Härnösand Yippie 11 2020

Profilen – Carla Gulliksson

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

”Jag älskar att träffa patienterna”

Carla Gulliksson hade aldrig tänkt flytta från Peru till Sverige. Hon fokuserade på sitt jobb som barnmorska, drömyrket sedan hon var sju år. Men kärleken till en svensk man tog över och förde henne till Stockholm, och i augusti fick hon jobb i Härnösand.

Carla blev barnmorska i Peru och hade en egen mottagning i Lima efter den 5,5 år långa utbildningen:
– När jag kom till Sverige 2006 var Social­styrelsen väldigt restriktiv när det gällde utländska utbildningar. Man skulle få läsa allting igen. Som tur var ändrades reglerna så att jag kunde läsa i ett år för att komplettera!
Då hade hon redan två barn i skolåldern och pluggade 16–18 timmar om dagen. Barnmorskeyrket hade hon lagt åt sidan för att läsa SFI och jobba inom äldrevården, i väntan på att få bli barnmorska även i Sverige.
– Barnmorskor i Sverige har fler specialinriktningar än i Peru. Där är det vanligare att man jobbar med allt inom yrket.
Sin första förlossning såg Carla när hon var sju år. Hennes mamma födde hemma, och Carla blev mycket fascinerad av barn­morskans roll:
– Sedan jagade jag barnmorskan, ringde och frågade saker och fick följa med på fler förlossningar! Jag var väldigt modig och fick mycket bekräftelse. Min mamma Ida var också min stora förebild. Hon uppmuntrade mig och syskonen att om man har ett mål måste man fortsätta framåt och göra som man känner.

Carlas man kommer från Övertorneå, men jobbade som lärare i Stockholm. ­Familjen har ett sommarhus i Örnsköldsvik, och längtan till Norrland växte. Att det blev Härnösand berodde på att det fanns en tjänst som barnmorska här:
– Vi har en familj och ville ha en fast punkt. Nu håller vi fortfarande på att packa upp och se oss omkring, men mina första intryck är att staden är jättefin och lugn.
Det var barnen som gav klartecken för familjen att flytta. Carla blir rörd när hon tänker på hur de tog emot nyheten, kom tillbaka efter att ha tänkt på saken och sa: ”Vi tycker att vi ska satsa”. Hittills är alla nöjda:
– Man hinner så mycket mer här! Vi kände oss färdiga i Stockholm. Ärligt talat saknar jag ingenting. Jag kan däremot sakna min lilla by i Peru, min pappa som bor där och mina systrar som bor i Stockholm och Göteborg.
Och att Carla valt rätt yrke är tydligt:
– Jag älskar att träffa patienterna! Det är mitt liv, att att involvera mig i deras liv och situation, både med känsla och kunskap.

Carla Gulliksson

Familj: Man och två barn, 9 och 10 år.
Bor: Härnön.
Gör: Barnmorska på vårdcentralen Johannesberg.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2020 på sidan 26