Härnösand Yippie 9 2022

Ramviks hjärta

Text & foto Olof Wigren

Granne med idrottsanläggningen Torsvalla IP och bara ett halvt stenkast från gamla E4 ligger Ramviks Folkets Hus.
Det byggdes på 1940–talet och har byggts ut och renoverats i omgångar. Men själva Folkets Hus–föreningen är betydligt äldre än så.
– I fjol hittade vi originalhandlingarna från då föreningen grundades och det var den 12 februari 1919, säger Magnus Hellsten.

Det första Folkets Hus var ett hus nere i Ramviks by men verksamheten flyttades senare upp till nuvarande plats.
– Genom åren har det varit många aktiviteter här. Förr i tiden var det många danser med populära orkestrar som drog mycket folk.
Numera är det också regelbundet danser, men av ett annat slag.
– Från höst till vår är det motionsdanser varannan torsdag och då kommer det dansare inte bara från Ramvik utan även från Härnösand, Sollefteå, Kramfors och Örnsköldsvik.

Den 29 oktober arrangerar Folkets Hus–förening en mat– och hantverksmässa i egen regi – ”i fjol blev den en succé” – och den har samarbete med bland annat SPF Seniorerna i Högsjö, Ramviks IF och Högsjö hembygdsförening. Det spelas till och med inomhusboule.
– Vi försöker att få det att gå runt ekonomiskt och oftast lyckas vi.
– Sedan fick vi stöd från både Härnösands kommun och Boverket när taket behövde bytas. Det var en akutåtgärd, säger Magnus Hellsten och fortsätter:
– Sett till lokalytan är det här en av kommunens största mötesplatser och allaktivitetshus.
– Vad den betyder för Ramviksborna är svårt att förklara i ord. Den är mer eller mindre en institution.

Utmaningarna – förutom det som rör det ekonomiska – är att få fler personer att engagera sig, både i föreningsstyrelsen och i samband med arrangemang och projekt.
– Det är rätt hög medelålder på oss styrelsen och under 2023 ska vi – återigen med stöd från Härnösands kommun och Boverket – byta golv i lokalen Rotundan och måla om.
– Då kommer det att krävas mycket eget arbete av oss i föreningen, säger Magnus Hellsten.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2022 på sidan 15