Härnösand Yippie 8 2020

Mera Silja!

Rederiet Tallink Siljas kryssningar till Härnösand och Höga Kusten i augusti och september blev en succé. Efterfrågan var stor, helgkryssningarna sålde slut på rekordtid och rederiet förlänger nu resorna in i oktober. Silja Symphony kommer också att göra flera anlöp under höstlovet.

Rederiet erbjuder helgkryssningar med avresa från Stockholm varje fredag till och med 2 oktober. De erbjuder nu också höstlovskryssningar med avgång från Stockholm 23, 26 och 29 oktober, och avgång från Härnösand 25 och 28 oktober. Kryssningarna från Härnösand till Stockholm inkluderar två nätter med en dag i Stockholm. Biljettförsäljningen startade 10 september.
Gästerna som kommer från Stockholm kommer att övernatta ombord i Härnösand.
– Att fartyget stannar i hamn i ett dygn ger oss ännu större möjlighet att visa Höga Kusten och erbjuda Siljas passagerare upplevelser och shopping av lokala produkter, säger Petra Forsström, näringslivschef i Härnösands kommun.
Hur säljer höstkryssningarna?
– Det bokar på bra! Väldigt roligt är också att det är så många som vill åka från Härnösand till Stockholm och spendera en dag i huvudstaden under höstlovet, svarar Erika Jansson, kommunikationschef vid Tallink Silja.
Har ni planer med vidare utökning?
– Det är svårt att sia om framtiden, och extra svårt under rådande omständigheter. Antingen kommer vi igång med vår vanliga trafik igen under hösten, eller så får vi fortsätta tänka nytt tills vi tagit oss igenom pandemin eller smittläget åtminstone har stabiliserats mellan Sverige och våra grannländer. Men självklart tycker vi att det vore kul att kunna fortsätta erbjuda inhemska resor även framöver, på ett eller annat sätt.
Vad betyder Höga Kusten-satsningen för rederiet?
– Det är otroligt positivt och har gjort att vi rent ekonomiskt har klarat sommaren och början av hösten betydligt bättre än vad som annars hade varit fallet. Självklart är det också värdefullt att jobba in en ny rutt med allt vad det innebär. Vi har skapat goda relationer till såväl Härnösands kommun som det lokala näringslivet, breddat vår kundgrupp och testat nya koncept ombord. Alla erfarenheter från Höga Kusten-satsningen tar vi med oss framåt för att blir ännu bättre och skapa ännu vassare produkter.
Det ser ut som flera rederier ser på Höga Kusten. Vad tänker ni om det?
– Det är en fri marknad och det står alla rederier fritt att göra de satsningar man finner lämpliga. Vi kan bara konstatera att medan Birka åkte till Höga Kusten så valde vi att inte gå in och konkurrera på den rutten, och att vi är väldigt trygga med den högkvalitativa produkt som vi nu arbetat fram.

 

Silja Symhony var ett fast inslag i Härnösand från den 22 augusti och flera lördagar framåt. På premiärturen var tillväxtchef Uno Jonsson och näringslivschef Petra Forsström på plats för att ta emot kryssningsbesökarna och hälsa Silja Symphony välkommen.

 

Silja Symphonys kapten Ola Bengtsson och Tallink Siljas VD Marcus Risberg var mycket nöjda med Härnösandsbesöket. ”Efter Birkas konkus uppstod ett hål på marknaden, och vi valde att springa ett hundrameterslopp medan andra rederier promenerade”, sa Risberg.

 

Artikeln publicerades i Yippie 8 2020 på sidan 16