Härnösand Yippie 12 2021

Mittrevyn laddar upp

Revybyggnation pågår

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

Det börjar med en diskussion om svårigheten för Jens Nilsson att behöva äta en halv varmkorv under varje föreställning av Mittrevyn. En halv korv är väl ingenting! Hojtar Tony Könberg. Tillsammans med Lars T Johansson fortsätter en livlig diskussion om olika sätt att passa ihop mat med kvällsarbete (med eller utan korvätande på scen),
tills kollegorna hunnit komma till kvällens repetition.

– Det är det här som är storheten med revy, att vi har så roligt ihop, säger Lars T Johansson.
– Det är bränslet. I revy finns inga räddningsplankor! Allt bygger på oförfalskad lust – det är det enda verktyget man absolut måste ha. I talteater spelar man en person av kött och blod, som man kan luta sig mot. Här går man in och gör en typ och det måste vara ett jäkla drag!
Jens Nilsson, som tog över som revydirektör efter Lars T Johansson 2018, säger:
– Man får också energi av publiken. Det roligaste med revy är att man genast får ett kvitto. Man måste ha timing; det är direkt, gasen i botten!
Lars T Johansson jämför revykonsten med jazzmusik:
– Man måste kunna improvisera, lyssna på varandra och följa vad någon annan gör.
En vanlig missuppfattning, menar Lars, är att revy är någonting mossigt:
– All konst har sin vågrörelse, med en ny generation som klättrar upp och gör någonting nytt, men de senaste 6-7 åren har vi fått en allt yngre publik.
Jens tillägger:
– Ja, många blir förvånade: Är revy det här?

De berättar att Mittrevyn experimenterar med formen för revy och kan avslöja att i år blir det till exempel inte det traditionella ”ut – byt kostym – in igen”, som man lätt förknippar med revy, utan ensemblen kommer att vara på scen hela tiden.
Hur skulle ni beskriva varandra som komiska skådespelare?
– Jens är kul för han är inte byggd som andra! En sorts humor jag själv gillar är en väl tajmad replik, som kanske inte är kul i sig, men blir det beroende på hur och när den sägs. Det är Jens väldigt bra på. Han är också en clown, alltså på riktigt, säger Lars T Johansson.
Jens behöver inte heller fundera länge:
– Lasse är en person som är bland de bästa på text, timing, det han själv är inne på! Det är hans superstyrka och storhet.

De flesta texterna i föreställningen skrivs av Nils-Gunnar Nilsson. Jens Nilsson har skrivit en del av materialet, Leif Mattisson och producenten Maria Åman medverkar också med sketcher. Maria har tidigare stått på scen i revyer, men hon föredrar att hålla sig bakom kulisserna:
– Som producent jobbar jag väldigt mycket med marknadsföring, biljettförsäljning och systemet runt det. Just nu behöver vi hitta former för att få ett bra flöde i entrén, med tanke på att man behöver visa covidpass. Jag formger också program och marknadsföringsmaterial. Senare kommer jag att måla kulisser, som Patrik Grundström i orkestern bygger …
Vad handlar din egen sketch om?
– Det var en idé jag fick för några år sedan, när jag stod och grävde i handväskan. Man letar efter en Alvedon och gräver runt bland … ja, allt det som ryms i en handväska! Så jag började fundera: Vad är det märkligaste du burit på?
Under ett bra revyår kommer uppåt 50 bussar med utomsocknes besökare. Mittrevyn är minst sagt populär, bygger helt på originaltexter och har vunnit tre guld i Revy-SM de senaste åren, men Lars T Johansson säger:
– Som Härnösandsbo kan jag tycka det är märkligt att andelen besökare från vår egen stad är så låg. Det kommer busslaster med folk från Umeå, Sollefteå, en massa andra orter, medan Härnösandsborna uteblir.
Producenten Maria Åman reflekterar att det kanske är svårt att bli profet i sitt eget land, men hoppas att fler får upp ögonen för en revy med kvalitet på hemmaplan.

Nu börjar kollegorna samlas på scen och repetitionen ska dra igång. ”Kul, kul, strålande kul” sjunger ensemblen med allvarstyngda röster där de står runt flygeln. Kontrasten i det anknyter till vad Lars T Johansson och Jens Nilsson talat om: Humorn i det oväntade, i hur någonting uttrycks. Humorn, som inte skulle vara rolig utan allt arbete och all kompetens som ligger bakom; de sorters improvisationer som endast de skickligaste musiker klarar av. Kanske är det i år som Härnösandsborna upptäcker Mittrevyn på riktigt.

Mittrevyn har premiär på Härnösands teater på nyårsafton och spelas:

Fredag 31 december, kl 18 – PREMIÄR!
Lördag 8 januari, kl 15 och 19
Söndag 9 januari, kl 15
Lördag 15 januari, kl 15 och 19
Söndag 16 januari, kl 15
Lördag 22 januari, kl 15 och 19
Söndag 23 januari, kl 15 — FINAL!

Artikeln publicerades i Yippie 12 2021 på sidan 25