är man medvetna om från HPU. Men här finns inga krav på förkunskaper och inga prov, tentor eller förhör.

Här handlar det kort och gott om att lyssna på kunniga föreläsare i intressanta frågor.
– Man behöver inte redovisa eller prestera något. Det räcker att man är nyfiken och känner lust att för sin egen skull lära lite nytt, summerar Katarina Miiros.
Enda kravet i HPU är att man uppbär någon form av pension, detta oavsett ålder.

När vi haffar Katarina Miiros för en kort intervju är det direkt efter en två timmars föreläsning om rymden med astronomen och professorn KG Karlsson.
Varför uppstår ett svart hål? Hur långt tillbaka i tiden kan man se i teleskop? När landar människor på månen igen och på Mars?
Det är typiskt sånt man blir lite klokare av att lyssna på.

Katarina Miiros betonar att HPU har elva personer i styrelsen som var och en bidrar till helheten. Av dessa ingår sju i programkommitén med uppgift att pussla ihop ett aptitligt program.
Kommande ämnen i vår handlar till exempel om Höga kusten som världsarv, om nattfjärilar, om vrakfynd i Ångermanälven, om Härnösand under industrialismen och om hur du känner igen och hur du använder våra växter.

På kulturfronten bjuds till exempel på Edith Piaf i ord och ton med Annika Östman och en av exkursionerna fram emot sommaren går till Åvike bruk.
Mer om HPU och hela programmet finns på hemsidan www.harnosandspu.info